Социалистите чакат оставката на Орешарски утре

Кворум в парламента ще има само за предсрочното разпускане на кабинета

OFFNews 22 юли 2014 в 14:29 6158 7

Оставката на Пламен Орешарски се очаква на 23 юли.

Вероятно правителството ще подаде оставка след заседанието на кабинета утре, каза Атанас Мерджанов от БСП след провалените консултации за дневния ред на Народното събрание. Това означава, че депутатите ще гласуват оставката на кабинета в четвъртък.

Представители на ГЕРБ не присъстваха днес на консултациите при председателя на парламента Михаил Миков за дневния ред и вероятно ще изпълнят заканата да се явят в пленарна зала само за оставката на премиера Пламен Орешарски.

За предсрочното разпускане на кабинета в парламента ще дойдат и лидера на "Атака" Волен Сидеров, и депутатите от групата му. Както и миналата година, те напуснаха парламента месец преди разпускането му.

"Въпреки това ние утре ще имаме заседание. Дали ще има кворум, зависи от това дали депутатите от ГЕРБ ще присъстват в пленарна зала. Във всички случаи, както заявихме миналата седмица, ние, както и ДПС ще бъдем в пленарна зала с готовност да гласуваме всички онези законопроекти, които бяха включени предходната седмица, по които остана гласуването. Готови сме да обсъждаме и други законопроекти, ако разбира се има волята от страна на ГЕРБ", обясни Мерджанов.

Хората на Бойко Борисов се разсърдиха миналата седмица, че БСП не иска да подкрепи проекта на промени в бюджета, внесени от правителството и обявиха, че няма да влизат в пленарна зала до гласуването на оставката на правителството.

Това означава, че този парламент няма да актуализира бюджета на здравната каса, както и държавния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews