Местан: Готови сме да подкрепим кабинет на малцинството на ГЕРБ

Симона Костадинова 13 октомври 2014 в 17:04 5233 15

Снимка Симона Костадинова

Готови сме без условия, без участие във властта, да дадем подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството на ГЕРБ.

Това заяви по време на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан.

Местан подчерта, че от ДПС биха дали 300 дни толеранс на едно демократично, евроатлантическо правителство и биха подкрепяли закони в тази насока. Той каза още, че партията му се отказва от властта в името на стабилността на България и подчерта, че именно за това е готов да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ.

"Не искаме министерски кресла. Искаме евроатлантическа политика, искаме интеграцонна политика, а не дискриминационна. Всички предложения в тази посока ще бъдат подкрепяни от нас", добави лидерът на ДПС.

Той обаче неколкократно подчерта, че партията му по никакъв начин няма да подкрепи "безпринципно правителство", в което участва крайно националистическа формация, защото това би означавало "взривяване на етническия модел в страната" и не би довело до укрепване на държавните институции.

"Какво нормално има в коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт? Как ще се съюзят евроатлантически партии с такава, която казва: Европа да си гледа работата?", допълни Местан.

Лидерът на ДПС бе категоричен, че за да може това да се случи, трябва партията му да бъде „сатанизирана“, за да се създаде благоприятна среда, в която „демократичното българско общество да преглътне подобна безпринципна коалиция".

Той изрази мнението си, че е невъзможно Патриотичния фронт да се представи като нещо различно и по-добро от Атака, защото новата коалиция е "редакция на Атака, която дори е малко по-опасна".

Местан подчерта, че политическата ситуация в страната е много сложна и очерта два лоши сценария за България. Единият е незабавни нови избори, а другият, които е дори по-лош, е съставянето на „безпринципно, антиевропейско, антицивилизационно правителство с участието на крайни националисти“.

Той обясни, че пред едно подобно правителство безспорно по-добрият вариант е да се върви към нови избори, но има и други варианти, чрез които и двата негативни сценария да се избегнат.

Местан подчерта, че знае пред каква огромна отговорност е изправен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов със съставянето на новото правителство.

„Борисов може да припознае ролята на обединител на нацията. Изборът е негов. Негова ще е и отговорността", обясни Местан, като отново изрази готовността на ДПС да подкрепи правителство на малцинството без да поставя условие да е част от управлението.

И сега въпросът е: Да ама никой не ни иска подкрепата. Тогава защо утре ще се явяваме на консултации. Като парцал, пералния, като Пилат Понтийски, който си умива ръцете ли ще ни използват?“, запита Местан като подчерта, че вижда точно какво се цели с тези консултации и няма да допусне партията му да бъде използвана.

Той обаче подчерта, че заради политическата си култура ДПС ще отидат утре в сградата на Народното събрание и ще участва в преговори с ГЕРБ. Партията на Местан ще бъде представена от тримата мъже - Алиосман Имамов, Рушен Риза и Йордан Цонев.

Лидетът на ДПС каза също, че днешната пресконференция е, за да отговори на нападките, че партията му е загубила гласове в райони, където традиционно е печелила голяма подкрепа и за сметка на това има „необясним ръст за ДПС в Северозападна България".

Местан подчерта, че по време на сегашните избори партията му е едиствената, която отчита ръст- с 24% в сравнение с резултатите от 2013 г. Той добави, че увеличението идва предимно от страната, защото гласувалите от чужбина са почти непроменени.

Не искам да се обявявам за победител. Само съобщавам факти“, обясни лидерът на ДПС.

Той даде за пример Кърджали, където през 2013 г. по негови данни за партията му са гласували 46 000 души, а сега те са 60 000: „Ако за някого това е загуба на гласове, то аз мога само да изразя възхитата си към ум, който може да разчита така данните“, допълни председателят на ДПС.

По отношение на купуването на гласове Местан каза: „ДПС ще продължава да има прираст в ромските гласове заради политиката, която води спрямо тях“.

От ДПС обърнаха внимание на резултатите на Реформаторския блок в Хасково. Според данните на движението на парламентарните избори през 2013 година всички партии от Реформаторския блок имат сумарно 1331 гласа в цяла Хасковска област.

„На последните избори реформаторите увеличават подкрепата си 12 пъти и събират 15 565 гласа. На този фон обаче РБ бележи спад на гласовете си за страната от 41 хиляди“, допълни Местан.

По повод протестите срещу депутатското място на Бат Сали Местан бе категоричен, че ДПС са най-малко виновни за ситуацията.

„Това, че Александър Методиев става депутат от Кюстендил е продукт на закона на БСП и ГЕРБ“, категоричен бе лидерът на ДПС, като подчерта, че не разбира протестите на тези партии срещу собственото им явление.

Той подчерта, че партиите умишлено се вглеждат само в районите, където аномалията с гласовете от чужбина е свързана с ДПС и обясни, че подобни случаи има с други партии в други области. Той даде пример със Силистра, където Атака има един депутат с 1425 гласа, а ГЕРБ също имат един, но с на 20 000 гласа.

„Общият брой мандати е константна величина. От някъде трябва да се получат тези мандати. Това е въпрос на закон и изборна система, която беше променена през 2009 г. и тогава от ДПС бяхме против. Казахме, че ще станат аномалии, но промяната беше направена заради ДПС и против ДПС. На някои партии им бодеше в очите, че имахме 5 от 5 мандата в Кърджали“, обясни Лютви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!