ИТН обяви, че ПП искат да купят 3-4 техни депутати

"Продължаваме промяната": Ние не офертираме, не купуваме и не раздаваме постове

Йорданка Веселинова 10 юни 2022 в 12:49 4862 6

Кирил Симеонов

Снимка БТА/Асен Тонев

Кирил Симеонов от ИТН вчера бил поканен от премиера Кирил Петков за разговори

"Вчера получих обаждане от г-н Кирил Петков с молба да се видим. След което имахме кратка среща", заяви Кирил Симеонов пред журналисти в Народното събрание.

Симеонов е депутатът, за когото тази сутрин Ива Митева обяви, че е получил обаждане от премиера Кирил Петков, за да преосмисли поведението си.

"Не ми е предлагал абсолютно нищо, напълно съм откровен, нито постове, нито пари или всякакви такива работи. Просто си поговорихме и ми каза, ако мога да си преосмисля позицията, да не хвърляме страната в хаос", добави той. 

По думите му срещата се провела в "лаборатория или нещо такова" на Кирил Петков, намираща се близо до сградата на БНР.

Той заяви, че отишъл на срещата, за да "види какво става, стратегически, да видим какво се получава там и какво се случва". След срещата Симеонов благодарил за разговора и си заминал, а веднага след това казал на негови съпартийци, сред които Тошко Йорданов, Любомир Каримански и Ива Митева.

Той твърди, че Петков е казал, че е разговарял с други депутати от ИТН, но Симеонов не знаел кои са.

Така двете версии - на Симеонов и Митева, се разминаха. Според депутата е имало среща, според Митева - само обаждане.

Симеонов потвърди, че остава лоялен на партията. В отговор на въпрос на OFFNews къде е границата между лоялност и гласуване напук и бойкот на важни решения, депутатът, който е член на бюджетната комисия, отговори така:

"Аз не мисля, че ние важни решения ще бойкотираме, както виждате актуализациите на ДОО и НЗОК (минаха)".

На последващ въпрос как ще се случат те без голям бюджет, той допълни, че нямало никакъв проблем и важни решения нямало да бъдат блокирани.

По-късно на брифинг от ИТН заявиха, че искат да приемат бюджет ''на парче''.

Тогава председателят на групата Тошко Йорданов каза, че депутатите от групата му, които са разговаряли с Петков, са трима или четирима.

"Аз не мога да гарантирам за нито един човек на света как би постъпил в тази ситуация. Вярвам в нашата парламентарна група, че сме тук за кауза, а не за да ни купуват един по един. Но е възможно някой да постъпи глупаво, купувайки си фабрика през 90-те (...) Може да има някъде предател, но в крайна сметка предателите винаги умират сами, защото никой не иска да говори и живее с тях."

Това е вторият такъв скандал, в който се забъркват депутати от "Има такъв народ". През лятото настоящият спортен министър, тогава депутат, Радостин Василев заговори за бележка с надпис "500К", връчена му от Татяна Дончева, тогава народен представител от групата на "Изправи се! Ние идваме!". 

"Кирил Петков е Татяна Дончева в панталон. Прави същото - тя предлагаше 500К, той предлага светло бъдеще. И двата варианта за мен са корупция", добави Йорданов.

Отговорът на ПП

Председателят на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров отговори на твърденията на доскорошните им партньори.

"Ние не оферираме, не купуваме и не раздаваме постове и бюджети за управление. Това е ясно и може би това е причината, за да се стигне до това напрежение в коалицията и до излизането на коалиционни партньори."

Той допълни, че пред държавата има няколко основни приоритета, които трябва да се постигнат - приемането на актуализацията, промените в Закона за енергетиката, промените за КПКОНПИ, както и гласуването на 22 закона, свързани с реформи по Плана за възстановяване и устойчивост. Те трябва да бъдат приети до края на годината, за да може страната да получи транш от 6 млрд. лв. от ЕС.

"Това са приоритети, които не са важни за ПП, не са важни за Андрей Гюров, важни са за държавата. Това не може да се случи, ако в парламента няма мнозинство и затова всеки един депутат, независимо от коя парламентарна група е, трябва да се обърне към себе си, към своя морален компас и да каже дали това са важните неща за държавата и дали може да ги постави над личните и партийните интереси."

ГЕРБ са доволни

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС също коментира казуса.

"Ние смятахме, че омразата към ГЕРБ е това, което споява тази коалиция, а се оказа, че те се мразят помежду си и то изключително много. За нас остава учудването как една коалиция, която твърдеше, че има нулева толерантност към корупцията, няколко месеца по-късно се разпада с взаимни обвинения в корупция", каза тя пред журналисти в НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

5

Анализи

10.06 2022 в 14:02

Жалки са. Това е положението. Ще направят заповяданата коалиция и България отново отива на опашката.

1810

4

Maxim

10.06 2022 в 13:24

Този от ИТН са големи наивници, тъй и не разбраха, че ги използват само за пълнеж, а славчо и тези около него обират парите на задкулисието. Те се радват, че са депутати, колкото и кратко да е това.

5827

3

pisnamiotmutri

10.06 2022 в 13:20

Ама то сценаристите могат да си кажат каквото искат. Сега ПП е целта пречеща на ГЕР и ДПС щ. Чегъртакте паразити

2910

2

ivenco

10.06 2022 в 13:01

Тези са крепостните селяни на славито.Те нямат право на личен избор.Могат Само да бъдат ПРОДАВАНИ. И то само от господаря. :((

12073

1

IvanofRumen

10.06 2022 в 12:55

Сега да уточнят от итн-то 3 или 4 депутата. Все пак бройката е важна.
 
X

Подкастът на OFFNews