Доган и Пеевски със забрана да влизат в Турция

OFFNews 11 февруари 2016 в 13:35 9836 36

Доган и Пеевски със забрана да влизат в Турция

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция. Това твърди електронното издание Star Günsel. Причината е проруската позиция, която Доган е заел по повод сваления руски изтребител от турската противовъздушна отбрана. Изданието цитира изказването на Лютви Местан от парламентарната трибуна, в която защити турската позиция.

Изданието се позовава на високопоставени членове в ДПС, според които Доган е казал, че лично ще се погрижи да намали турското влияние в България. В статията се посочва още, че позицията на Доган е защитавана в близки до Делян Пеевски медии. В нея се припомня и статията на германското сп. "Шпигел", озаглавена "Българският политик Пеевски: айсбергът на корупцията". 

Турското издание описва Пеевски като "руски олигарх", който е свързан с контрабанда на цигари. В статията се посочва, че Доган е бил сътрудник на българските тайни служби преди 1989 година. 

Редица медии, сред които "Дневник" и БНР съобщиха, че са получили официално потвърждение от Турското посолство, в което се потвърждава новината. Цитираното от "Дневник" съобщение на посолството е следното:

"Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмет Доган и депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт"

OFFNews опита да се свърже с турското посолство, но служителят, който вдигна телефона, каза, че в момента всички, които могат да дават информация, са в обедна почивка.

По-късно посолството обяви пред OFFNews, че няма официална информация за забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция. Това съобщи по телефона за OFFNews служителка на посолството. Нито потвърждаваме, нито отричаме информацията за забраната, дипломатично уточни служителката.

Часове по-рано обаче посолството потвърди пред "Дневник": "Във връзка с отправени към посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски бихме искали да потвърдим, че забраната е факт", гласи официалното съобщение на посолството, цитирано от електронното издание.

Пред OFFNews говорителката на МвНР Бетина Жотева каза, че не са информирани от турското посолство за случая. Според нея няма практика министерството да бъде уведомявано за налагани забрани български граждани да посещават други държави.

Новината за забраната бе публикувана тази сутрин от водещия турски всекидневник "Сабах", който е близък до президента Реджеп Тайип Ердоган. Медията цитира телевизия Star, според която мярката срещу Доган е наложена заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет".

По-рано днес УНИБИТ (известен като Библиотекарско-сарайската групировка) определи Доган за носител на почетния знак "Стефан Стамболов" за принос към държавността. Доган обаче не дойде да получи наградата, тя бе приета от зам.-председателя на ДПС Станислав Атанасов.

Очаквайте продължение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!