Омбудсманът: Не може истерично да променяме Наказателния кодекс

ОFFNews 18 юли 2014 в 10:24 2487 2

Снимка Архив

Константин Пенчев

"Ще следя окончателната редакция на текста, когато се приеме, и ще сезирам Конституционния съд. Този текст е излишен, не може истерично да се променя Наказателният закон"

Това каза омбудсманът Константин Пенчев пред БНР по повод предложените от БНБ промени в Наказателния кодекс, които криминализират всяването на банкова паника. В настоящият си вид тези текстове оставят съмнение за възможна цензура.

Пенчев коментира още, че според него одитът на КТБ трябва да се довърши докрай и едва тогава да се решава дали банката да се оздравява или да фалира, защото тогава ще бъде напълно ясно какво е състоянието й и кой е най-добрия подход. да в студиото на "Преди всички" кризата с КТБ: 

"Не е тайна, че четири правителства помпаха тази банка, а нещо като се помпа – то се пука", коментира още омбудсманът по темата за КТБ.  

Той допълни, че при него има жалби най-вече за заплатите на хората, които са в КТБ и няма кой да им помогне:

"Аз не мога да им помогна. Хората няма как да ползват и защитените си влогове. Това са рисковете на пазарната икономика. Като не знаем каква е ситуацията – няма как да има изход. Компетентните хора да кажат", каза Пенчев.

Промените в Наказателния кодекс, предложени от БНБ гласят:

В Наказателния кодекс, раздел „Престъпления против паричната и кредитна система“ се създава чл. 252 а със следното съдържание:
Чл. 252 а. (1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.
(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!