ДПС обясни от Брюксел как ще ремонтира българската конституция

OFFNews 01 февруари 2022 в 20:54 2531 0

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ представи в Брюксел идеите на партията за промени в българската конституция.

Карадайъ е на посещение там, за да обсъди с евродепутатите от либералното семейство "идеите на ДПС за антикорупционно законодателство в България, правосъдна реформа и върховенство на закона", обявиха от пресцентъра на ДПС.

Висшият съдебен съвет да се раздели на две части - Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, всеки от които да се състои от 13 души, предлага ДПС в идеите си за ремонт на Конституцията.

В една от препоръките на Венецианската комисия се казва, че съдиите трябва да са повече от половината. Затова ние предлагаме 7 от членовете във Висшия съвет на съдиите да се избират от съдийската гилдия, а 6 от Народното събрание с мнозинство от две трети, съобщи Мустафа Карадайъ на брифинг за българските журналисти в Брюксел.

Слушаме много коментари за необходимостта от обществен контрол над прокуратурата. Затова за нея правим обратното предложение - шестима от членовете на Висшия съвет на прокурорите да се избират от гилдията им, а 7 - от НС, отново с мнозинство от две трети, каза Карадайъ.

ДПС предлага главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС и министърът на правосъдието, които в момента са членове по право на ВСС, да не участват в двата нови съвета.

Ние предлагаме още надзорът по законност да се отнеме от главния прокурор и да се възложи на съответните по-горни инстанции на прокуратурата, съобщи Мустафа Карадайъ.

В момента в България съдиите и прокурорите са в едни и същи сгради. Затова предвиждаме орган, който да се занимава с бюджета и стопанската дейност в системата и това да е Висш съвет на магистратите, който да се състои от двата органа, защото въпросите са общи и няма как да бъдат разделяни, аргументира се председателят на ДПС.

Съществува и тема за Инспектората на съдебната власт - дали да се разделя на съдийски и прокурорски. Стигнахме до идеята, че Инспекторатът е на съдебната власт и е по-добре да остане в сегашния си вариант, като отново членовете му се избират с мнозинство от две трети, заяви Карадайъ.

ДПС въвежда и фигурата на разследващия прокурор за главния прокурор. За другите двама големи в съдебната система - председателя на ВКС и председателя на ВАС, разследването може да се проведе от прокуратурата. Но дискомфортът е за главния прокурор, ако го разследва подчинен. Затова предвиждаме разследващият прокурор да е обвинител, избран чрез жребий, чието кариерно развитие не зависи от главния прокурор. И след приключването на разследването този разследващ прокурор евентуално да премине във Върховния касационен съд, обясни още Мустафа Карадайъ.

ДПС предлага "въвеждането на индивидуалната конституционна жалба, която много се коментира, но досега никой не е направил нищо по въпроса". А също така и членовете на Конституционния съд от квотата на НС също да се избират с мнозинство от две трети. В момента това става с обикновено мнозинство.

"С поправките в Конституцията ДПС решава и проблема с двойното гражданство. Темата бе повдигната безспорно за сегашния министър-председател, който бе министър, а министрите трябва да покриват изискванията за народни представители, тоест - да нямат друго гражданство, освен българско", каза Карадайъ.

В други страни членки на ЕС няма такова изискване за народните представители и министрите. Към нашия проект, който в момента е готов, ще добавим отпадане на изискването да няма двойно гражданство за депутати и министри, съобщи председателят на ДПС.

От този казус обаче изникна необходимостта за решаване на още един въпрос. В България в момента има отнемане на конституционни права чрез закон - правото на гласуване. Чрез някакъв настоящ адрес се отнема изобщо правото на глас на български граждани на евроизбори и местни избори. Така в разговорите възникна и идеята в Конституцията да се запише изрично, че правото на глас не може да се отнема по никакъв начин, заяви Мустафа Карадайъ.

За тези идеи, които имаме за промени в Конституцията, във всичките си срещи получаваме одобрение. Остава, когато се върна в България, да потърсим среща с всички останали парламентарни групи, да направим коментар с всички тях за идеите, които предлагаме, да чуем и техните, за да реализираме най-накрая съдебна реформа, а не да говорим за съдебна реформа и да визираме смята на персони, твърди председателят на ДПС.

Експертите на ДПС "максимално са се съобразили с възможността предлаганите поправки в основния закон да могат да бъдат извършени от обикновено Народно събрание, за да няма необходимост от свикване на ВНС", твърдят от пресцентъра на партията.

Смятаме, че е дошло времето някой да поеме инициативата и да предложи конкретни текстове, за да се постигне съгласие, коментира още Карадайъ.

Той е обсъдил с европейските партньори на ДПС и антикорупционното законодателство, което движението предлага - премахването на т.нар. "златни паспорти", на "ин хаус" процедурите и постановленията на Министерски съвет, станали известни като раздаване на пари от джипката.

Карадайъ съобщи още, че ДПС готви и законопроект, свързан специално с КПКОНПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки