Кабинетът заседава за последно в очакване на оставката

OFFNews 23 юли 2014 в 07:15 4137 2

Заседание на кабинета на Пламен Орешарски

Най-вероятно в сряда - 23 юли, в четвъртък – 24 юли, или в петък парламентът ще може да гласува оставката ми. Това каза премиерът Пламен Орешарски в интервю на 3 юли. Тогава той посочи, че тази седмица е най-подходящият момент за оставка на кабинета.

Нагласите са Орешарски да хвърли оставка още днес. Във вторник председателят на Парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов каза, че чака оставка в сряда. "Вероятно правителството ще подаде оставка след заседанието на кабинета утре", прогнозира той. Това означава, че депутатите ще гласуват оставката на кабинета в четвъртък.

Депутатите от ГЕРБ се заканиха да влязат в пленарна зала само за гласуване оставката на Орешарски. Хората на Бойко Борисов се разсърдиха миналата седмица, че БСП не иска да подкрепи проекта на промени в бюджета, внесени от правителството и напуснаха пленарната зала.

За предсрочното разпускане на кабинета в парламента ще дойдат и лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутатите от групата му. Както и миналата година, те напуснаха парламента месец преди разпускането му.

В началото на седмицата по тяхна молба вече напуснаха двама зам.-министри - на външните работи Тодор Чуров и на вътрешните - Йордан Грамов. Според правителствената пресслужба двамата са освободени по тяхна молба.

Днес е и вероятното последно заседание на Министерски съвет. Именно на него се очаква да бъде подадена оставката, съгласно споразумението, сключено на консултациите при президента Росен Плевнелиев.

В дневния ред на кабинета днес са обсъждане на новата методика за определяне на такса смет, допълнително финасиране за Българската академия на науките, а също и позицията на България за днешното заседание на Съвета на министрите в Брюксел. Възможно е по време на дискусиите да бъде обсъдена и номинацията на българския еврокомисар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови