Константин Пенчев: "Ще дишаме във врата на всяко ново правителство"

28 септември 2013 в 09:09 2082 8

Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС
Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС

"Липсата на работа на парламента обезверява хората, а тази вяра се връща трудно. Гражданите няма да оставим вече нито едно правителство в България, което е на власт, на мира. Ще му дишаме във врата и винаги ще сме готови да излезем на улицата"

Това заяви в ефира на Нова ТВ, омбудсманът на република България Константин Пенчев.

Ако следващата седмица, сюжетът в Народното събрание се повтори, трябва да има нови избори, категоричен беше Пенчев тази сутрин.

Омбудсманът на Републиката заяви, че нито една институция не работи правилно у нас. "На хората им "прикипя" от февруари насам. Държавниците трябва да бъдат много внимателни, когато правят или не правят нещо. В здравното министерство се твърди от министър Андреева, че има воля, но работа не се върши. В съдебната система е същото.", допълни още Пенчев.

Според обществения защитник избори ще има рано или късно, но няма значение кой ще спечели, ако няма прозрачност в управлението.

"За жалост не виждам стремеж за диалог. Това разделение на народа на про и анти правителство е изкуствено създадено. От една страна са институциите от друга гражданите, ние получаваме заплати от народа, институциите трябва да слугуваме на гражданите", каза още омбудсманът.

„България е в лошо положение. България е в криза, а българите са едни от най-бедните в Европа. За да живеем по-добре, трябва да започнем болезнени реформи, които изискват не само политически, но и обществен консенсус. Трябва да очертаем тези неща, без които България не може – здравната карта, съдебната карта, образованието. За тях трябва приемственост, те не могат да се свършат за един мандат”, обясни Константин Пенчев.

"Всички граждани, и на жълтите павета, и в провинцията, казват - искаме ново, прозрачно управление. Това, което беше досега 25 години не ни върши работа, защото ни направи най-бедните, най-онеправданите, хора лишени от всякаква вяра в справедливостта и правосъдието”, завърши Пенчев.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови