Кристиан Вигенин избран в ръководството на Парламентарната асамблея на ОССЕ

Десислава Загорчева 16 юли 2017 в 21:43 7731 1

В сянката на срещата на Г-20 в Минск се състоя годишната сесия на Парламентарната асамблея (ПА) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Форумът под мотото “Засилване на доверието и сътрудничеството за мир и просперитет” се проведе във време на видимо намаляло доверие и изострени конфликти в географския обхват на ОССЕ. Сесията обсъди основни заплахи и предизвикателства пред участващите държави, като миграционната криза, радикализацията и тероризма, промяната на климата, нарушаването на човешките права и свободи, кризата в Украйна, конфликтите в Южен Кавказ, енергийната сигурност и други. Около 300 парламентаристи след бурни петдневни дебати приеха Декларацията от Минск, която предлага насоки и препоръки за правителствата на страните-членки.

Българският депутат Кристиан Вигенин беше избран за докладчик на Комитета по политически въпроси и сигурност, който е водещият постоянен комитет на ПА. Като един от тримата лидери на този комитет (заедно с Филипо Ломбарди от Швейцария и Гуилелмо Пикки от Италия), той става член на Бюрото - ръководният орган на Асамблеята. Като докладчик българският депутат ще има важното правомощие да изготви основната резолюция на своя комитет. След приемането ѝ на годишната сесия резолюцията ще дава насоки на Организацията и на националните правителства в техните политики.

От февруари 2016 г. Кристиан Вигенин работи като специален представител на Асамблеята за Южен Кавказ. В Минск той за пръв път събра на съвместна среща ръководителите на делегации на Армения, Азербайджан и Грузия, за да обсъдят съвместни парламентарни инициативи за изграждане на доверие, както и да планират предстоящото му посещение в региона.

Ръководителката на нашата делегация в ПА Десислава Атанасова се срещна с федералния министър за Европа, интеграцията и външните работи на Република Австрия Себастиан Курц. Според пресцентъра на ГЕРБ двамата са разговаряли по въпроси от общ интерес, като миграцията и сигурността на границите, готовността на България за Шенгенското пространство и приоритетите на програмата на Триото и очакваната подкрепа за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Десислава Атанасова и Себастиан Курц са обсъдили и възможностите за провеждането на общи инициативи между България и Австрия в периода на съвместното председателство на ЕС.

Създадената през 1990 година ПА на ОССЕ е най-голямото регионално парламентарно събрание в света, състоящо се от 323 депутати от всички 57 страни-членки на организацията от Европа, Азия и Северна Америка. Целта на ПА е да засили сътрудничеството между страните по ключови въпроси, свързани с политическото, икономическото, военното, екологичното и хуманитарното измерение на сигурността. Основните задачи на ПА включват: насърчаването на диалог между парламентите, участие в наблюдение на избори и засилване прозрачността и отчетността на ОССЕ. ПА приема резолюции и препоръки и подпомага ОССЕ в осъществяването на основните функции на организацията: превенция на конфликти и възстановяване на мира, както и мониторинг на върховенството на закона, състоянието на демокрацията, правата и свободите на гражданите.

Както споделиха участници в годишната сесия, Парламентарната асамблея има уникална роля за възстановяване на доверието и взаимното уважение между страните. Тя дава безценни възможности за кумуникация и взаимодействие на депутати от различни страни. Парламентаристите са по-свободни от правителствата. Често те могат да изграждат мостове и между тези държави, чиито правителства са в конфликт.

Случващото се в ОССЕ често се наблюдава като показател за степента на разделение между Запада и Русия и за нивото на напрежение между Великите сили в Европа и света. След началото на кризата в Украйна, с отстраняването на Русия от Г-8 и прекратяване на срещите в Съвета НАТО-Русия, ОССЕ остана почти единствената организация, в която диалогът между Кремъл и Запада продължава, макар и с проблеми. Че отношенията са изострени до крайност, пролича и при тази среща. Организацията не можa да избере генерален секретар, защото страните-членки не успяха да постигнат консенсус кой да смени италианския дипломат Ламберто Заниер след края на неговия мандат. Празни останаха и други ръководни постове. Както Заниер сподели пред медиите, това е свидетелство за дълбокото разделение в ОССЕ.

Моделът на сигурност, който се опитва да развива ОССЕ, поставя демокрацията и човешките права на преден план. Парламентаристите подчертаха важността да се обединят около основните ценности и принципи на ОССЕ за спазване на международното право, запазване суверенитета и териториалната цялост на държавите, за мирно разрешаване на конфликти и въздържане от използване на военна сила. Кристин Мутонен, депутат от Австрия, беше преизбрана за президент на ПА. В речта си тя каза: "Научихме, че истинската сигурност означава повече от липсата на война. Реална сигурност означава да се гарантира, че правата на човека се зачитат, че изборите са демократични, че корупцията е ограничена и че върховенството на закона се спазва. Чрез усилената работа на демокрацията и дипломацията можем да помогнем за осигуряване на политическа стабилност, икономически растеж, екологична устойчивост и в крайна сметка да постигнем общите ни цели за мир и просперитет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!