Кремъл плаши България с търсене на отговорност заради 'заплахата за узурпиране' на Руската църква

Българските власти извършват акт на беззаконие, държат се кощунствено, отсече Мария Захарова

OFFNews 09 ноември 2023 в 17:40 7246 13

Захарова

Снимка mid.ru

Мария Захарова

Москва разглежда "заплахата за узурпиране на църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец", като "открита проява на враждебност от страна на София", обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

"Разглеждаме заплахата за узурпиране на храма като открито проявление на враждебност, въпиещо потъпкване на моралните устои, правовите норми, включително на задълженията на София по договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 4 август 1992 г.", каза Захарова.

Тя предупреди българските власти, че "ще бъде търсена отговорност за техните незаконни действия".

И отбеляза, че нападките срещу собствеността на църквата "в рамките на инспирирани отвън кампании за разрушаването на руско-българските връзки във всички сфери – от държавните, до религиозните", са започнали през септември с изгонването от България на руските свещеници, служили в храма. По думите ѝ тези опити са се натъкнали на юридическо препятствие – нотариален акт, издаден от българската страна през 1997 г., който потвърждава правото на руското посолство върху собствеността на църквата и на парцела, на който е построена.

"В резултат на това се стигна до ситуация, в която в разрез с логиката и закона, буквално пред очите ни, се измисля псевдоправно основание за конфискация на руски обект. История, закони, законодателни актове, документи, справедливост, логика - всичко крещи, че българските власти извършват акт на беззаконие, държат се кощунствено", обобщи Захарова.

Храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София бе затворен след експулсирането на предстоятеля му и двама беларуски свещеници. Последва реакция на руското посолство в България, което съобщи, че църквата на този етап ще прекрати своята дейност, а по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква. След затварянето на църквата граждани се събраха пред сградата, запалиха свещи, оставиха цветя и настояха тя да бъде отворена.

На 24 септември съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призова Софийския митрополит да се възстановяват богослуженията в храма. Пеевски увери миряните, че ДПС ще предприеме необходимите законодателни промени за осигуряването на издръжката на "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

На следващия ден българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да извършват богослуженията в храма. От Светия синод подкрепиха действията на патриарха, но уточниха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в правомощията на БПЦ.

Три дни по-късно Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщи за постъпил сигнал от народни представители в 49-ото Народно събрание, свързан със собствеността, стопанисването и експлоатацията на храма. Прокурор от СГП възложи проверка на Държавна агенция "Национална сигурност".

На 1 ноември и. ф. главeн прокурор Борислав Сарафов е сезирал регионалния министър Андрей Цеков за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на православния столичен храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" (т.нар. Руска църква) на българската държава. Предложението на Сарафов се базира на проверка на Върховната административна прокуратура и Софийската градска прокуратура, в хода на която е установено, че с нотариален акт от 23.07.1997 г. посолството на Руската федерация се признава за собственик на храма и на земята, върху която е построен, въз основа на дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство.

Проверката на ВАП и СГП установява още, че след множество административни и съдебни процедури, както и след освещаване на църквата при Руската Императорска Мисия на 11.11.1914 г. от Българското духовенство в съслужене с Руското духовенство, е издадена заповед, според която министърът на външните работи и изповеданията натоварва секретар на отдел "Вероизповедания" да предаде зданието и намиращото се в него имущество на Негово Високопреосвещенство Софийския митрополит Стефан. Налице са и двустранни документи от 1940 г. между България и СССР за безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.

От събраните данни по време на проверката е видно, че по настояване на СССР България се задължава с 2/3 собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата 1/3 от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

13

6екеr4о

10.11 2023 в 14:30

Сградата на църквата е руска, колкото баба ми е виетнамка!

На Нотариусчето му се привидяло правоприемство между имперска РУсия и СъвеЦкия съюз, баси...

1236

12

БотоксПутю

10.11 2023 в 08:45

Ами да си я вземат тази руска църква, барабар с МОЧА в руското посолство. На мястото ѝ ще си построим българска.

22548

11

dolivo

10.11 2023 в 08:01

Поповете с пагон и чин полковник нагоре какво да ги прайм като ни ги набутват?

Да траем?

Има си последствия, Захарова, конфискация е най-малкото.

345

10

Джендо Джедев

09.11 2023 в 21:54

А за узурпирането от Рашка на Крим и други украински територии какво вика Маша "2 стакана" Захарова? ;)

910

9

бай Падежко

09.11 2023 в 20:41

Тази куха лейка за какви "приятелски отношения и сътрудничество" бълнува? Нали България е обявена от шефа ѝ за вражеска държава!

2073

8

Johnny B Goode

09.11 2023 в 20:17

Да си я вземат и да си я носят в блатата.

850

7

pr07ecH70r

09.11 2023 в 19:21

Лека жена и пиянде. Не я взимайте на сериозно.

2159

6

Kilca

09.11 2023 в 19:03

Щом мурзилките са бесни, значи е правилна политиката на правителството!

1730

5

Ivan

09.11 2023 в 18:29

Според тази па...тия спазването на законите и прилагането им, на територията на Република България, от органите, избрани, назначени и пр., чието задължение е-се явява враждебен акт към Русия!?!? И ще ни бъде търсена отговорност, индивидуална или групова, от същата тази Русия-символ на агресия, лъжа, откровен бандитизъм, антисемизъм, беззаконие, и малоумна мания за велечие и изключителност! Тази си е направо за психиатър! Отношение на Русия към една независима страна. Цялата руска сган, воглаве с Митрофановна, намираща се на територията на Република България-прочь и отнюдь, вовеки веков! Амин!

605

4

avitohol

09.11 2023 в 18:16

Добросъседство от 1992 , а за неприятелските страни няма изречение нещо ау ...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика