Изправи се! Мутри вън! организират колективен иск на хора под карантина, които не могат да гласуват

Сред сигналите от последните два часа са огледала в стаята за гласуване и машина, обърната с екрана към СИК

OFFNews 04 април 2021 в 12:57 2078 0

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ ще съдейства за подаването на колективен иск от граждани под карантина поради невъзможност за гласуване. Масово граждани заявяват на платформите за сигнали на коалицията, както и на Фейсбук страниците, че ще подадат иск поради невъзможността за гласуване.

За последните два часа (от 9:00 ч. до 11:00 ч.) на платформите на коалицията са получени над 30 сигнала за нарушения на изборния процес, сред които огледала в стаичката за гласуване и машина, обърната с екрана към членовете на СИК.

В секция 40, в кв. Църква в Перник са поставени огледала в стаята за гласуване, които са обърнати към членовете на СИК и отразяват за кого гласуват избирателите. В секцията в село Благоево, Разградско, машината за гласуване е обърната с екрана към членовете на комисията.

В 24 секция в 69 училище в 24 МИР - София не са пуснати машините за гласуване, за което коалицията подготвя сигнал.

Подадена е Жалба до ЦИК за незаконно публикуване на сайта на ПИК на прогнозни данни за избирателната подкрепа за партии, с което се влияе на нагласите на избирателите. Жалба е подадена и за обявени прогнозни данни на сайта на „24 часа“, тъй като това е забранено по закон.

Получени са и множество сигнали на бдителни граждани за спонсорирана агитация във Фейсбук на кандидати на различни партии в деня за размисъл и дори в изборния ден. Сред сигналите са и за агитация от страницата на партии, представени в 43-то Народно събрание. На много от агитационните материали съзнателно е използван трибагреникът, въпреки че това е забранено от Изборния кодекс.

В секция 7 в Студентски град (23 МИР – София) има постъпили няколко сигнала за поставяне на хартиени бюлетини и бюлетини от машинно гласуване в една и съща урна. Коалицията е подала сигнал в РИК на 23 МИР за установеното нарушение.

В Община Чепеларе в секция 2 и секция 3 машините не работят. За проблема в секция 2 се знае от вчера, но машината за гласуване не е ремонтирана.

Секция 74 в Перник е отворена по-късно, защото председателят нямал ключ, а машините в секцията не работят. При третия гласувал машината за гласуване е блокирала и след това не е заработила. В секция 33 няма печат, взели са печата на секция 37, но в момента секция 37 е без печат. От РИК отговорили, че това нямало значение.

В секция 60, в кв. Слатина в 24 МИР – София партиите в машинната бюлетина не са подредени по законния ред и не може да се достигне до края на избраната листа. В секция 69 в кв. Слатина пък членовете на комисията не питат гласоподавателите как предпочитат да гласуват, а подават директно бюлетината в ръцете им.

В с. Лесово, секция 26, в 31 МИР – Ямбол, има неработеща машина за гласуване.

В секция 13 в Берковица гласуването се провежда без да е осигурена завеса в кабината за гласуване.

В Перник членове на управляваща партия носят храна на членове на СИК в четири секции. В Плевен членове на друга управляваща партия носят кафета и напитки в няколко секции.

От селата Горна Митрополия и Крушовица, област Плевен, са получени сигнали за масова агитация за ДПС пред секциите за гласуване.

В секциите на 51 СУ в кв. Хиподрума, в 23 МИР – София, не са посочени на указателните табели разпределението на гласоподавателите по секции според адресните им регистрации.

От чужбина получаваме десетки сигнали за хора, които не могат да гласуват заради малкия брой отворени секции и големите опашки пред тях.

Получен е сигнал за агитационни материали срещу изборните секции в Русе, които седят и днес.

В Ихтиман машините са гласуване са счупени в 11, 12 и 30 секция. Към сигналът са приложени и снимки и видео за струпване на хора и контролиран вот пред една от секциите.

Имаме и сигнали за 62 секция в Пловдив, където няма застъпници, а членовете на секционната избирателна комисия не информират гражданите, че имат право да изберат да гласуват с машина или с бюлетина.

В столичния кв. Враждебна в двора на едно от училищата две жени спират хората да гласуват, като аргумента им е, че пред секциите има големи опашки, гласи друг сигнал от квартала.

В Добрич машинното гласуване е спряно, след като е установено несъответствие в номерата в бюлетината и имената.

От Девня е получен сигнал за купуване на гласове по 100 лв.

В РИК във Враца са подадени жалби от коалицията за свалена и сменена пломба на машината за гласуване, която пломба не е описана в протокол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови