На живо: Проф. Минеков изпраща до Лаура Кьовеши сигнали за Ларгото, Квадрат 500 и Яйлата

Венци Мицов 08 юни 2021 в 10:16 12714 1

Снимка OFFNews

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви днес три сигнала, които ще изпрати за разследване до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Те са за ремонта на Ларгото в София, за музея "Квадрат 500" и реставрацията на Яйлата.

Не се е случвала пресконференция тук от 20 години, започваме да правим редовни пресконференции, обяви в началото министър Минеков.

Сигналите

Нещата, които идват като информация при нас, са в огромни количества. В момента комплектоваме всичко от последните години. Ако ви кажа всичко, ще продължим два дни. Поради това ще изсипвам нещата на части, заяви министърът.

Той е констатирал загуби на финанси, използване на евросредства, външни фактори, където е имало труд, подложен на нищета. По думите му „самото министерство е работело почти без помръдване“.

Ларгото

Повод за първия сигнал е становище на ОЛАФ по отношение на реставрация на Ларгото, което е с гриф “секретно” и много от нещата не могат да бъдат обявени публично, поясни Минеков. Той обяви, че при ремонта са изчезнали 4,5 милиона евро, а страната трябва да върне парите.

„С доклада ще информирам българската прокуратура, след това информирам и европейската“, каза министърът на културата.

Квадрат 500

„Този квадрат не е квадрат. Използвани са пари за една П-образна форма. Това отива в европейската прокуратура“, обяви проф. Минеков по втория сигнал.

Крепостта Яйлата

Над 2 000 000 е можело да се похарчат. Похарчени са само 1 600 000 – за бутафория. Така създадената имитация не привлича туристи“, посочи Минеков.

За БНТ

Напоследък се оказва, че аз подривам свободата на словото. Напротив - аз ще подкрепям свободата на словото под всякаква форма, коментира проф. Минеков по повод свое изказване, че би поискал оставката на Емил Кошлуков, защото телевизията прекъсна програмата си, за да излъчи брифинг на ГЕРБ.

СЕМ не отговори на въпроса за прекъсването на телевизията, каза Минеков и сравни това прекъсване с прекъсването на програмата на БНР по време на протестите срещу избора на главния прокурор Иван Гешев.

Лъжа е, че съм обвинил журналистите на БНТ. Не ги обвинявам, а моля генералния директор да обясни този инцидент, каза Минеков.

Още по темата СЕМ да обясни за Кошлуков и ТВ Алфа, ДАНС да провери и Ноу фрейм

За акцията срещу Ангел Папалезов

Министърът коментира и акцията срещу шефа на отдела за борба с трафика на културни ценности в ГДНП Ангел Папалезов. „Още не чувам тезата му, но явно е, че е обвинен по скалъпени обвинения“, каза той, припомняйки, че домът на Папалезов е бил разрушен.

“Всеки един от вас може да получи подобно обвинение. Това е извършено, защото Папалезов е бил проследяван. Бил е заснет, че носи някакви документи. Отделно знаете, че искахме да работим с полицията. Папалезов е сплашен, за да не работим заедно. И за да не излязат разкритията му“, коментира министърът.

Той се зарече, че „няма да остави в жертва г-н Папалезов.“

Васил Божков

„На 7 ноември 2018 година от НС идва предложение за промени на Закона за културното наследство. Там се отваря възможност за колекцията на Божков - със закон. Този закон стига дотам, щото идентифицирането може да се случи навсякъде. Дори в частен музей. Ако аз си купя антики, правя си музей и сам си ги идентифицирам“, обясни Минеков.

По думите му „Народното събрание по този начин одобрява престъпната колекция на Божков“. Той добави, че Светлин Русев има 82 работи, а Вежди Рашидов - 28 работи в колекцията на Васил Божков и те не са подаръци. „Васил Божков има повече неща на Рашидов, отколкото на Хенри Мур“, каза министърът.

В същото време, по думите му, постъпленията от хазарта във фонд „Култура“ са комични, защото са били спрени постъпленията от частния хазарт. „Дали може това да се обясни с откупките на бившия министър на културата?“, попита проф. Минеков.

НИНКН

Сега Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) работи в ужасни условия. Имат нужда от половин милион за ремонт. В същото време бивш министър предоставя под наем помещения на фирма „Южен кръст“ на Петьо Блъсков - 450 квадрата на стойност 5,76 стотинки на квадратен метър за срок от 10 години.

Договорът е до 2023 година. При средна цена на офис в същия квартал (Изгрев) - 11 лева на квадрат, посочи министърът на културата.

"Имаме и договор с Лукойл за горива. Договорът е десетгодишен.

Украсата на Лукойл, в централата им - проверете кой е авторът. Попитайте "Джи пи груп" чии произведения е откупувала“, добави Минеков.

Наградата „Златен век“ на бивш шеф на Шесто

Към наградата „Златен век“ на Димитър Иванов - бивш шеф в Шесто управление на Държавна сигурност, е приложен фалшификат – писмо, каза министърът на културата. Остава съмнението какви точно заслуги има Димитър Иванов към българската култура, добави Минеков. В МК нямало нито ред обяснение защо Иванов в награден.

Състоянието на НДК

До 1 януари загубата на НДК е 86 500 000 лева. Как ще покрием тази загуба? Искани са заеми - един от ББР за 10 милиона лева. Това е повече от половината годишна субсидия на МК. Дали това не е опит за приватизация на НДК? Аз няма да разреша приватизация на НДК, заяви Минеков.

Искам да знам дали НДК може да бъде тълкуван като партиен дом предвид факта, че там е централата на ГЕРБ, добави министърът.

И ако това е така, трябва ли НДК да приеме всички партии със субсидии, попита още той. Затова е планирана проверка на какво основание централата на ГЕРБ е в НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

1

Egocentric Eccentric

08.06 2021 в 13:08

> Този квадрат не е квадрат. Използвани са пари за една П-образна форма. Това отива в европейската прокуратура.


Безскрупулно нарушение на аксиомите на геометрията!!!