Помогнах на Йовчева да се премести в Дубай. Това е вид семейство за г-н Борисов

Разработката е частично законна: Втора част от разследването на Антикорупционният фонд (АКФ) за ареста на Веселин Денков

OFFNews 18 юни 2021 в 12:15 19690 2

"Не знам дали съм помагала на Васил Божков в Дубай, но със сигурност помогнах на Борислава Йончева (Йовчева б.р.).", това заявява Ивайла Бакалова във втория епизод разследването на Антикорупционният фонд (АКФ) “СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”.

Йовчева е жената, за която се твърди, че има дете от бившия премиер Борисов. Самият той отрича това.

Други твърдения, които Борисов категорично отрича, са, че той е купил къща за нея в Барселона. Миналата година стана ясно, че случаят се разследва от испанската полиция. Проверка има и от българската прокуратура.

Бакалова не каза подробности, само даде да се разбере, че Йовчева е искала да се мести и бившата мис България е помогнала за намиране на училище на детето ѝ. Това се е случило през ноември 2019 г.

"Ето ви едно доказателство, не за вас, а за господин Борисов, че никога не сме искали да му навредим или да го сваляме от власт. Сега го коментирам, защото в крайна сметка това е вид семейство за господин Борисов, въпреки че той отрича. А моето семейство е от 7 месеца в ареста", заяви Бакалова.

Втората част на разследването разкрива, че ресторантьорът Веселин Денков, арестуван по подозрение за участие в престъпна група, е предизвикал интереса на службите и заради подозрения, че е финансирал протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Макар че търсят уж лихвари прокурори упорито са разпитвали за организацията на уличното недоволство и търсят връзки с хазартния бос Васил Божков. Свидетели разказват, че са "чули" или знаят, че Денков е финансирал протестите чрез Божков. Става ясно и че един от свидетелите е някой си Ричард.

Тази теза е била докладвана и на бившия премиер Борисов. Това заявява в разговор някогашният му съветник Яне Янев, с когото близките на Денков се свързват за помощ. Разговорите им се записани със скрита камера. Янев не е искал заплащане за услугите си. Бившият съветник е много добре информиран за казуса около Денков и разказва, че срещу него всъщност имало две разработки.

"Има две разработки. Една е частично законна, за нея вашите адвокати би следвало да знаят, защото там е искано и разрешение за СРС. Там става въпрос за едни финансови транзакции, за суми с неизяснен произход и т.н. Втората разработка, за която се иска вече разрешение от съдия, но е отказано, директно да включат Веско и четири от приближените лица. Но в групата има и жена, за която е искано разрешение да ѝ се включат всички номера, през които може да осъществява комуникация", разказва Янев.

Задържането на Денков през септември 2020 г. е обилно отразено от медии с приятелско отношение към главния прокурор и правителството, при това с информация, която към онзи момент може да дойде само от разследващите. Във всички тези публикации за задържането му се говори в директна връзка с предполагаемо финансиране на протестите, а не като част от организирана престъпна група за лихварство, каквото е предявеното му обвинение. Като потенциален източник за финансирането на протестите при претърсване са иззети бижута на Денков и Ивайла Бакалова, с която той живее. Доказателствата за участието на Денков в организацията на протестите са обаче предимно показания на анонимни свидетели, които не са възприели лично нищо, а са „чували да се говори, че“. Освен това, така и не става ясно кое в крайна сметка би могло да бъде престъплението „финансиране на протест“. Сходни са доказателствата и за участието на Денков в организираната престъпна група за лихварство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

2

Любомир Димитров

18.06 2021 в 12:45

Що за глупост е изтърсил пак Янето - "разработката е частично
законна"
Няма такива работи 0 нещо, каквото и да е то е или законно или незаконно. Средни положения няма !!!