10 малко познати факта за Саграда Фамилия в Барселона

ОFFNews 05 юли 2018 в 15:10 44386 0

Едва ли има европеец, който не е чувал за "Саграда Фамилия" в Барселона. Главен архитект на базиликата е известния Антони Гауди. 

Сградата със сигурност може да се определи като едно от най-големите културни богатства не само на Испания, но и на Стария континент, която ежегодно посреща хиляди туристи от цял свят. 

Въпреки популярността на "Саграда Фамилия", все още има някои малко известни факти около нейната история и специфика. 

Вижте ги:

1. Очаква се крайният етап на завършване на "Саграда Фамилия" да приключи през 2026 г.

Да, базиликата не е довършена все още, въпреки че строежът и започва през 1882 г.

2.  В сградата е имало училище

Архитектът Гауди е построил училище, носещо името "Саграда Фамилия". То е било предназначено за децата на строителите, работещи по сградата. 

3. Без компютри щяхме да чакаме доста по-дълго за построяването на базиликата

Когато строежът започва в края на 19 век, строителите са разчитали само на хартиени скици, за да са издигнат "Саграда Фамилия". С навлизането на компютърните технологии, процесът по строителството значително се ускорява.

4. До 2010 г. "Саграда Фамилия" е катедрала

В началото на строителството сградата е била предвидена за римокатолическа църква. По-късно е обявена за катедрала, а през 2010 г. папа Бенедикт XVI я обявява за базилика. Базилика е титул в Римокатолическата църква, който се дава от римския папа на най-значимите римокатолически църкви.

5. Всяка от 18-те кули символизира определен християнски персонаж

Когато сградата бъде готова, ще има 18 кули. 12 от тях ще представляват апостолите на християнството, четири от тях са за евангелистите, а последните две и най-високи - Дева Мария и Исус Христос.

6. Гауди е погребан в базиликата

В "Саграда Фамилия" тялото на Антони Гауди е положено за вечния си сън. Той умира няколко дни, след като бива блъснат от трамвай. Първоначално нито един файтонджия не иска да закара известния архитект до болница, защото бил облечен скромно и нямал пари в себе си. 

7. През 1936 г. сградата е умишлено запалена

През 1936 г. по време на Испанската гражданска война група анархисти нахлуват в сградата и подпалват криптата. Тогава биват изгорени важни материали, свързани с изграждането на "Саграда Фамилия", което води до забавяне на строителството.

8. Когато бъде завършена, "Саграда Фамилия" ще бъде най-високата религиозна сграда в Европа

Когато строежът на базиликата завърши, тя ще бъде най-високата религиозна сграда в цяла Европа. През 2026 г. тя трябва да достигне забележителните 170 м височина. Въпреки размерите на сградата, Гауди смята, че нищо сътворено от човека не може да бъде по-голямо от Божието дело. Затова "Саграда фамилия" е с няколко метра по-ниска от най-високата точка в Барселона - хълмът Монтжуик.

9. В базиликата има асансьори

Малко познат факт е, че в "Саграда Фамилия" има асансьори, които позволяват да се видят най-високите и най-ниските части на базиликата.

10. "Саграда Фамилия" е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

През 1984 г. базиликата влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство - най-вече заради уникалната си архитектура и способността на Гауди да създаде нещо толкова новаторско и артистично. Всъщност, "Сграда Фамилия" е само една от седемте сгради на архитекта, включени в списъка на ЮНЕСКО.

Снимки: Pixabay

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews