Шест партии имат да връщат партийни субсидии, Горанов има 30 дни да започне да ги събира

OFFNews 04 юни 2019 в 12:44 3757 0

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на финансите Владислав Горанов, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура (ВКП) във връзка с партийната субсидия за 2018 г., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Предстои да бъдат събрани и възстановени неправомерно раздадените суми в периода 2016-2018 г.

ВАП установи, че излъчената в "Шоуто на Слави" информация за неправомерно изплатени партийни субсидии е коректна, и на петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ) неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас.

По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

ВАП е сезирала Горанов и е определила 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.– 2018 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ВАП да извърши проверка на 22 май, след като редакционният екип на "Шоуто на Слави" излъчи информация, че тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена субсидия с близо 6,5 млн. лв. повече в размер на 38 684 384 лв. 

В резултат на тези нарушения, „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Върховна административна прокуратура сезира и Сметната палата за предприемане на действия, в съответствие със законовите ѝ правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови