Парите за надвзетите партийни субсидии ще бъдат прихванати от следващите траншове към централите

OFFNews 05 юни 2019 в 10:34 2423 1

Снимка Александра Маркарян

ГЕРБ и БСП ще върнат надвзетите партийни субсидии, обявиха Менда Стоянова от ГЕРБ и Филип Попов от БСП в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Субсидиите са изчислявани правилно - така, както повеляват текстовете на закона", заяви обаче Стоянова. Тя обясни, че от 2001 г. до момента тези текстове са едни и същи.

"От 2001 г. досега субсидиите на партиите, които имат парламентарно представяне, и субсидиите на партиите, които са преминали 1% бариерата, се изчисляват на база общата сума, която е предвидена по чл. 27. Сумата се изчислява, като се взимат всички действителни гласове на партиите и се умножават по 11 лв. Това означава, че в този случай винаги е действал принципът на преразпределение на действителните гласове, подадени за онези партии и коалиции, които не са преминали бариерата", обясни председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Във връзка с информацията от прокуратурата, че е открила нарушение в разпределението на парите за партиите и нарежда на министъра на финансите да намери методика, за да ги събере обратно в хазната, Стоянова каза, че няма прокурорско постановление, а писмо, което наблюдаващият прокурор е изпратил до министъра на финансите. „В момента Министерството на финансите пише своето становище по това писмо. По никакъв начин това писмо на прокурора няма как да бъде обжалване. Ако има данни за извършени престъпления – това те го прехвърлят на Касационната прокуратура. Законът от 2001 г. досега е прилаган по един и същи начин. Не случайно коалициите, които получават субсидия и са задължени да представят на финансовия министър всяка година своето коалиционно споразумение за това по какъв начин той да им преведе средствата, са го изчислявали по същия начин", каза тя.

Стоянова обяви, че субсидия е изплащана и за бюлетини с отбелязано поле „Не подкрепям никого”. "Но не това е проблемът. Разликата не е в "Не подкрепям никого", заяви народната представителка.

Менда Стоянова коментира и как партиите ще върнат парите - по думите ѝ ГЕРБ са подготвили промяна, която е минала на обсъждане през бюджетната и правната комисия. Според промяната сумите ще бъдат преизчислени и ще бъдат прихванати от следващите траншове към партиите.

„Това са два различни момента. Едното е това, че има техническа грешка и квадратчето „не подкрепям никого” не е извадено от общите действителни гласове и второто е дали трябва всички действителни гласове да се преразпределят към партиите и коалициите, които са преминали бариерата”, каза още тя.

За разлика от ГЕРБ, БСП смята, че проблемът с партийните субсидии не е от 2001-ва, а откакто е на власт последното правителство на ГЕРБ. Това стана ясно от думите на Филип Попов (БСП), който също гостува в сутрешния блок. 

"Проблемът с партийните субсидии е в министъра на финансите и неговото ведомство", заяви Попов.

"Този проблем се появи след приемането на новия закон от 2016 г. Всички политически партии разчитат на министъра на финансите, защото ние сме създали Закон за бюджета, където ясно е казано, че субсидията е 11 лева. Не е наша работа да следим размера на субсидията. Искаме му оставката, защото и след разследването на прокуратурата, ясно е казано финансовият министър да изпълни по-голям контрол във връзка с предоставянето на субсидиите. Това означава, че той не е изпълнил своя ангажимент и не е извършил достатъчен контрол във връзка с разпределението на субсидиите", каза Попов.

Попов добави, че според сега съществуващия закон общата сума, предвидена в бюджета, трябва да се преразпредели пропорционално на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. „Не е толкова трудно да се изчисли колко е получила ГЕРБ, колко е получила БСП и другите партии”, добави Филип Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

1

Toni2019

05.06 2019 в 11:21

Трябва да се напомни как се разбра за този подарък от милиони от страна на Горанов.

Хората ясно трябва да разберат, че не го разбрахме от партия или институция, а от комедийно шоу. Не се знае какво щеше да стане без него.