Карадайъ: Наистина ще имаме монархия и наистина ще имаме цар Киро

ДПС се разгневи за промените в Конституцията - новата комисия не казвала предложенията си

Йорданка Веселинова 03 февруари 2022 в 14:45 2466 1

Снимка OFFNews

ДПС се разгневи за промените в Конституцията веднага след като парламентът реши да създаде временна комисия на конституционната реформа. Против това решение днес гласуваха ДПС, ГЕРБ и "Възраждане".

На брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че е разговарял с представители на всички парламентарни групи, на които е и предоставил предложенията на движението за промяна на основния закон. Карадайъ обаче обвини "Демократична България", които по думите му не искали да се запознаят с техния проект за конституционна реформа. Карадайъ заяви, че от ДБ нямали интерес да се запознаят с текстовете им.

По-късно доц. Атанас Славов от ДБ заяви пред OFFNews, че Мустафа Карадайъ само е влязъл в стаята на парламентарната група на Христо Иванов, оставил е текста и е излязъл, без да е поискал да разговарят. 

Славов коментира, че след бойкота на временната комисия за конституционна реформа от ДПС, ГЕРБ-СДС и "Възраждане" коалицията ще излезе със своя проект за промяна в основния закон. След това или ще се формира нова комисия по конкретните предложения, или ще се променят функциите на създадената днес временна комисия. 

Предложенията на ДПС

Лидерът на движението отрече депутатите му да са се опитвали да блокират комисията и разкритикува управляващата коалиция, че предлага създаването на комисии преди представянето на конкретни предложения за реформи в Конституцията. По думите му ДПС е спазило процедурата и първо е представило проект, а след това е започнало да търси подкрепа.

Карадайъ заяви, че са склонни да обсъдят предложенията си с всички и към техния проект да бъдат добавени нови точки или да отпаднат такива с оглед на постигането на консенсус и респективно - събирането на конституционно мнозинство.

Днес той за първи път представи част от предложенията на ДПС. Преди две седмици от движението съобщиха, че работят по алтернативно предложение за реформи в основния закон. В понеделник те представиха в Брюксел реформите, които предлагат.

ДПС предлага разделянето на ВСС на Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, които да се състоят от по 13 членове, избирани от НС с мнозинство от 2/3. Предвижда се в тях да не участват лицата, които в момента участват по право - председателите на ВКС, ВАС, главният прокурор и правосъдният министър. Освен това е заложена възможността за индивидуална конституционна жалба и отпадане на ограниченията за заемане на публични длъжности за хората с двойно гражданство. Тук Карадайъ не пропусна да припомни казуса с Кирил Петков и заяви, че благодарение на това им предложение такива спорове ще бъдат избегнати.

В предложението им са заложени и промени в правомощията на главния прокурор.

В работната група, работила по предложенията за промени, са участвали юристите от ДПС, бивши конституционни съдии (Карадайъ посочи само името на Пламен Киров "и неговият екип"), както и действащи магистрати, прокурори, съдии и следователи.

Монархия и цар Киро

Мустафа Карадайъ заяви, че в страната има смесване на властите. Той аргументира тезата си с изказвания на премиера Кирил Петков, който водил разследвания, събирал информация и щял да арестува. 

Той обвини Петков, че искал проверки за общините, които очакват помощ за високите сметки за ток.

"Обявява, че ще им праща проверки на общините. Той, нарушителят на Конституцията!"

По думите му Петков се опитва да се "държи малко като монарх, като цар, цар Киро".

Той заяви, че правителството опитва да узурпира институциите и да се саморазправи с кметовете на общините, след което да си проведат предсрочни местни избори и да завладеят и общините.

"Тогава наистина ще имаме монархия и наистина ще имаме цар - цар Киро", прогнозира Мустафа Карадайъ.

След това лидерът на ДПС пожела здраве и дълъг живот на Симеон Сакскобургготски и допълни, че България вече си има цар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови