Подготвяли атентат срещу Пеевски, той два дена се дърпал за охрана

Юлиан Христов 22 февруари 2016 в 13:57 10754 31

Снимка БГНЕС

Депутатът от ДПС има охрана от Националната служба за охрана (НСО) заради подготвян срещу него атентат. Това стана ясно на извънреден брифинг от МВР.

Главният секретар на МВР Георги Костов каза пред журналисти, че в петък постъпил сигнал за покушение срещу Пеевски. Служители на НСО разговаряли с депутата, за да му назначат охрана, но той отказал. Данните за готвения атентат постъпили в хода на разследването за покушението срещу Алексей Петров.

Огласяването на охрана на политик не е практика за НСО. За първи път това стана днес на брифинг, но информацията беше оповестена не от шефа на НСО Ангел Антонов, а от главния секретар на МВР, който е член на спецкомисията, решаваща за охраната на политиците.

Именно миналия петък депутатът от ДПС обяви, че излиза от акционерната собственост на „Булгартабак“.
На 11 февруари пък турски медии обявиха, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и Пеевски имат забрана да влизат в Турция. Новината не беше нито отречена, нито потвърдена от турската страна. По информация на OFFNews Анкара обмисля да наложи забрана на всички депутати от ДПС.

От обясненията на главния секретар на МВР стана ясно, че комисията в НСО е решила да назначи охрана на Пеевски, едва когато той е склонил. Той обясни и защо този факт се оповестява публично:

„По принцип комисията няма практика да оповестява публично своите решения. Решихме обаче открито да застанем и да кажем какви са мотивите за това решение. Предвид това, че част от мотивите представляват следствена тайна, предварително сме ги изговорили с прокуратурата и ще предоставя част от факти от действащи досъдебни производства.“

Костов обясни, че подготовката на убийството било подобно на две други знакови покушения: атентата срещу Златомир Иванов-Баретата и убийството на Димата Руснака на бул. "Витоша" през 2004 година.

"В петък в комисията е постъпил информация от разследващите екипи, които работят по делото за опита за убийството на Алексей Петров, че при провеждане на беседи и при последващи процесуално-следствени действия, е придобита значима информация, която касае подготвян опит за убийство на депутата Делян Пеевски. Подготовката включва доста подробна информация относно навиците, привичките на депутата, посещавани места, които не са медийно огласявани в последно време. Извършени са конкретни логистични действия, като само бил могъл да кажа, че подготвяното покушение по организация напомня на опита за убийство на Златомир Иванов пред Съдебната палата и на извършеното убийство на Дмитрий Милев-Димата Руснака на бул. "Витоша". Има множество постъпили по делото конкретни данни, поради което и разследващият екип е взел решение да бъде уведомена комисията", обясни Костов.

Интересен момент е, че охраната на Пеевски е назначена с решение на спецкомисията едва, след като той се съгласил на това.

"Колеги от НСО неколкократно са провеждали срещи и беседи със застрашеното лице, като първоначално охраната е била отказана. В днешния ден обектът е убеден в застрашеността си, приел е охраната и вече такава му е назначена", обясни Костов. Той отказа да посочи колко души ще охраняват Пеевски. Той отказа и да посочи човекът, който е подал информацията.   

Колегите са успели да го убедят, че застрашеността към момента е с високо ниво на достоверност, каза още Костов. Покушението е подготвяно повече от два месеца.

"Молбата ми е да не се интерпретира (охраната на Пеевски, бел. ред.) в никаква друга тематика, освен изнесената", каза главният секретар на МВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!