Парламентът така и не откри кой спря БНР

OFFNews Последна промяна на 05 март 2020 в 16:43 3461 5

Парламентът прие доклада на временната анкетна комисия, която близо шест месеца се “опитваше” да разбере защо на 13 септември сигналът на Българското национално радио спря за няколко часа. От доклада обаче, така и не става ясно, кой оказа натиск на вече бившия генералния директор Светослав Костов за спиране на радиото и свалянето от ефир на журналистката и водеща Силвия Великова, а ресорът й "правосъдие" - отнет.

Основната причина за липса на ясното е, че прокуратурата, която разследва случая всъщност спря да работи по него. През януари главният прокурор Иван Гешев е заявил на запитване от комисията, че няма нищо ново спрямо последните изнесени данни. През октомври предшественика му Сотир Цацаров обяви, че за да се внесе яснота по въпроса с натиска са изискани телефонни разпечатки и записи от камери, но те не са предоставени на комисията.

По време на заседанията на комисията Великова разказа, че Костов в личен разговор с нея е мотивирал това с оказван му натиск от четири лица - защото Великова отразявала критично избора на нов главен прокурор - единственият кандидат тогава - Гешев. Самият Костов отрича както някой да му се е обаждал, така и изобщо да е говорил с Великова. Лично премиерът Бойко Борисов се обади на Костов и тогавашният шеф на БНР се видя принуден да възстанови Великова и в ресора ѝ, и в ефир. Тя трябваше да води предаване на 13 септември, но предната вечер на сайта на радиото се появи информация, според която точно в този часови диапазон ще се извършва профилактика и програма "Хоризонт" няма да се излъчва в ефир.

Депутатът от БСП Антон Кутев днес припомни заявките на Цацаров да даде повече информация за хода на разследването по всяко време, по което депутатите от временната комисия пожелаят, да оповести информация от разпечатките и камерите и да има досъдебно производство и за оказван натиск. Кутев, че и Цацаров, и от Съвета за електронни медии (СЕМ) са видели, че има данни за престъпления, само депутатите не успели.

"Разпечатките и камерите щяха да ви дадат ясна картина. Светослав Костов лъже. Между другото този Костов много лъже, мнооого. И това ви го каза и прокуратурата. Да не говорим, че не помни нито мястото, нито часа (на проведените разговори с техническия директор относно спирането на радиото, б.р.) - добре, че вече не е директор на радиото с тази къса памет", заяви Кутев. Той попита защо прокуратурата не си е свършила работата - четири месеца, след като главният прокурор е говорил: “За четири месеца прокуратурата не е могла да прегледа камерите? Не е взела разпечатките, като е имало съдебно решение? Не ги е видяла прокуратурата, или не иска да ги даде? Кое от двете?"

“Видях олигарси, арестувани заедно със семействата им. И аз го поздравявам. Има енергията и емоцията да провери приватизацията отпреди 30 години. Ама хайде да имаме волята да проверим едни разпечатки отпреди шест месеца!", каза Кутев.

Да защити доклада стана само председателя на комисията Тома Биков (ГЕРБ). За да заяви, че целта на тази комисия не била да е разследващ орган, а "ако не сме в състояние да помогнем поне да не навредим". Според Биков комисията е била "на границата на политическата интервенция в една обществена медия".

"Можеше да бъдем обвинени, че оказваме политически натиск. Мисля, че останахме в рамките на закона неутрални", заяви той. Според него в самото радио "има лобита, които търсят политическа подкрепа". "Нормалната атмосфера сега там е доста абстрактно понятие. Там има хора, които са се били! Има подаден сигнал до 4 РПУ", допълни Биков. Той каза, че нямало как да посочи хората, оказвали натиска върху Костов, ако самите журналисти не направят това и добави, че лично е питал Силвия Великова от къде може да дойде този политически натиск. Тя отговорила: "Не, нямам".

Биков каза още, че предпочитам прокуратурата да не обявява данни от разпечатки и камери, защото щяло да се породят спекулации, защото трафичните данни не са СРС - т.е. показват само кой с кого е водил разговори по телефона и кога. “Това ще доведе до спекулации, а ако някой е оказвал натиск, ще отрече. Това не са СРС", заяви депутатът от ГЕРБ.
Биков допусна, че можело казусът "БНР" да продължи да се разглежда, но в постоянната Комисия по култура и медии, където можело да бъде извикан Гешев, за да разкаже за разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15508

5

Бухльо

05.03 2020 в 21:30

Е как бе? Ама Гешев няма ли да разследва и разкрие?! Аз мисля, че ще. Само да приключи с приватизацията.

18551

4

Нострадамус

05.03 2020 в 18:03

По-отвратително Безгръбначно от тоя Лъжлив, Фалшив и Крадлив плужек тома Неверни не съм виждал!

4040

3

jovo

05.03 2020 в 17:30

Как е възможно?! Компетентните парламентарни комисии?!

12000

2

фют

05.03 2020 в 17:26

Точно пък Биков ще каже, от кого е бил натискът да се спре радиото, плужекът на Герб..

17413

1

мнение от IP

05.03 2020 в 17:17

Е, истината може да се разбере, ама никой не смее да я каже.