ОИК в София установи нарушение по един сигнал, прие друг само за сведение, в Плевен пратиха жалба в МВР

OFFNews Последна промяна на 02 ноември 2019 в 22:11 3923 1

Снимка zetramedia.com

Столичната ОИК установи нарушение в район Панчарево и разпореди на действащия кмет да премахне агитационни материали, поставени на нерегламентирани места.

Сигналът е бил получен вчера вечерта на електронната поща на комисията и е изпратен от представител на инициативен комитет за издигането на независимия кандидат за кмет Николай Гюров.

В него се излагат твърдения, че на различни места на територията на район Панчарево са поставени агитационни материали на кандидата за кмет, издигнат от ГЕРБ/СДС.

Посочено е, че въпросните реклами са из цялото село – по ул. „Елин Пелин“ от площада до чешмата; по ул. „Васил Левски“ от площада и пекарната до общината; по цялото протежение на улиците „Ленището“, „Димитър Пенев“ и „Руджери“. В село Кокаляне те са разлепени по цялото протежение на ул. „Искър“, както и на ул. „Старата чешма“, а и по булевард „Самоковско шосе“ от Панчарево до Кокаляне.

Към сигнала са приложени 15 снимки, по които комисията установява нерегламентираното поставяне на плакати извън посочените в Заповед № СОА19-РД09-1292/19.09.2019 г. и Приложение № 1 към нея на Кмета на Столична община.

Като резултат ОИК указва на кмета на район Панчарево да премахне агитационните материали на посочените в мотивната част от решението нерегламентирани места. Препис от решението следва да се изпрати на кмета на района за изпълнение. То подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК.

Друг сигнал обаче е приет от ОИК само за сведение. Той е изпратен днес преди обед от пълномощник на Демократична България. В него се твърди, че на територията на район Лозенец се разпространява агитационен материал /брошура/ със снимка на кандидата Константин Павлов. Посочва се, че същият съдържа двусмислени и подвеждащи внушения, и не е изготвен и разпространяван от съответния кандидат за кмет или от коалицията.

Столичната ОИК установила, че в сигнала „не се съдържа конкретна информация, от която да може да се направи обоснован извод за мястото и разпространителя на материала, както и за приложимостта на конкретна разпоредба от Раздел II от глава 12 от Изборния кодекс“. Поради това решението е сигналът да се приеме за сведение, без да са споменати конкретни указания и мерки.

В Плевен пък общинското ръководство на ГЕРБ атакува с жалба от тази вечер конкурентния за балотажа кандидат за кмет Георг Спартански. В нея се твърди, че в деня за размисъл щабът на конкурента е докарал в града „лица, за които е станало известно, че са от криминалния контингент на Враца, същите лица провеждали търговия с вот в полза“ на утрешния опонент Спартански.

Посочено е и името на организатора на алъш-вериша на гласове, който е с фамилията Зеленогорски, но вероятно е роднина на предишния кмет Найден. Освен това е отбелязан и номерът на автомобила „Мерцедес“ с врачанска регистрация, с който изборните търговци се придвижвали и били „изключително активни на територията на Плевен, а в края на деня в района на ЖК „Сторгозия“.

ОИК в Плевен удовлетворява искането на ГЕРБ за извършване на проверка и с решение изпраща копие до Областната дирекция на МВР „за предприемане на предвидените по закон действия“.

Кандидадът, оказал се мишена на жалбата, реагира гневно в профила си във Фейсбук.

„Това вече е върхът на цинизма и демонстрира откровено безсилие на един кандидат да спечели битката по ПОЧТЕН начин!!! Черният пиар продължава с пълна сила и ярко демонстрира пълно дебелоочие, малодушие и опит да се впрегне държавата и всички възможни нейни институции, за да се стигне по всички възможни начини до една „победа“...
Не ви ли е срам??? Или искате да ни убедите, че ДЪНО НЯМА?
ТОВА вече е позор, но гражданите на Плевен не са идиоти и имат достойнство !!!“, написа Георг Спартански.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови