Миков: Вотът на недоверие не е обречен

OFFNews 15 февруари 2016 в 21:24 3591 6

„Вотът на недоверие не е обречен. Той вече има своите успехи”.

Това заяви пред телевизия BIT председателят на БСП Михаил Миков.

„Вотът на недоверие в сферата на здравеопазването се налага от цялостната политика, която правителството провежда”, добави Миков

Той припомни, че правителството се е оказало малцинство по време на гласуването на Меглена Кунева за министър на образованието и че тя е избрана само с 104 гласа, а коалицията е тръгнала с над 130 народни представители.

Миков коментира, че по време на гласуването на вота ще се види кой къде е точно в политиката и кой за какво носи отговорност. Той подчерта, че някои партии от управляващата коалиция критикуват правителството с цел да заблудят гражданите, че не са съвсем управляващи, нищо че имат министри и други позиции, но да се разграничат от отговорността.

По думите му има и партии, които не са подкрепили формално управляващите, но често подпомагат правителствени решения. „Всеки трябва да поеме политическата отговорност пред хората, за  да отсъдят доколо се спазват предизборните ангажименти и доколко думите съответстват на делата”, категоричен бе председателят на БСП.

„Вотът на недоверие в сферата на здравеопазването се налага от цялостната политика, която правителството провежда”, добави Миков.

„В Европа когато платиш здравната си вноска, ти си здравно осигурен и получаваш здравна помощ. В България, въпреки че си платил здравната вноска, трябва да доплащаш за да няма дефицит в Здравната каса”, поясни той. Михаил Миков бе категоричен, че не може здравето да бъде стока и трябва да се върнем към конституционното разбиране, че то е благо и ако бъде превърнато в стока, има печеливши частни болници, но милионите българи и младите лекари страдат.     

На въпрос дали очаква подкрепа от АБВ за вота на недоверие, Миков заяви, че не очаква нищо. Според него за партията на Първанов е удобно да бъдат с управляващите и в същото време да критикуват БСП. „Все повече това се забелязва от българските граждани”, поясни той. 

Михаил Миков коментира, че АБВ не се занимава с важните политически въпроси, а повдига въпроса за президентските избори и очаква априори подкрепа, само за да може някой да седне на президентския стол.

„За нас въпросът е принципен. Първо политиката, а после хората, които ще я изпълняват”, заяви той и подчерта, че кандидатурите за президент ще бъдат дискутирани след средата на годината.

Миков коментира и събитията в ДПС от последните месеци. Той заяви, че от партията на Доган в определени периоди демонстрират подкрепа към управлението, но сега участват активно в първият вот на недоверие, което е тест за опозиционност. „Нека да видим къде ще се позиционира ДПС след смяната на ръководството им”, заяви той.

По въпроса за забраната от страна на Турция за влизане на територията ѝ на Пеевски и Доган, Миков заяви, че българското правителство трябва да продължи да търси отговор. "Може и за други български граждани да бъдат издадени такива забрани”, добави лидерът на БСП.

Миков коментира и новата пария на Лютви Местан, като заяви, че "ще трябва да се потрудят да изградят политическа идентификация".

„Личността е едно, но политиката, която се предлага, е нещо различно. Партиите у нас се превърнаха в политически проекти и нямат идейна идентичност, а се опитват с механизмите на PR-а около една, две персони да създадат у хората усещане за автентично представителство. Затова хората все повече се разочароват от политиката”, каза Миков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!