Всеки втори българин би се отказал от демокрацията в името на реда и сигурността

ОFFNews Последна промяна на 05 август 2014 в 15:06 5176 25

Почти всеки втори българин би се отказал от част от демократичните си права и свободи, за да ги замени за ред и сигурност в името на страната.

Смущаващият извод е от актуално национално представително изследване на социалните нагласи, проведено от Института "Отворено общество" в периода юни-началото на юли 2014 година.

На въпрос „Ще се съгласите ли да се ограничат за кратко време някои от демократичните права и свободи, за да се въведе ред и сигурност и да се стабилизира икономиката?“ цели 23% отговарят с "Да, напълно" а други 24% - с "По-скоро да". Към тях могат да се прибавят и още 18 на сто от анкетираните, които нямат мнение по въпроса дали предпочитат реда пред демократичните си права. Едва 35% на сто от интервюираните отговарят категорично не или по-скоро не. 

При сравнение на отговорите на същия въпрос при предходни изследвания, през 2013 г. и 2014 г., все пак се наблюдава повишаване на дела на хората, които по-скоро не са съгласни да се откажат от демократичните си права, дори и това да е с цел стабилизиране на положението в страната. Най-склонни да се откажат от правата си са хората над 60 г. възраст (55%), а най-малко склонни са тези между 18-30 г. (37%). 45% от висшистите не биха се отказали от демократичните си права и само 25% от онези с начално или по-ниско образование не биха се отказали от правата си. 

"Не" на еврото, "да" на валутния борд

Две-трети от българските граждани са скептични по отношение на въвеждането на еврото като парична единица, показва актуално проучване на социалните нагласи, проведено от Института "Отворено общество" в периода юни-юли 2014 г.

65% от респондентите не одобряват въвеждането на единната европейска валута. Най-силна е подкрепата сред жителите на столицата, където еврото има 22% одобрение. Най-малка е подкрепата в селата - 14%. Висшистите подкрепят промяната в най-голяма степен (18%), а почти същият е делът от респондентите със средно образование, които казват „да” на еврото (17%).

В същото време подкрепата за валутния борд остава традиционно висока, макар че в сравнение с юли 2013 г. се наблюдава известен спад. Към момента на проучването тя е била 47%, а година по-рано - 56%.

Проучването разкри и смущаващи данни за бедността в страната.

Цели 19% от българските домакинства живеят под линията на бедността* от 218 лева месечно към месец юни. 81 на сто от домакинствата имат доходи над линията на бедност.

Средният доход на човек от домакинството през втората половина на юни 2014 г. е 434 лв. Сред жителите на столицата делът на хората с най-ниски доходи (месечен доход до 250 лв. на човек) е най-нисък - 10%, показва още проучването.

Безработица

Към момента на изследването 45% от интервюираните заявяват, че имат работа, а самоопределилите се като безработни са 14%. Около 35% от анкетираните са пенсионери, като 4% споделят, че работят, а 31% не работят. 

Най-нисък е делът на определящите се като безработни в София (6%). В селата този процент е 19%. В малките градове безработните са 15%, а в областните центрове около 11%. Най-висок е процентът безработни във възрастовия интервал от 31 до 45 години (24%). Сред най-младата група 18-30 г., както и сред групата 46-60 г. този дял е близък до средната за страната (17%). Най-нисък е процентът на определящите се като безработни
(6%) и съответно най-висок на заетите (63%) сред хората с висше образование.

*Линията на бедност е пресметната като 60% от медианата на доходите. В изследването е зададен въпрос „Какъв е общият чист месечен доход на Вашето домакинство?“. За пресмятане на дохода на човек от домакинството е използвана методология на ЕВРОСТАТ, който при определяне на броя членове на домакинството дава различни тегла на различните членове на домакинството в зависимост от възрастта им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2014 в 00:17

Изводът е един- образовани хора= свободни хора! Учете и четете, бре!

05.08 2014 в 23:27

"Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety." - B. Franklin.....

05.08 2014 в 20:45

Може да е смущаващ, но не е изненадващ след като съберат в един куп гласуващите за БСП, ДПС, ББЦ, всякакви националисти и други сволочи...

05.08 2014 в 20:20

//Коментарът беше изтрит от модератор заради обидни квалификации! //

Кое му е обидно бе мУрдарите -> че исках да им го вкарам за малко и временно???
--------
- Едно вкарване и изкаране таковане ли е?
- НЕ!!!
- Тогава дай да ти го вкарам и изкарам, пък кажи после че не съм те таковал!!!

05.08 2014 в 18:14

"не на еврото, да на валутния борд" викали повечето. Ама забравят, че си държат парите в евро, щото понякога нямат доверие в борда. Смахната работа.

05.08 2014 в 17:05

Ако ограничаването на свободите ми щеше да върне реда и зконноста бих се отказал донякъде.. проблеме е че ограничаването на моите права и свободи по никакъв начин няма да възтановят реда... единственото което трябва да направят е да ограничат корупцията в съдебната система.. справят ли се със съдебната система.. почнат ли да влизат по затворите тея които трябва тогава ще се оправи и дойде "редът" а не с лишането ми от свобода .. това са ПЪЛНИ глупости.

05.08 2014 в 17:05

Ако ограничаването на свободите ми щеше да върне реда и зконноста бих се отказал донякъде.. проблеме е че ограничаването на моите права и свободи по никакъв начин няма да възтановят реда... единственото което трябва да направят е да ограничат корупцията в съдебната система.. справят ли се със съдебната система.. почнат ли да влизат по затворите тея които трябва тогава ще се оправи и дойде "редът" а не с лишането ми от свобода .. това са ПЪЛНИ глупости.

05.08 2014 в 16:53

... алооооо оооооФФнюз... каква е тая димка-хАнонимка с претенции за Изследване, бре?

... хахахахахахаа

... а според анкета на "Эхо Москвы" Путин би загубил президентски избори от Стрелков(Гиркин) с 37% към 63%...(ти да видиш)... е как да не влезе в Украйна, като НАРОДЪТ го иска, А!

... хахахахахахаха

05.08 2014 в 16:48

Откажете се от свободата си и вие не заслужавате да се наричате "българи", жалки нещастници такива.

Демокрацията ви дава право на избор и ако 25 години живеете като тъпи животни и се оплаквате колко ви е лошо докато нагъвате кебапчета и бира без да правите нищо, мислейки само каква далаверка да врътнете, то това е защото това е бил вашият избор - не моят.

А вие offnews с какъв акъл пускате такива пропаганди? Има бол идиоти, които чули-недочули ще почнат да подкопават морала на нацията, който и без това не е особено висок в момента, дрънкайки такива идиотщини по училища и улици.

Медиите сте власт и като такива сте директно отговорни за образованието и морала в обществото. Не може да дрънкате простотии като тази колкото да не заспите и после да търсите падението на нацията у Путин, Обама, масоните и тн. България винаги е имала и винаги ще има врагове, но без гражданска и демократична отговорност направо сваляйте гащите и се пригответе да ви гъзят.

05.08 2014 в 16:47

Е затуй цървула Бойко ще ви управлява, ха-ха-ха!!!