Москов: Вотът на недоверие не ме интересува (обновена)

OFFNews 21 януари 2016 в 16:55 4289 6

Снимка БГНЕС, Архив

Здравният министър Петър Москов.

"Вотът на недоверие не ме интересува", така здравният министър Петър Москов коментира преди началото на здравната комисия готвения от опозицията вот на недоверие заради здравеопазването.

Според министъра политически и икономически кръгове търсят мотивация за вот на недоверие. "Те спекулират с майчиния инстинкт, което не само не е политическо, то е долно и нечовешко", каза той.

„Нека внасят вотове на недоверие, нека пишат лъжи за мен, за министерството, за каквото и да е. Но нека да разграничим това от събуждане на обективни страхове и примитивно въздействие върху майчиния инстинкт”, допълни Москов.

В отговор на въпрос дали е подписал декларацията за анекса към коалиционното споразумение с ГЕРБ Москов каза, че той е част от преговорната група на Реформаторския блок по изготвяне на допълнителна декларация за ясна законодателна и политическа програма на коалицията и на мнозинството в предстоящия сезон, така че не е нужно да подписва каквото и да било.

"Аз отивам да преговарям, за да може този документ да бъде финализиран от всички преговарящи страни, те да се съгласят с него и да го подпишем всички заедно", допълни министърът.

Пред депутатите от здравната комисия Москов отново обясни ситуацията около получените от Турция ваксини, като подчерта, че те са напълно безопасни и са внесени законно. Той увери, че ваксината притежава всички необходими сертификати и описа пътя на ваксината от завода във Франция до Турция и оттам до България. 

Москов увери, че в министерството не са постъпвали сигнали за странични ефекти от ваксините „Пентаксим”. Той подчерта, че всеки медикамент има описани възможни странични ефекти, но дори и да настъпят такива, това не би имало връзка с факта, че тези ваксини са внесени от Турция.

Здравният министър каза още, че разговорите за Националната здравна карта са завършили на експертно ниво във всички 6 региона на планиране на страната. Той обясни, че предстои заседание за валидиране и публично обсъждане, което трябва да започне следващата седмица.

650 000 лева ще бъдат спестени от сливането на двата административни центъра за Спешна медицинска помощ - София-град и София-област, допълни Москов в отговор на депутатски въпрос.

Министърът посочи, че заплатите на спешните медици в София-област са повишени, като за областта се предвиждат и допълнителни екипи и филиали. По думите му управлението на центъра досега е било много лошо. 

По повод въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците и аптеките Москов обясни, че вече има обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изработи софтуера, като таванът на поръчката е 400 000 лева. Документи са подали две големи IT фирми и на една от тях ще бъде възложено изработването на софтуера. 

Заложено е, че софтуерът да работи с всяко едно идентификационно устройство на пазара до 100 лева, подчерта министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!