ДПС и БСП с вот на недоверие срещу правителството заради здравеопазването (обновена)

Симона Костадинова 21 януари 2016 в 11:06 2704 3

БСП и ДПС ще инициират вот на недоверие срещу правителството заради политиката в здравеопазването.

Това стана ясно след среща на представители от двете партии в Народното събрание, която продължи по-малко от час. Работната група, която ще работи по мотивите, вероятно ще бъде излъчена утре.

"Искам да предпазя българските граждани и медиите от представата, че това е заради скандала с ваксините", каза лидерът на БСП Михаил Миков, след като обяви темата на вота. По думите му скандалът с ваксините е елемент, но в никакъв случай не е тема на вота.

Миков обясни, че до февруари влиза в сила политиката за доплащане на лекарствата. "Очакваме, че там може да има проблем за гражданите", каза той.

През април пък влизат в сила двата пакета - основен и допълнителен. "Знаете, че с колегите сме атакували два закона в КС. Единият най-вече заради разделянето на гражданите на такива със социално значими заболявания и такива, които могат да чакат или доплащат", обясни още Миков.

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че този вот има превантивен характер, защото предстоят събития, които ще се случат заради вече направен промени в законите.

"Експерти в сектора алармираха, че това е много тревожно и този вот ще има и превантивен характер. Днес на срещата постигнахме съгласие. Вървил в посока вотът на недоверие да бъде в сектора на здравеопазването", каза той.

Двете партии са отправили питане към здравният министър Петър Москов още през декември за ваксините. За тях е важно какъв отговор ще получат, защото ще е принос към темата за вота на недоверие.

"С оглед на създалата се изключително тревожна ситуация - противоречивите отговори от страна на министерството, от тревогата в българските граждани - са необходими и разисквания е Народното събрание. С колегите от ДПС ще настояване за такива разисквания", обясни Миков.

Днес БСП проведоха среща и с БДЦ. Съпредседателят на парламентарната група на БДЦ Красимира Ковачка е съгласна с много от мотивите, които са посочили социалистите. В понеделник обаче ще стане ясно дали БДЦ ще подкрепят вота на недоверие.

"Предстои парламентарната група на БДЦ, в която има различни политически субекти - Народен съюз, БДЦ и ББЦ- да се събере, да го обсъди и в опредения срок да дадем ясна позиция за участие във вота на недоверие", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков