ПП-ДБ ще се явят почти заедно на местните избори

ПП-ДБ отиват на местните избори в коалиция. Заради Константин Бачийски обаче кандидатите в Бургас ще са двама, издигнати с инициативни комитети

Йорданка Веселинова 08 септември 2023 в 19:02 3208 0

Кирил Петков и Константин Бачийски

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Кирил Петков и Константин Бачийски, кандидат за кмет в Бургас

"Продължаваме промяната - Демократична България" ще се явят като коалиция с централна регистрация в ЦИК в повечето областни градове, научи OFFNews от свои източници. Изключение обаче ще има за Бургас, където кандидатурите са две и ще се издигат с инициативни комитети и местни коалиции. Това изключение ще се прави за населените места, за които ПП и ДБ не успеят да постигнат съгласие около едно име. 

Нагласите са имената и листите да бъдат финализирани до вторник, когато ПП-ДБ ще се регистрира за вота в ЦИК. Целта на формациите е да имат еднакъв номер в бюлетините, за да бъде улеснен процесът и предизборната кампания. Тъй като обаче ПП-ДБ ще се явят като коалиция, на местата, където има по двама кандидати, ще е нужно номинациите да бъдат подкрепени от инициативни комитети.

Така след месеци разпри, надигравания с вътрешна социология и изпреварващи номинации коалицията стигна до консенсус за 27 от 28-те областни центрове. Поне засега. Представителите на двете групи, с които OFFNews разговаря, оставят вратичка за нови сътресения и заявяват, че към момента всичко е предпоследно и може да има нови изненади. Утре ще се проведе Националният съвет на ПП, по време на който ще бъдат утвърдени и имената на кандидатите за кметове.

Най-спорна до този момент е ситуацията в Бургас, където нито ПП, нито ДБ правят крачка назад. Това е и причината, поради която в областния град коалицията ще има две кандидатури. Димитър Найденов ще е едната номинация, подкрепена от ДБ. ПП пък не отстъпват от издигането на лидера на СЕК Константин Бачийски. Кои ще са другите партии или местни организации, които ще застанат зад кандидатите, все още не е ясно. Представител на ПП, с който OFFNews разговаря, коментира, че според вътрешна социология Бачийски няма никакви шансове да стане градоначалник и изобщо не е ясно защо на тази номинация се държи толкова много.

Някои от представителите на ПП-ДБ, с които OFFNews говори, казаха, че Бургас е единственото място, където ще се разиграва сценарият с инициативните комитети, други обаче допускат, че изненади може да има във Видин. Спорът там е около отцепникът от ИТН Иво Атанасов, който влезе в редиците на ПП и сега е номинацията на партията на Петков и Василев за кмет. Силен отпор има от страна на ДБ, които държат на своя кандидат - Любен Иванов.

Според вътрешните проучвания ПП-ДБ имат шансове в Смолян, където кандидат ще е Михал Камбарев, както и във Велико Търново - Йордан Терзийски. Това не са единствените народни представители, които влизат в надпреварата за местните избори.  В Благоевград кандидатът на ПП-ДБ е адв. Методи Байкушев, в Ловеч - Искрен Арабаджиев, а в Пазарджик - Петър Куленски. Възможно е още депутати от редиците на ПП-ДБ да влязат в надпреварата.

Изненада има в Пловдив. Първоначално там номинациите бяха три - Йордан Иванов (ДСБ), Росен Костурков (ПП) и Манол Пейков ("Да, България"). Костурков бе изпреварващо издигнат като кандидат, но в крайна сметка коалицията ще номинира Ивайло Старибратов - математик и професор в Пловдивския университет. Манол Пейков пък ще оглави листата за общински съветници в града.

Напрежение преди няколко месеца имаше и във Варна - където номинациите бяха две - Стела Николова от ДБ и Благовест Коцев от ПП. В крайна сметка в надпреварата влиза Коцев. В Русе двете партии спореха за Рена Христова (ПП) и Иван Белчев (ДБ), който е разпознаваем в града и на последните избори дори измести Христова с преференции и стана депутат. ПП-ДБ обаче издига за кмет Рена Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика