Вместо да защитят жертвите на домашно насилие, БСП и 'Възраждане' заговориха за джендър идеологии

Йорданка Веселинова 21 декември 2022 в 17:20 2617 2

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Надежда Йорданова

Социалната комисия в парламента подкрепи внесения от "Демократична България" законопроект за промени в Закона за защита от домашното насилие.

Промените минаха с 13 гласа "за", 4 "против"("Възраждане" и БСП) и 1 "въздържал се" ("Български възход").

Министерството на труда и социалната политика изрази становище, че с поправките в закона жертвите на домашното насилие ще се намалят. В защита на законопроекта имаше и становища от неправителствените организации, както и на омбудсмана Диана Ковачева. 

От "Възраждане" се обявиха против промените в закона, които според тях били противоконституционни. Георги Георгиев от партията на Костадин Костадинов визира Истанбулската конвенция. Той се усъмни дали е реален броят на жертвите на домашно насилие и определи законопроекта като "антисемеен". Той защити "шляпването" на деца с "възпитателен характер".

Георги Гьоков от БСП заяви, че групата му ще се въздържи, а ако законопроектът мине на първо четене, ще направят редакционни предложения. Корнелия Нинова посочи, че всички усилия за борба с домашно насилие трябва да бъдат направени, но ако в някой закон се появят елементи от Истанбулската конвенция, ще демонстрират отпор. Тя поправи Гьоков, който е председател на комисията, и каза, че левицата няма да подкрепи текстовете, защото вкарвали "джендър идеологията".

Иван Манев от "Продължаваме промяната" я репликира, че никъде в законопроекта не се споменава думата "пол" и не може да става дума за никаква джендър идеология. Съпартиецът му Искрен Арабаджиев съобщи, че групата му ще подкрепи промените, тъй като са поели този ангажимент в предизборната кампания. По думите му промените са "безкрайно закъснели".

Илиана Жекова от ГЕРБ-СДС изтъкна, че по време на третия кабинет на ГЕРБ законопроектът е минал на общественото обсъждане и сега работата по него се продължава от Надежда Йорданова. Тя призова в обхвата на законопроекта да влизат и хората в интимна връзка или в едно домакинство. Тя призова в текстовете изрично да бъде посочено кои са лицата в риск от домашно насилие.

Даниела Дашева от "Български възход" заяви, че групата ѝ няма да подкрепи промените, тъй като вече имало Закон за защита от домашното насилие и нямало нужда той да се усложнява.

В края на дебатите вносителят на промените Надежда Йорданова от "Демократична България" обясни, че нито една от разпоредбите в законопроекта не противоречи на Конституцията. Тя призова реформата да не се "изхвърля в коша". Тя обвини в лицемерие БСП и Възраждане и заяви, че партиите от една страна страдат за жертвите, а от друга не прави нищо, за да ги защити.

ДБ внася промени в Закона за домашното насилие, спираме да броим жертвите по медийни публикации

В законопроекта се въвеждат нови мерки за защита като забрана насилникът да контактува под каквато и да е форма, включително по телефон и имейл, с пострадалия. Предвидена е също и забрана насилникът да придобива и носи оръжие за определен срок.

Предложено е в случаи на домашно насилие пострадалите да се насочват към програми за възстановяване. Записана е и безплатна правна помощ за деца, затворници, тежко болни, хора на преклонна възраст. Освен това най-сетне ще бъде създадена и единна национална статистика на жертвите на насилие.

Домашното насилие: Между широко затворените очи на държавата и броенето на жертви по черни хроники

Дали ще има ефективна борба с домашното насилие, или държавата ще продължава по-скоро да пречи,  ще стане ясно следващата година. Законопроектът е разпределен на още шест комисии, които следва да излязат с доклад. След това текстовете ще влязат за първо четене в зала. Ако парламентът приеме текстовете, то те ще се върнат за редакции между двете четения. Ако пък не - то законопроектът ще остане за следващото Народно събрание. (Ако този парламент не успее да излъчи кабинет и се разпусне - б.а.)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

21.12 2022 в 17:57

Кретени, сър! Едно време плашеха глупавите деца с някакъв митичен Торбалан, като пораснаха - с някакви митични джендъри!
 
X

Да помогнем на украинските деца!