Нинова vs. Йорданова: Между джендърите и ефективната борба с домашното насилие

Йорданка Веселинова 04 януари 2023 в 16:20 3308 4

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Мая Димитрова (БСП) и Надежда Йорданова (ДБ)

Парламентарната правна комисия прие на първо четене законопроектите на Корнелия Нинова (БСП) и Надежда Йорданова (ДБ) за промени в Закона за защита от домашното насилие. Предстои те да бъдат разгледани в пленарна зала, а след това обединени в общ текст.

За разлика от социалната комисия, където дебатът се заформи около джендър идеологията, днес от левицата избягваха да говорят с подобни опорки. Вместо тях обаче се изявиха депутати от "Възраждане", които заговориха за "частни НПО-та".

От Министерството на правосъдието заявиха, че подкрепят законопроекта на Надежда Йорданова. Според ведомството обаче предложението на Нинова има пропуски. От Министерството на труда и социалната политика подкрепят текстовете на Йорданова, които според тях ще намалят жертвите на домашното насилие. МТСП обаче има отрицателно становище за втория и не подкрепя версията на Нинова, тъй като всичко заложено в проектозакона е разписано в други актове и предстои да се случи. От администрацията на омбудсмана изразиха сходно становище.

Катя Кръстанова от "Асоциация Анимус" декларира пълна подкрепа за версията на ДБ. Тя заяви, че в текстовете има два пропуска - първо, не са въведени дефиниции за всички видове домашно насилие, и второ - обхватът на законопроекта, в който не попадат интимните двойки, а само тези в условията на съжителство. Кръстанова добави, че е изненадана, че в текстовете на БСП се появява 23 чл. от Истанбулската конвенция - за увеличаване на защитените жилища за жертви на насилие.

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС реши да даде задачи на ведомствата - те да преработят текстовете, така че да са допустими и да не се каже, че законопроекти "не стават".

Цветан Енчев от ДПС заяви, че е крайно време България да има адекватен закон. Той декларира, че между двете четения ДПС ще направи своите предложения.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС пък каза, че и старият закон е вършил работа, но е имало хора, които са злоупотребявали с него, защото имало възможност за "шикалкавене".

Милен Матеев от "Продължаваме промяната" заяви, че ще подкрепят версията на ДБ, тъй като в нея са заложени и идеите на БСП. По думите му законопроектът на Надежда Йорданова е по-комплексен.

Смиляна Нитова-Кръстева от БСП пък каза, че няма да подкрепят предложенията на ДБ, и се обърна към представителката на "Анимус", заявявайки, че не знае защо се намесва Истанбулската конвенция. (В социална комисия именно БСП заговори за джендър идеологии и Истанбулската конвенция - б.а.)

Петър Петров от "Възраждане" пък съзря обслужване на интересите на "частни НПО-та".

Вместо да защитят жертвите на домашно насилие, БСП и 'Възраждане' заговориха за джендър идеологии

В края на миналата година социалната комисия в парламента подкрепи внесения от "Демократична България" законопроект за промени в Закона за защита от домашното насилие. По време на заседанието дебатът се измести и от левицата заговориха за джендър идеологии. Председателката на БСП Корнелия Нинова посочи, че всички усилия за борба с домашно насилие трябва да бъдат направени, но ако в някой закон се появят елементи от Истанбулската конвенция, ще демонстрират отпор.

В началото на лятото Надежда Йорданова - тогава правосъден министър в кабинета "Петков", изготви промени в Закона за защита от домашното насилие и текстовете бяха внесени в парламента. Служебният министър на правосъдието Крум Зарков каза пред OFFNews, че работата по текстовете продължава. Той съобщи, че текстовете са пуснати за междуведомствено обсъждане, сроковете са изтекли и се очаква забавяне заради негативно становище от Министерство на финансите. Заради това в края на ноември ДБ внесе законопроекта за промени в Закона за домашното насилие. Ден по-късно и левицата внесе свое предложение.

Домашното насилие: Между широко затворените очи на държавата и броенето на жертви по черни хроники

Според данни на spasena.org от началото на 2022 г. най-малко 19 жени са изгубили живота си, убити от близки до тях мъже. Тези жертви обаче са преброени по черните хроники в медиите, тъй като държавата не поддържа официална статистика.

Този тип убийства, които според различни неправителствени организации се увеличават по време на пандемията, вече се наричат фемицид - престъпление от омраза, извършено на основата на пола – срещу жена. Те обаче не са правно дефинирани нито в Наказателния кодекс, нито в Закона за защита от домашно насилие. Опит за борба с домашното насилие беше Истанбулската конвенция, която в България се оказа противоконституционна (решението на КС за понятието "пол"). Целият дебат около конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие - т.нар. Истанбулска конвенция, се оказа криворазбран - в него основните гласове бяха на псевдонационалистите, които дружно се хванаха за традиционните християнски ценности.

Ето защо редица неправителствени организации настояват за промени в нормативната рамка. Дали и какви ще се случат зависи от работата на парламента. Законопроектите са разпределени на още пет комисии, които следва да излязат с доклад. След това текстовете ще влязат за първо четене в зала. Ако парламентът приеме текстовете, то те ще се върнат за редакции между двете четения. Ако пък не - то законопроектът ще остане за следващото Народно събрание. (Ако този парламент не успее да излъчи кабинет и се разпусне - б.а.)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

04.01 2023 в 19:16

Нинова има уй! КУРнела как ви звучи?

345

1

Джендо Джедев

04.01 2023 в 16:47

Доста добра аналогия може да се направи между тази статия и статията малко по-долу за поредния бабаит, убил партнqорката си след СИСТЕМНО домашно насилие. Другарката Нинова явно е заседнала в 15-и век (в Крушовица май всички са там) и навсякъде, където се говори за насилие срещу жени и техните права, по неандерталски й се привиждат разни митични джендъри. А в същото време жени отиват в гроба, а деца остават сирачета. Заради същите неандерталци като другарката Нинова. "Традиционни български ценности", какво да правиш!