Каракачанов: Европа се провали с ромската интеграция, къде са правозащитниците сега

Военният министър още изрази несъгласие с предложението на Симеонов да се отвори нов конкурс за изтребители

OFFNews Последна промяна на 11 януари 2019 в 15:43 5781 3

"Не държавата - Европа се провали с интеграцията, защото цялата тази интеграция и наливане на пари бяха една показност, харчене на едни средства, едни снимки, едни репортажи, един красив PR."

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод ескалиралото напрежение в село Войводиново, Пловдивско, където двама роми пребиха командос от българската армия. Той призова за реални мерки в сферата на ромската интеграция и обвини правозащитните организации, че само симулират усилия в тази насока.

"Днес някакъв младеж щял да прави протест и да ми иска оставката - добре дошъл. Той е осъден 2013 г., че откраднал 18 000 лв. от "Америка за България". Ето кой ги храни, те пък им крадат и парите. "Америка за България" и разни подобни структури хрантутят цигански фондации, те им крадат парите - всъщност къде отиват тези пари?", попита Каракачанов.

Министърът попита защо тези организации мълчат по отношение на броя деца на малолетни родители, който бил нараснал от 834 през 2013 г. на 3300 през 2017 г. "Къде са всички тези правозащитници, хуманисти, чужди посланици и т.н., които защитават тези хора, които трябва да се интегрират?", попита още той. 

Въпреки ескалиралото напрежение във Войводиново, Каракачанов е уверен, че полицията ще си свърши работата и няма да има физическа саморазправа. Министърът е бил информиран, че организирани бивши военни също са заявили, че ще присъстват.  "Уверението е, че отиват да изразят съпричастност с бития свой колега, а не да вършат незаконни действия, и аз им вярвам, защото все пак са бивши офицери и генерали от българската армия", коментира Каракачанов. 

Министърът заяви, че е гледал записи на побоя, на които се вижда, че ромите са налетели на командоса в гръб, въпреки че той не ги е провокирал физически.

"Едната свидетелка казва как бащата на тези двама младежи се опитал да ги разтърве и единият от тях е казал "остави ме да го довърша". Извинявайте, те отиват с идеята да го убият. Аз говорих с момчето, той ми каза: аз нямам удари по тялото, ритаха ме изключително в главата, включително когато паднах на земята и загубих съзнание", допълни той.

Лидерът на ВМРО заяви, че 2/3 от постройките са сринати, но все още има стотици подобни в страната и е редно всяка община да си направи програма за събарянето им. На въпроса какво се случва с обитателите след това, Каракачанов коментира, че трябва да започнат да се държат като всеки друг нормален български гражданин. "Отиваш, наемаш или купуваш дом, ремонтираш си го, спазваш законите, не биеш съгражданите си, плащаш си тока и водата", заяви той.

Каракачанов все пак подчерта, че прави разлика между "съвестни цигани" и тези, които смятат, че имат само права и никакви задължения - според него те живеят най-вече в подобни малки населени места. "Конкретният случай във Войводиново е показателен - общината е предоставила още преди години 18 парцела в регулация, предоставила ги е безплатно и е казала "заповядайте", постройте си жилище. Едно семейство е взело парцела, после го е върнало, защото е казало "ние очаквахме общината да ни построи къща". Е, няма как да се случи", заяви военният министър.

Според него решението е полицията да бъде еднаква със своите действия за всички, без да прави разлика между цигани и българи. Попитан дали е съгласен с изказването на съпругата на вицепремиера Томислав Дончев, Каракачанов заяви, че не го е чел, но тя по принцип изказвала разумни позиции по въпроса. Той още допълни, че въпреки че никой от правителството не се е обявил в негова подкрепа, за него е важно, че българската армия и колегите му от ВМРО са зад него. 

Министърът заяви, че не е съгласен с призива на един от другите двама партийни лидери във формацията "Обединени патриоти" Валери Симеонов за нов конкурс за изтребители. "Това значи да забавим войската с още 2 години - аз като военен министър не мога да се съглася с подобно нещо", допълни Каракачанов, но подчерта, че е разговарял със Симеонов по темата.

Военният министър още коментира изказването на лидера на АБВ Румен Петков, който по-рано днес го разкритикува, че бойната техника не е застрахована, и поиска неговата оставка. "Извинявайте, ама то е смешно - кажете ми къде по света, коя застрахователна компания застрахова бойна техника? Техника, която е създадена да воюва и да бъде унищожавана?", попита военният министър и заяви, че винаги се застраховат само хората и транспортната техника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7704

3

Батко

12.01 2019 в 00:06

Кво бе, Шкембе? Военно положение ли ще налагаш? Така ми се гади от теб, че почвам да мисля циганите са по-стока... А тоя "командос" са го изкарали от колата и са го натупали като момиченце. Жалка работа, срамна! Но когато министър ти е Шкембе войвода, не може да се очаква друго. Каракачанка, ти няма да си вечно министър, няма вечно да те пази властта и тогава няма къде да се криеш. Знаеш го, нали? Затова искаш военно положение, искаш преврат.

11508

2

Бухльо

11.01 2019 в 19:49

Така... Каракачанов задава въпроси и дава предложения как да се интегрират циганите. Той не беше ли нещо вицепремиер?!
Какво коментира по медиите - да внася програма в МС и да действат:
Незаконни постройки (всякакви и навсякъде)
Купени дипломи и книжки
Условия за предоставяне на социални помощи...

7671

1

Hissarion

11.01 2019 в 17:31

Прасьо войвода Европа му виновна. Прасьо, дарените пари няма как да се откраднат от лицата, на които се даряват.Виж ако по средата между дарителя и дарения има представител на патреодите тогава вече кражбата е сигурна.
 
X