Quantcast

Омбудсманът към Орешарски: Посягате на независимостта ми

Последна промяна на 15 октомври 2013 в 17:03 10643 20

Константин Пенчев Снимка: Омбудсман на Република България
Константин Пенчев Снимка: Омбудсман на Република България

Орязването на бюджета на Омбудсмана на Република България застрашава независимостта на институцията. Това се казва в писмо от Константин Пенчев до премиера Пламен Орешарски с копие до финансовия министър Петър Чобанов и до външния министър Кристиан Вигенин.

С писмото си омбудсманът отговоря на съгласувателното писмо на Чобанов от 9 октомври във връзка с подготовката на бюджета за 2014 г. В него министърът иска планиране на разходите за догодина при 10-процентни съкращения на числеността на персонала. Писмото е изпратено до министерства, агенции, комисии, БНР, БНТ, включително и Омбудсмана.

 „Налага се да Ви уведомя, че не само аз, но и всички европейски и международни организации, в които членува омбудсманът на Република България, биха приели предвиденото в писмото на министъра на финансите орязване на бюджета на ръководената от мен институция с 312 хил. лв. и препоръката за 10-процентно съкращение на числеността на персонала като посегателство върху независимостта на единствения конституционен орган в страната, призван да се застъпва за правата и свободите на гражданите, когато те се нарушават от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги”, пише Пенчев до премиера и двамата му министри.

Омбудсманът припомня и че на 4 октомври ПАСЕ прие резолюция за укрепване на институцията на омбудсмана в Европа. В нея се призовава институциите на обществените защитници да бъдат подсигурени адекватно финансово, а страните членки да се въздържат от бюджетни ограничения по отношение на омбудсмана, за да не доведе това до ограничение на тяхната независимост.

Пенчев цитира и данни, показващи растящото доверие на хората в омбудсмана - до 10 октомври 2013 г. до омбудсмана са били адресирани 6050 оплаквания, което е с 45% повече в сравнение със същия период на 2012 г.

Омбудсманът припомня също, че институцията му има и официално функциите на Национален превантивен механизъм, в изпълнение на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, която е в сила за България от 1 юли 2013 г. Институцията изпълнява тези си задължения чрез нова дирекция, която контролира дали има условия за нарушаване на човешките права в затворите, на местата за настаняване на бежанци.

„На фона на цялата правозащитна дейност на националномбудсман категорично трябва да заявя, че определеният в писмото на министъра на финансите размер на разходите за 2014 г. – 2 226 хил. лв., който е дори по-малък с 12 хил. лв. от бюджета за 2011 г., е крайно недостатъчен и застрашава изпълнението на функциите на обществения защитник, възложени му със закон” – пише Константин Пенчев.

Той предупреждава, че ако предвиденото орязване на бюджета му се осъществи, ще уведоми Подкомитета на ООН по предотвратяване на изтезанията и всички европейски и международните организации на правозащитни институции, в които членува.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2013 в 19:47

Може ли някой да ми каже до сега, какво е направил омбудсмана на България ,за защита на правата на гражданите на Република България. На мен ми се наложи да се обърна един единствен път към него във вразка с големите сметки от Топлофикация Пловдив ,само за сградна инталация и ми отговори ,че нищо не може да направи ,тъй като такива са законите ,а той за какво е ,да ни защитава от такива заробващи закони . Но по най лесния начин се измъкна . Аз съм за намаление на бюджета му . Не върши никаква работа .Ако някой може да ми каже нещо повече ,ще му бъда благодарен ,и ще си променя мнението си за него .

17.10 2013 в 09:03

Другари, нещо сте се объркали, както обикновено. Задачата на правителството е да съдейства за "все по-пълното задоволяване на потребностите на цялото общество" и на всички гражданя, което е приоритет на системата (зняем зя кой период се отнася). Омбудсманът защитава правата на отделния човек, когато те са нарушени. Разбира се правителството на Орешарски не допуска такива нарушения. Те са привилегия само на правителствата на Костов и Бойко Борисав ( а да и на Филип Димитров). През останалото време всичко е вървяло по мед и масло.

16.10 2013 в 17:19

докато Борисов беше на власт си правеше каквото си иска и с бюджета и с бизнеса и със заплатите и пенсиите на хората, а всички мълчаха.къде беше Пенчев когато Борисов наложи замразени доходи и растящи цени.зади него сега сме най бедната държава в Европа и една от най бедните в света.

15.10 2013 в 22:51

Да ме прощавате Вие, ама преди да коментирате как си върши Пенчев работата, първо прочетете примерно годишния доклад за работата на омбудсмана за миналата година. Само 255 страници е.

15.10 2013 в 22:27

"тези, които се опитват да сложат някакъв ред" Алооооу, василий, за какъв ред става въпрос, за този отпреди 10-ти ноември ли?

15.10 2013 в 20:13

Сезирал го е много пъти. Виж му страницата.

15.10 2013 в 19:59

Платените, хайде стига с демагогията?

Колко струва за вас България, че искате заедно с другаря да я продадете?


Колко струвате вие като се продавате за жълти стотинки за ставате глашатаи на другаря, турчина и лудия?

15.10 2013 в 19:55

Точно така, леличко - "адресирани". С тази удобна чуждица се маркира нищонеправенето. Да каже колко проблема са решени. Да каже на колко граждани е намерен начин да се помогне. Освен това на омбудсмана не му е работата да решава частни проблеми на хората, а да намира и предлага решения, полезни за всички граждани. Да сте чули изобщо НЕЩО да е направил? Не 6,000 - само 5 решени проблема да имаше от обществено значение, щяха да му оправдаят бюджета.

15.10 2013 в 19:49

Да ме прощавате, ама аз тоя омбудсман не го чувам изобщо, освен като му намаляват парите. Той уж трябва да следи проблемите на гражданите и да инициира решения. Има правото да сезира конституционния съд от името на гражданите - да сте чули да го е правил досега? Абсолютен фигурант. Да не си мисли, че е пратен там в пенсия?

15.10 2013 в 19:18

Пропускат, щото протестърите са отпадък от Костича, Тиквоча и бай Симо, обаче ги е срам да си признаят, и се правят на антикомундели...бивши членове на БКП като Бойко Мутрата и Ванката Костов. Вече дори и бай Симо не им "верва", хахаха...