Кметът на Изгрев в скандал с паметник на Петимата от РМС

СДС скочи срещу д-р Делян Георгиев, Столична община го проверя за самоуправство с паметната плоча на антифашистите

OFFNews 05 януари 2021 в 11:21 7377 1

Доброволци възстановиха паметна плоча на петимата антифашисти от РМС в столичния район "Изгрев". Кметът д-р Делян Георгиев е дал положително становище за възстановяването на паметника на Адалберт Антонов (Малчика), Александър Димитров, Йорданка Николова, Лиляна Димитрова и Свилен Русев, съобщи управникът на страницата си във фейсбук. 

Паметникът до Народно читалище “Добри Чинтулов - 1935” в ж.к. “Дианабад” бе разрушен след демократичните промени. Сега той е възстановен по желание, със средства и труд на местни доброволци, обясни д-р Георгиев, който бе издигнат за кмет от БСП. 

“Историята и хората, участвали по един или друг начин в нейните повратности, трябва да се помнят, да се анализират и уважават. Първо, защото историята е наша, българска, и второ, защото тя е най-добрият учител и съдник. Всеки има свое тълкувание, своя оценка и усещане за различните периоди от развитието на нашата страна, но това не трябва да е повод за разделение, омраза и реваншизъм. Миналото си е минало, няма как да го заличим, да го изтрием... Нека просто го оставим на идващите след нас, да погледнем смело в общото ни бъдеще, с разбиране и прошка към предците. Само по този начин можем да бъдем силен, единен и свободен народ. Народ, който не е роб на стари страсти и разбирания. Да живее свободна България!”, сподели мнението си по темата д-р Делян Георгиев.  

От СДС излязоха с остра позиция, в която определиха възстановяването на паметната плоча като провокация. В нея се казва: 

"СДС изразява огромното си възмущение от провокацията на Делян Георгиев, кмет на район „Изгрев“. С неговото разрешение е възстановена плочата на комунистическите терористи, известни като „Петимата от РМС“, до Народно читалище „Добри Чинтулов -1935“.

С този си акт Делян Георгиев показва неадекватност и изглежда като едно недоразумение в българската политика. Да героизираш обучавани в СССР организатори на антидържавни и партизански акции, довели до терор и убийства, е обида към жителите на район „Изгрев“ и всички столичани. За сведение на кмета, България е демократична държава, член на ЕС, заклеймила комунистическия терор и приела Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Ако той не зачита тези факти, е объркал времето и мястото, където да си играе на управленец.

Чрез постъпката си Делян Георгиев принуждава по недопустим начин гражданите, отстояващи демократичните ценности, да търпят реабилитацията на съветски агенти, героизирани от тоталитарния режим у нас. Още повече, че плочата се намира до читалище, носещо името на български възрожденец и будител! Това е цинично и недопустимо!

Призоваваме Столичната община да обяви по каква процедура е възстановена паметната плоча и да излезе със становище, което да принуди Делян Георгиев да премахне тази провокация и обида срещу демокрацията!" 

От вчера извършваме проверка, изясняваме с какво решение на СОС е разрушена паметната плоча. Тя е демонтирана във връзка с декомунизацията на страната. Възстановяването на такива паметници може да стане само с ново решение на СОС, каквото категорично няма, обясни зам.-кметът по култура Тодор Чобанов. По думите му в случая става въпрос за самоуправство. 

Петимата от РМС е сборно наименование на петима ръководители на Работническия младежки съюз, загинали в комунистическото съпротивително движение в България по време на Втората световна война. След завземането на властта от Отечествения фронт на 9 септември 1944 г. стават известни като Петимата от РМС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Brodnik

11.01 2021 в 16:48

Значи няма проблем да се направят паметни плочи на проф. Богдан Филов, ген. Луков и т.н.? Те също са част от българската история и „трябва да се помнят, да се анализират и уважават“. Сигурн съм, че и за тях ще се намерят доброволци да им направят паметни плочи.
Само че докато цитираните от мен са работели за интересите на България (дали правилно или неправилно - това е друг въпрос!) то онези петимата откровено са работели за чужда сила и никога не са го крили.
 
X

Да помогнем на украинските деца!