Минеков: СЕМ да обясни за Кошлуков и ТВ Алфа, ДАНС да провери и Ноу фрейм

OFFNews 08 юни 2021 в 13:53 31052 0

Скандалът между министъра на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков заради прекъсването на предаване за излъчване на брифинг на ГЕРБ се разрази с нова сила днес.

На брифинг в Министерството на културата Минеков сравни случилото се с прекъсването на програмата на БНР по време на протестите срещу избора на новия главен прокурор Иван Гешев. Минеков коментира, че не сплашва журналистите в телевизията, но че е неприемливо човек с политическо минало като Кошлуков да бъде ръководител на национална обществена медия.

Министърът настоя СЕМ да обяви с какви документи Кошлуков е доказал стажа си в телевизия "Алфа" - стаж, благодарение на който той бе допуснат да участва в конкурса за генерален директор.

Министърът изчете и писмо, което сам определи като "боклук" и чиято достоверност OFFNews не може да потвърди. То започва с обръщението "Мила Бети":

„Мила Бети, моля те, кажи, че Емил е бил при мен директор в телевизията за две години, може и за три, ако е нужно. Целувам те (еди кой си, сърчице).“

Обръщението насочва към председателя на СЕМ Бетина Жотева.

"Естествено, аз нямам никакво доверие на боклуци. Но текстът е интересен", коментира Минеков писмото. Той поиска СЕМ да даде подробности за стажа на Кошлуков в ТВ "Алфа", подкрепени със справка от НАП и НОИ.

Според министъра на културата е цинизъм Кошлуков да използва натиск върху работещите в БНТ да застават в защита на ръководителя си. Такива позиции изразиха досега Управителният съвет, председателите на журналистическите дружества в телевизията и екипът на "Новини и актуални предавания".

Велислав Минеков се обърна към журналистите в телевизията с думите, че има друга душевност и разбирания и не би си позволил да отправя заплахи към тях.

"Но какви са европейските стандарти? Политическо лице не може да бъде директор на една обществена медия. Ако сте бил част от партия, политик, председател на партия, та дори ако сте работил в политическа телевизия, не е възможно да бъдете предложен за директор на националната телевизия. Г-н Кошлуков има интересна политическа история. Той беше част от НДСВ и депутат. След това лице на „Новото време“. А след това е постъпил на работа в телевизията на партия „Атака“ – „Алфа“ – и е представил пред СЕМ документ за тази си дейност. (...)

Знаете за рестрикциите по отношение на асоциираните фирми (след обявяването на санкциите по американския закон "Магнитски - б.р.). Има още една, за която трябва да има рестрикции, в нея участва г-н Кошлуков – „Ноу фрейм медия“ АД. Г-н Кошлуков трябва да бъде подложен на същите мерки както всички останали, надявам се той да обясни за неговото присъствие в ТВ7. Искам ДАНС и всички служби да разберат какво се е случило в този период. Тук не става дума за свобода на словото, а за серия от безобразия", подчерта Велислав Минеков.

"Ноу фрейм медия" правеше голяма част външните предавания на закритата след фалита на КТБ ТВ7 - телевизията, която се превърна в предизборна платформа на партията на Николай Бареков "България без цензура".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови