Мостовете решават ребуса с управлението на България. Който не провиди този урок, ще катастрофира на изборите

OFFNews 15 май 2021 в 13:32 4384 0

"Мостовете и начините за събиране са начинът за решаване на ребуса с управлението на България. Който не провиди този урок, ще катастрофира на изборите, които идват сега. И който не види тази картина, ще катастрофира и при съставянето и на следващ кабинет."

Това заяви Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!" пред БНТ.

Според него партиите в 45-ия парламент не са успели да решат този ребус, а ключът за бъдещото правителство е обединяването около важни теми.

"Триото бяхме тези, които обикаляхме по извънпарламентарните опозиционни сили, за да се явим дори заедно. (...) Е, всеки реши да се яви поотделно - господин Трифонов има своето право, приятелите ни от "Демократична България" - също, но ние имахме осъзнаването, че трябва заедно, заедно, заедно, независимо от личните чувства, личните желания, мераците за места в листи и т.н., това е нещото, което може да избута тази мощна система.

Вижте, тя се засаждаше 12 години в почвата на обществения живот на България, заедно с корупцията си, заедно с методите си на управление. И ние очакваме за пет минути това да приключи? Това е лъжа, това няма как да приключи за пет минути и който убеждава хората, че "Ето, забих си знаменцето и сега аз бързичко ще прибера тази част от тортата за мен, там, при вас каквото остане", и ще реши проблема. Не, няма да го реши. Мостовете и начините за събиране са начинът за решаване на ребуса с управлението на България."

За успешно "решаване на ребуса" той даде пример със съставения служебен кабинет от президента Радев:

"Вижте какво направи президентът - имате модерни икономисти, завършили на Запад, имате консервативно унаследяване във Външно министерство и в отбраната, което е нормално - те са консервативни сектори. Имате безпартийни, имате хора от ляво, имате хора от дясно. Президентът реши точно този ребус, но на него му е лесно - той преговаря само със себе си. А политическите партии не можаха да решат този ребус, защото трябва да преговарят помежду си".

Според него действията на държавния глава в случая съдържат "философията на това как трябва да се съберат несъбираеми множители".

На въпрос грешка ли са направили "Има такъв народ", като са върнали мандата бе опит да съставят правителство Бабикян отговори:

"Не, не е грешка. Всеки е нормално да идентифицира каква власт не иска и ние правим същото, ние също казваме, че не искаме така да се управлява. Затова излязохме, по дяволите, на улицата. Но трябва да дадеш и формулата на това как искаш да го направиш.

Мечтите за това, че искаш да се ожениш за руса жена с голям бюст и, ако може, да е богата, са много интересно нещо в пубертета. Оттам нататък идва реалният живот и реалният живот никога не изглежда по този начин.

Посочвам кабинета, съставен от президента, не толкова защото вътре са блестящи звезди. Има чудесни хора, да са живи и здрави, аз им стискам палци - наистина трябва да успеят, в къс срок е трудно.

Моделът на съчетаване, на хвърляне на мостове между отделни части от обществото, всъщност съдържа философията за справяне с този ужасяващ погром, извършен над българската нация през последните 12 години. Политическите сили трябва да търсят тези мостове. Трябва да се спрат на четири, пет приоритета, по които могат да работят заедно и там да си подадат ръка, върху приоритетите, не върху личностите, не върху личните си идеологии, а върху тези приоритети за страната.

Ако могат да стъпят на този тънък мост и да запазят баланса, може да има и управление на България Трудно е".

"Ние, в нашата коалиция, на миналите избори намерихме начин да решим този ребус и който не провиди този урок, независимо дали му харесва цялата картина, ще катастрофира на тези избори, които идват сега. И който не види тази картина, ще катастрофира и при съставянето и на следващ кабинет", предупреди Бабикян.

Според него "силата на площада беше в събирането на различни", а опитът на 45-ото Народно събрание "подсказва и нищо чудно да покаже и след 11-и, че ще се налагат такива компромиси и на национално ниво, за да има кабинет България. Тоест това трудно нещо, което ние направихме в нашата коалиция, нищо чудно да се окаже национален модел за решение, за управление на страната. Така че хората трябва да са готови на трудни решения".

За евентуалната смяна на името "Изправи се! Мутри вън"

"Таня Дончева намекна, направо си каза, че ще се преосмисли съставът на следващата коалиция заради това толкова дразнещо "Мутри вън!" - заяви водещият на предаването Георги Любенов, а в отговор Бабикян каза:

"Никой не се дразнеше от "Мутри, вън!" на площада. Може би го говорят хора, които не са стъпвали на площада или пък хора, които са работили с мутри. Не знам, но някой, който се дразни от това, че българите искат да изгонят мутрите от живота си, може би е прекален светец, който никому не е мил. Въпросът не е в красотата на фразата. Въпросът е във философията на политическото действие.

(...)

Мутрите се надявам да изпаднат от властта, но за да изпаднат от властта, трябва да има такива, които да ги изритат оттам. (...) Това не е въпрос за лирика за ухото или на нежно изпълнение на цигулка в спалня. Въпросът е за това дали могат да се положат колективни усилия за изгонването на тези хора от властта. Това е важното за хората. А кой как се казва, на какво настоява, с кого ще се яви на избори ги интересува първите пет минути хората. Останалото време от живота им е настояването те да живеят по-почтено, по-състоятелно, да бъдат здрави, да има справедлив съд, да има икономика в България, да не бягат децата им."

Бабикян беше категоричен, че между него и Татяна Дончева няма напрежение.

"Не, защо трябва да имаме напрежение с госпожа Дончева? Всеки изказва мнението си. При нас това е хубавото, че всеки изказва мнението си и ако има уважението да чуе и другите, се стига обикновено до някакво компромисно или пък рационално решение."

Той увери и че "няма разпадане", че "всеки от нас знае целта си" и че "ние знаем, че събирането носи сила".

За проф. Минеков и включването му в служебния кабинет

Бабикян бе категоричен, че влизането на проф. Велислав Минеков в състава на служебното правителство като министър на културата не означава, че "Отровното трио" е в него. Той изрази задоволството си от факта, че качествата на професора са били оценени и се разграничи: "Там не е влязло "Отровното трио", в правителство, нито сме водили разговори за нещо такова - напротив".

За теорията на "изчегъртването"

"Това може би е някакъв резбарски термин - започна разяснението си Бабикян. - "Изчегъртване" звучи много... така... леко грубиянски, но става въпрос за нещо много просто: става въпрос за махане на калинките и търтеите. Става въпрос за тези, които се изхранваха от политическа принадлежност, не от талант, не от труд, не от способности, а шуробаджанашки назначения. Нали така му викаха едно време? Забравиха ли?

Имаше период, в който човек не можеше да си даде детето в детска градина, в Смолян, ако не се запише за член на ГЕРБ, Бога ми! Имаше списъци за ваксинация, в които се записваха членове на ГЕРБ! Това е отделен ред! Това е БКП, онова БКП, в което е важно да си член на партията-майка и тогава ти се случват нещата. Не защото си учил, не защото си трудолюбив, не защото си талантлив, а защото си член на..."

(...)

Същото е с бизнеса, нали виждате? Успяват фирми, които играят белот с премиера. Които знаят телефона му, не които са по-конкурентни, не тези, които инвестират в модернизация и така нататък. Не, тези които знаят правилния телефон!

Изчегъртване означава изчегъртване на този вид система, защото това прави България, първо - бедна, второ - болна, трето - неконкурентоспособна, защото нито една фирма няма стимул да инвестира в хората си, да ги прави по-умни, по-квалифицирани, да модернизира методите за развитие, да технологизира процесите.

Ние нямаме икономика, базирана на знанието. Имаме икономика на телефона и на калинките. Такава икономика никога няма да успее, никога няма да влязат инвестиции тук, никой не иска да се занимава с такъв пазар. И, да, винаги ще бъдем бедни. Вместо да влизат пари в България, излизат специалисти от България. Това е, което се случва. Толкова е просто и очевидно! 70-годишните ни баби се научиха да ползват Skype заради внуците си, не заради политиката на кабинета!"

За евентуално ново коалиране между ГЕРБ и Патриотите

"Те са си заедно. Завръщане? Да, ако се направят глупави неща, като още по-голямо раздробяване на опозиционните така наречени "сили на протеста", разделени в момента на три места. Ако те се раздробят или скарат, или Господ знае какво, и отворят ниша, разбира се, че ще влязат всякакви патриоти, фанариоти и юнаци за България на три морета, и борци с джендър и роми, и каквото се сетите. Всякакви такива ще влязат.

Те са гъвкави, те могат с всеки, освен с ДПС, защото там им е казано: "Сакън! Сакън! В никакъв случай!"

Те са наистина гъвкави, а с кого точно не са били? Например най-дългогодишната организация. Не са били със СДС някога? Не са били с БСП? Не са били с ГЕРБ? В кое ложе не са полягали? Да, там има много смислени и сериозни хора, които знаят смисъла на тази организация, историята на тази организация, но когато започнеш да обикаляш около властта, твърдейки, че това са принципи, а всъщност е кокал, много е сложно да убедиш хората, че си гъвкав. Не. Между "гъвкав" и "всеяден" има разлика."

За Комисията по ревизия

"Тази комисия, водена от госпожа Мая Манолова, показа поне едно нещо: след като сме изритали страха, има вече безстрашни хора, които са склонни да говорят - заяви Бабикян. - Дали говорят лъжа, или истина, това знаете, че се установява в съда. Тази комисия показа отпушването на тапата. Знаете ли, нещото, което ме смрази, беше поведението на ГЕРБ. Там нямаше заинтересовани хора от това дали някой наистина е потискан. Независимо дали лъже, или казва истината. Пак казвам - това е работа на съда. Не! Там нахлуха едни орди, които ревяха, крещяха, блъскаха по масата, пречеха на човека да говори - който и да е той. 

Имаше един процес срещу Томазо Бушета в Италия преди много години, член на Сицилианската мафия. Бяха прибрали в клетки голяма част от бившите му колеги от мафията, които бяха обвинени. Те квичаха и ревяха по същия начин. Има един прекрасен филм сниман и той прекрасно показва тази сцена. Те също го заплашваха, правеха знаци за семейството му, квичаха, част от тях се разболяваха, както се разболя българското правителство, както изчезна. Едните бяха болни, другите - в отпуска, третият с менискус, четвъртият - със сухожилие. Разбирате ли? Приличаха точно на онази сцена от филма. Тя е незабравима, в която мафията просто не иска да чуе. Те не питат дали това е лъжа или истина, а не искат да чуват. Не искат този звук да излиза към обществото. Това е много специфично поведение за една партия, когато започне да прилича на онова нещо. Затова "Мутри, вън!". Нали разбирате?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови