Лидерът на ДБГ Димитър Делчев: ГЕРБ готвят манипулации на изборите

Петър Георгиев Последна промяна на 18 октомври 2019 в 08:49 5406 2

Димитър Делчев е водач на листата на коалиция на Движение България на гражданите, (ДБГ, ЗНС, НДСВ и Път на младите), която подкрепя Мая Манолова за кмет на София. Той е председател на дясната ДБГ и народен представител в 43тото Народно събрание. Делчев е магистър по право и бизнес администрация, семеен с две деца.

- Г-н Делчев, остават само 10 дни до изборите. Как намирате кампанията?

С напредването на времето започнаха и партиите да напредват в използването на мръсни „техники“. Имаме сериозни основания да смятаме, че се подготвят манипулации на изборите. Получаваме данни, че се обучават членове на секционни комисии как да подправят изборните протоколи и да правят бюлетините на конкуренцията невалидни. И това се прави от най-голямата партия.

ГЕРБ първо премахнаха машинното гласуване, което беше пречка пред измамите, после разгърнаха черна кампания срещу опозиционните кандидати през медиите на властта.

- Избрахте да подкрепите Мая Манолова за кмет. Защо взехте това решение?

- Тези избори са изключително важни, не само в София, но и в цялата страна. Именно затова ние от ДБГ мислим за тях отдалеч. Нашата цел е да се сложи край на корупционния модел на управление, при който обществените поръчки се раздават на близки фирми, а хората с различно мнение са притискани.

След като стана ясно, че гражданите виждат Мая Манолова като шанс за промяна на модела, много от нашите структури в София споделиха същото мнение. Крайно време е да има промяна, защото 14 години слушаме едни и същи обещания, без да има резултати.

Манолова доказа, че може да отстоява каузи и не се страхува, именно затова и застанахме зад нейната кандидатура.

- На какво заложихте при формирането на листата, на която сте водач?

- За разлика от големите партии, при които часто се случва „отгоре“ да се редят листите – да се казва кой може или не може да е част от нея в зависимост от това колко ще слуша в Общинския съвет, ние решихме да отворим листата си за професионалисти и граждани.

При нас има хора с доказан опит, предложени от партиите, има граждани с активни позиции, както и четирима човека от Инициативния комитет на Мая Манолова, които не се уплашиха от натиска и застанаха лицата си и позицията си зад нея и имаха желание да се включат и в битката за Общинския съвет.

Кандидатите в листата сме обединени от идеята, че е нужна промяна, спиране на корупцията и изсветляване на управлението и ще работим за това в СОС.

- Предвид това, че се явявате за първи път на избори в този формат в София и десните отново сте разделени, трудно бихте направили мнозинство в СОС. С кого бихте работили?

- Бих могъл да Ви кажа с кого не бихме работили и това са хората, които са свикнали Столичния общински съвет да бъде придатък, който одобрява безгласно предложенията на един малък кръг хора.

Ще работим за осъществяването на десните политики, които подписахме с г-жа Манолова и ще търсим подкрепа от всички, тъй като сме убедени, че това са решенията, от които има нужда София.

Пример за това е неувеличаването на данъците, както и подобряването на събираемостта им. София е под средното ниво за страната по събираемост.

- Кои са основните неща, в които ще се съсредотичите в СОС?

- Каквито и идеи да имаме всички, първото нещо, което трябва да се направи, е спиране на корупцията и затягане на „течащите кранове“. Имам предвид нагласените обществени поръчки за близки на властта фирми, общинските дружества, които се източват безобразно, бавенето на документи, за да си платиш такса и т.н.

Това може да стане чрез електронно управление и внедряване на блокчейн технологията за провеждането на поръчките. Ще настояваме и за външен одит на общинските предприятия, както и отговорните да си понесат последствията за окаяното им състояние.

Сред приоритетите ни е цялостно изграждане на Околовръстното шосе, на вътрешни градски рингове, по-чист въздух, места за всички деца в детските градини и ясли, спиране на презастрояването.
Ще настояваме да има мораториум за строежи на зелени площи, а собствениците на имоти, попадащи в такива, да бъдат справедливо обезщетени.

- Да, но това са неща, за кито повечето кандидати говорят. Как Вие си представяте „изчистването“ на въздуха и осигуряването на хиляди места за деца без достатъчно детски градини?

- С изграждането на Околовръстното и вътрешните рингове ще бъдат намалени наполовина задръстванията в центъра на града. Това значително ще намали вредните емисии. Обмисляме въвеждането на стимули за шофьорите на електрически автомобили, ккато и бял билет за градския транспорт в дните с висока степен на замърсяване, патрули, които да реагират своевременно при сигнали за замърсяване и други.

Относно детските градини – предлагаме Столична община да дава ваучери на стойност издръжката на едно дете в общинска детска градина за децата, останали без място и те да могат да се ползват за частна детска градина. Така проблемът ще бъде решен по-бързо, тъй като изграждането на база за хилядите деца, които отново не намериха място ще отнеме много време и е вероятно те да станат ученици докато им се осигури място в детската градина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Павлин Цветанов

18.10 2019 в 18:50

Ще му се нов Костинброд .

2300

1

квазимодо

18.10 2019 в 11:16

Ще е много хубаво да влезеш в съда и да докажеш това което дрънкаш. Мърляви приказки.
 
X