"Сова Харис": Шест партии в парламента, ГЕРБ - 23%, БСП - 15%

OFFNews 21 юли 2014 в 07:20 9643 11

Проучване

Шест политически сили имат шанс да влязат в следващия парламент, сочи проучване на агенция "Сова Харис", поръчано от БГНЕС.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ би получил 23 % от гласовете на гражданите, отишли до урните. Подкрепата за БСП би била значително по-ниска - 15,2%. На трето място биха се наредили традиционно ДПС с 8%. Зад тях остават коалицията около ББЦ с подкрепа от около 5,9%. На пето място с шанс за прекрачи бариерата за влизане в парламента са Реформаторският блок. Потенциал да реализира народни представители има и движението около отцепилия се от БСП Герги Първанов - АБВ.

Според анализа на "Сова Харис" разпределението на нагласите в значителна степен повтаря разпределението от изборите за Европейски парламент.

Агенцията отбелязва, че над една трета от българските граждани с право на глас не са решили кого да подкрепят или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

На открит въпрос за това кои са петимата водещи политици в България лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е споменат най-много пъти - от 48,1% от анкетираните. След него се нарежда председателят на БСП Сергей Станишев с 27,2%, лидерът на ДПС Лютви Местан, бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов (17,1%), както и президентът Росен Плевнелиев с 14,2%. Министър-председателят Пламен Орешарски се нарежда едва на осмо място в тази класация с 8%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!