Отворено общество: ГЕРБ води БСП с 13%. РБ е трети със 7%

OFFNews 05 август 2014 в 19:12 11805 30

Графика: osi.bg

Обществената подкрепа за ГЕРБ е 25,4%, за БСП - 12,5 %, за Реформаторския блок - 7 на сто. 

Това сочат данните от изследване на Институт „Отворено общество“, проведено в периода 16 Юни – 6 Юли сред 1167 души. Извадката е национално представителна по модел на гнездова извадка, стратифицирана по области и тип населено място.

Делът на анкетираните, заявяващи подкрепа за ДПС, е 4,5%.

Теренната работа по настоящото изследване е проведена преди разпадането на изборната коалиция между ББЦ и ВМРО и коалирането на ВМРО с НФСБ в Патриотичен блок, както и преди промяната в ръководството на БСП. 

Така според данните от проучването ББЦ, ВМРО, БЗНС и Гергьовден получават общо 2,9%, "Атака" - 2,3 на сто, АБВ - 1,8% и НФСБ - 1,3.

Четирите водещи партии се ползват с подкрепата на различни групи от населението. Може да се каже, че ГЕРБ е партията на младите, живеещи в областните градове и образовани българи. От гледна точка на социалния статус на лицата, които биха гласували за ГЕРБ, тя изглежда като типичната дясна партия – подкрепяна от лицата с висше и средно образование, както и сред групите с относително висок среден доход на човек от домакинството и от работещите, пише в доклада на „Отворено общество“ от националното представително изследване.

По-високите нива на подкрепа за БСП са във възрастовата група над 60 г. и сред лицата, живеещи в малките (не в областните) градове и селата и имащи основно или по-ниско образование.

Електоратът на Реформаторския блок се разделя равномерно между различните възрастови групи. Образът на тези, които биха гласували за РБ, би могъл да се характеризира като хора, живеещи в София, с висше образование, които работят или са домакини.

Електоратът на ДПС също се разпределя стабилно и равномерно между различните възрастови групи. Много ясно е изразена обаче принадлежността му към населението в селата, сред лицата с основно и по-ниско образование, без значение от равнището на доходи на домакинството, в което живеят.

Изследването показва, че делът на анкетираните, които не биха подкрепили коалиционно правителство (52%) и тези, които биха подкрепили (47%), е почти един и същ.

Електоратът на ГЕРБ подкрепя най-вече коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок. Това би могло да се обясни донякъде с факта, че социалният профил на електоратите на двете партии е много близък.

Най-подкрепяната коалиция от симпатизантите на БСП изненадващо е между БСП и ГЕРБ, която биха подкрепили около 20% от тези, които биха подкрепили изобщо някаква коалиция.

Следващата коалиция, която електоратът на БСП би подкрепил, е между БСП и България без цензура или между БСП и АБВ, които събират съответно 16% и 14% от одобрението на подкрепящите коалиционнта форма на управление.

Електоратът на Реформаторския блок дава най-голяма подкрепа на коалиция между ГЕРБ и Реформаторски блок.

Двете основни възможности за коалиция, според изследването, са между ГЕРБ и Реформаторския блок и между ГЕРБ и БСП.

Работещите, живеещи в София, с висше образование и относително висок доход биха били сред основните поддръжници на евентуална коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Докато за втората коалиция (ГЕРБ и БСП) профилът на лицата се променя. Подкрепящите тази коалиция са пенсионерите, живеещи в малък град или село, както и лицата с начално и по-ниско образование.

56% от анкетираните подкрепят въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми.

Делът на неподкрепящите е доста по-малък - 29%, а 15% нямат мнение по въпроса.

Подкрепящите задължително гласуване са живеещите в София и областните градове. Това са предимно респонденти на възраст над 30 години, с висше и средно образование, привърженици на ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок.

63% от анкетираните одобряват народните представители да се избират мажоритарно, а делът на неподкрепящите е доста по-нисък - 13%.

Тези, които са "за" народните представители да се избират мажоритарно, са живеещите в София и областните градове, както и тези с висше и средно образование.

Най-голям дял на подрепящите мажоритарния начин на гласуване е на хората във възрастова граница 46г.- 60г., както и на подкрепящите Реформаторския блок и ГЕРБ.

Делът на подкрепящите електронното гласуване е по-голям (47%) от този на неподрепящите (33%).

Съвсем очаквано, тези, които са привърженици на това да могат да избират между дистанционно гласуване и традиционното, са живеещите в София и областните градове, с висше образование, лица до 60-годишна възраст, главно подкрепящи политическите партии Реформаторски блок и ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!