Каракачанов и Сидеров в престрелка чий национализъм е по-голям

OFFNews 07 ноември 2014 в 12:35 5688 8

Красимир Каракачанов

В словесна престрелка за национализма и патриотизма проведоха от трибуната на парламента лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и лидерът на ВМРО, част от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

До там се стигна след нападки от страна на „Атака“ и ДПС в ксенофобските и антиевропейски настроения сред Патриотите.
Той обясни, че Фронтът обединява български патриоти, които са срещу противопоставянето. „Ние искаме консолидация на всички партии, а не да се клепаме в чужбина. Тъкмо за това участвахме в преговорите. Не приемам квалификацията, че 250 хил. българи, дали гласа си за нас, са ксенофоби и антиевропейци“, каза още Каракачанов, като каза, че всичко останало е „Сърдитко Петко“ и „дребни интрижки“.

От трибуната на парламента на Лютви Местан, когото нарече „витиеватият говорител“, Каракачанов припомни думи на Васил Левски: „Всички в България ще живееме равни, и българи, и турци и евреи, но под закона български“.

„Това е веруюто на българския патриотичен съюз. Нашата програма не прави разделение на хората на религиозен и етнически принцип. Когато казваш истината, не може да си ксенофоб. Престъпността трябва да бъде спряна, отколкото да се мълчи“, каза още той и обясни, че когато се говори за пресичане на битовата престъпност и плащане за присъствие на американски военни бази на наша територия, това не е антиевропейско или антинатовско говорене, „а прагматично икономическо говорене.“

Каракачанов прочете и част от 11-те основни точки на ПФ, които залегнали в декларацията за подкрепа на правителството: „Ревизия на разходите в енергетиката. Това лошо ли е? Лошо ли е да се види защо токът в България поскъпва? Лошо ли е да се вземат мерки за ограничаване на битовата престъпност? Тази престъпност, която мачка 95% от българските граждани? Ограничаване на незаконната сеч антиевропейско ли е, антибългарско ли е? Изграждане на съоръженията за нахлуване на нелегани имигранти – антиевропейско ли е, антибългарско ли е?“

В реплика Волен Сидеров обвини Каракачанов, че като депутат от ОДС безмълвно е слушал Иван Костов, когато казал, че е погребал българския национализъм. „Що тогава не скочихте срещу Костов, що не си хвърлихте депутатската карта и да кажете: Аз съм против оргабването на България? Има памет, има факти. Съобразявайте се с фактологията“, каза лидерът на „Атака“.

Сидеров обясни, че точките в програмата на Патриотите са откраднати от „Атака“. „За каква цена на тока говорите, когато вашия ортак, където се хили, мургавият, беше против нашето предложение цената на тока да падне“, каза Сидеров. Той попита и Реформаторите как ще реагират, когато „ортаците“ от ГЕРБ отхвърлят предложението за задължително гласуване, както направили в предишния парламента.

Изказването на Каракачанов беше репликирано и от Четин Казак. Той прочете част от предизборната платформа на ПФ. „Да се спре звуковият терор от минаретата, забрана на обрязването, забрана на дейността на ДПС, образователен и езиков ценз за гласуване, ракетни бази, насочени срещу НАТО-вски държави, против НАТО-вските бази в България, спиране на помощите за семейства с над три деца, възстановяване на наборната служба и Строителни войски – хубаво е да ни кажете кой трябва да служи там“, каза той от трибуната на парламента.

И допълни: „Само на български език ли да се молим на нашия бог?“, и се обърна към Реформаторите: „Това ли е европейският облик на тази коалиция?“

В дебата се включи и Румен Йончев от партията на Николай Бареков. Той попита защо ПФ вече не е Сърдитко Петко и има ли нещо в торбата.

В дуплика Каракачанов му отговори: „Цяла България знае, ние не се правихме на Сърдитко Петко, а имахме ясни условия. Ние не сме водили преговори и пазарлъци за министри. Ясничко и просто. Ако някой е тръгнал към парламента с чувал, не сме ние. И ако някой е сърдит сега, защото не е част от това мнозинство, това не съм аз“, каза той.

Към Четин Казак той се обърна с молба да не чете програмата им така, както дяволът чете Евангелието. „Или ако не ме разбирате - както шейтанът чете Корана“, уточни той. И допълни, че в Строителни войски ще служат хора, които нямат необходимото образование да боравят с оръжие или религията им не го позволява.

„Относно господина от „Атака“, как беше, г-н Сидеров – нямам къса памет“, каза той и обясни, че като депутат от ОДС е отстоявал принципи, които Сидеров като главен редактор на в. „Демокрация“ не е отстоявал. По думите на Каракачанов Сидеров е обяснявал, че трябва да се пратят войски в Кувейт и така да се помогне на „братята американци“. Тогава националистите според него нямали място в България, а най-мъдрият политик бил Ахмед Доган.

На подвиквания от групата на „Атака“, че лъже, Каракачанов отговори: „Не съм лъжец, вестник „Демокрация“ го има в библиотеката, всеки може да го чете“.

Сидеров отвърна, че е лъжа това, че е наричал Доган мъдър политик. „Това са думи на Бойко Борисов, той така наричаше Доган. Нали така, г-н Борисов? А вашата повратливост, г-н Каракачанов, е по-голяма от килограмите ви. Когато Костов съсипваше България, вие гласувахте „за“. Завод след завод. Пишех статии, в които вярвах че САЩ могат да помогнат на България. Но после прозрях истината, че това не е така“, обясни Сидеров и каза на очаква Каракачанов и Корман Исмаилов да се отчитат в турското посолство, а от групата на „Атака“ започнха да скандират „Горчиво“.

След него от трибуната Петър Москов покани Сидеров да стане член на ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!