Още един отцепник от ИТН: Кирил Симеонов изостави Слави (видео; обновена)

Йорданка Веселинова 17 юни 2022 в 09:49 21184 10

Кирил Симеонов

Снимка БТА/Владимир Шоков

Кирил Симеонов

Още един депутат от "Има такъв народ" напусна партията на Слави Трифонов. Това е Кирил Симеонов.

В изказване от трибуната на НС той заяви, че когато е влязал в политиката, Слави Трифонов го е попитал какво иска да промени. Той му отговорил, че иска да се бори със статуквото.

"Е, вчера гласувахме със същото това статукво", каза Симеонов.

Изказването му е по повод вчерашното отстраняване на Никола Минчев от председателския пост с гласовете на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане".

"Аз не съм ГЕРБ. Аз не съм ДПС. Когато се прибера вечер, искам да мога да погледна семейството си в очите."

Към 10:00 ч. Симеонов не е депозирал заявление за напускане на парламентарната си група, показа проверка на OFFNews.

Малко след това пред журналисти в НС той потвърди, че ще напусне групата на ИТН.

"Аз се записах в това нещо, за да се борим със системата. Срам ме е, че вчера гласувахме със системата. Ако ще подкрепяме системата, това значи, че не е моят проект. Вчера беше последната капка...Аз не съм се записал, за да подкрепям ГЕРБ и ДПС."

Преди седмица Симеонов съобщи, че премиерът Кирил Петков говорил с него и го призовал да не хвърля държавата в хаос. Още тогава, докато депутатът бе редом с Тошко Йорданов и Станислав Балабанов, той бе категоричен, че Петков не му е предлагал "нито постове, нито пари".

Малко преди 10:30 ч. председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов дойде в НС и влезе в стаята на групата. Там влязоха и почти всички депутати. Бе привикан и отцепилият се днес Кирил Симеонов. След това депутати на ПП застанаха пред стаята на ИТН, за да подкрепят Симеонов. “Можем само да предполагаме какво се случва вътре”, казаха депутатите.

"Застанахме пред стаята на ИТН, мълчаливо, за да декларираме подкрепата си за Кирил Симеонов и за правото на депутатите да изразяват свободно волята си", заяви Антон Тонев от ПП. Той смята , че в момента верни на Слави депутати от ИТН опитват да разубедят Симеонов и да го накарат да остане в парламентарната си група.

След почти час Симеонов излезе и напусна сградата на НС. Той отказа коментар пред журналистите в парламента.

Минути преди 13 ч. в пленарна зала бе прочетено съобщение за напускането на Кирил Симеонов. Той е подал заявление и вече е нечленуващ в ПГ депутат. Той бе освободен и от комисията по бюджет и финанси, в която членуваше, както и от председателското място на комисията по електронно управление. 

Реакциите в парламента

Владислав Панев от ДБ заяви, че с отцепването на Кирил Симеонов правителстово се доближава с един глас до отхвърлянето на вота на недоверие. Той поздрави вече независимия депутат, който е решил да "изпълнява програмата на ИТН, а не повелята на човека от телевизора."

Панев каза, че не е изненадан от решението на Симеонов, както и че очаква и други хора да го последват. Той потвърди, че е разговарял с такива, с които е водил "приятелски разговори".

Александър Симов от БСП коментира емоционалното изказване на Кирил Симеонов. По думите му в НС рядко чуват подобни думи.

"За мен това е продукт на искреното разкаяние за факта, че той е гласувал заедно с най-мрачните партии на статуквото на близкото минало."

Той добави, че вчерашният ден белакмус за това как вотът на един депутат може да се отрази на хората и на избирателите. 

След продължилото повече от час заседание на групата на ИТН Тошко Йорданов обяви, че групата на ИТН остава стабилна, а Кирил Симеонов - "техен приятел".

Спряганата за наследник на Никола Минчев Ива Митева заяви, че към този момент няма да се кандидатира за председател на НС. Тя добави, че  Минчев е "прекрасно момче", което се е "отървало" от "най-неблагодарната позиция в държавата".

Митева добави, че за избора на нов председател няма да се бърза, както и че трябва да се постигне съгласие между всички парламентарни групи.

Тя твърди, че са искали бързо разглеждане на вота на недоверие, защото натискът към депутати на ИТН бил голям. По думите ѝ той идвал от премиера Кирил Петков.

"Действа се върху психиката, включително разбрах, че са пускани проверки срещу мен, срещу г-н Каримански, да ни ровят в ДАНС, да търсят неща срещу нас."

Митева призна, че е смятала, че точката за предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев не е било необходимо да се случва преди вота на недоверие.

В края на изказването си тя заяви, че няма желание да става конституционен съдия.

Протест в подкрепа на Кирил Симеонов

Днес в 14:30 ч. се организира протест в подкрепа на Кирил Симеонов. Акцията ще бъде пред сградата на парламента.

"Да поздравим Кирил Симеонов, който днес събра огромна смелост да откаже да бъде слуга на мафиотската нова коалиция ГЕРБ-ДПС-ИТН-ВъZZраждане", пишат организаторите и добавят:

"В момента опълчването срещу мафията минава през смелост на депутатите от ИТН, които не я подкрепят, да се отделят от парламентарната група, гласувала в подкрепа на ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Заплахите за хора, които предпочетат да работят за гражданите вместо за мафията, не са малки."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

10

редовно четящ

17.06 2022 в 15:26

Троловете откачиха, какво по-хубаво доказателство, че планираният преврат издиша!

1687

9

Пенчо Прикарчин

17.06 2022 в 14:20

Според мен мизата вече е два милиона! Валута! Жълтопаветни извънземнофилски майцепродавци! И до 3 милиона ще стигнат със своите блъфове. Валута!

1767

8

fiki

17.06 2022 в 13:54

ако мислихте по-дълго от 5 секунди.. де да даваха по милион, герб щяха да си загубят 90% от депутатите, а Слави 100%, но уви, милиона остава само промитите изродени вярващи на всичко в пик

1810

6

Maxim

17.06 2022 в 13:13

Сега остават още 16 да се покаят и да се откачат от мафията /тошко, балабан и пърхащата с клепачи митева не ги считам, защото те са безнадежден случай/.

5827

5

pisnamiotmutri

17.06 2022 в 13:09

Няма да им стигнат, но по-добре избори. В момента лайнометите са заредени и ПП ще се каля до несвяст ежедневно

4038

4

Moirae

17.06 2022 в 12:23

Или се оставяш да потънеш в повърнотото от мафията или се надскачаш и усещаш как и за какво те използват.

1767

3

fiki

17.06 2022 в 11:10

птичките се увеличават, пролетта идва, сашковците ще пикаят газ докато ги спасяваме от себе си

75

1

230 млрд баксов

17.06 2022 в 10:08

Браво, момче!!!! Ти разби мафията!!!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!