Изненадващо отмениха комисията, която трябваше да обсъди военната помощ за Украйна

Йорданка Веселинова 13 април 2022 в 15:12 3257 1

Изненадващо отпадна днешното заседание на парламентарната комисия по външна политика, за което единствена точка бе гласуването на двете предложения за военна помощ за Украйна.

Така за пореден път беше отложено разглеждането по същество на темата за изпращане на оръжия за Украйна.

Причината за отлагането така и не стана ясна. Решението идва на фона на множеството заплахи от БСП, че ще напусне коалицията, "ако патрон или калашник замине за Украйна", и на днешното изказване на председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров, че обмислят партиите от коалицията да не могат да правят предложения, които не са подкрепени от партньорите.

Гюров каза пред OFFNews, че коалицията работи по механизма за предварително одобрение на всички предложения от коалиционните партньори. Той допълни, че целта е механизмът да се прилага занапред, но отрече това да е причината за отмяната на заседанието на комисията днес.

"Не мога да кажа дали има директна връзка между заседанието на комисията и предложения механизъм", коментира депутатът.

Стоян Михалев (член на комисията от ДБ) каза, че не е уведомен за причината, поради която заседанието е отменено. Той заяви, че парламентарната му група стои зад предложението си да се изпрати военна помощ и не се отказва от него. Ивайло Мирчев също повтори тази теза и заяви, че ДБ не е информирана за причината за днешното решение. Той не коментира дали отлагането на заседанието на комисията се дължи на заплахите, идващи от БСП.

Депутатът обясни още, че всички предложения на коалицията минават предварително през експертен съвет. Това предложение обаче прави изключение. Той също повтори, че ДБ няма да се откаже от предложението си.

Александра Корчева от ПП (член на комисията) беше лаконична в обяснението си за отмененото заседание.

"Това се случва по решение на председателя", заяви тя.

Председателят на комисията Венцислава Любенова не бе открита за коментар през целия ден. 

Други източници от ПП казаха пред OFFNews, че решението за отмяна на заседанието не е свързано със заплахите от БСП, а проекторешенията предстои да минат през експертен съвет.

Даниел Митов от ГЕРБ  - един от вносителите на предложението и член на комисията, каза пред OFFNews, че ПГ на ГЕРБ-СДС е изненадана от поредната отмяна на заседанието на комисията, както и че ще търсят отговори от Любенова. Депутатът подчерта, че групата му ще търси възможност за разглеждане на проекторешението им. Той не изключи възможността за излизане с общо предложение на ДБ и ГЕРБ-СДС. 

Независимо обаче каква е причината, двете предложения за военна помощ ще се забавят с още поне седмица, през която България запазва мястото си на една от двете единствени държави в ЕС, които не подпомагат украинската армия.

От две предложения за военна помощ за Украйна, нито едно не влиза в зала

Пътят до внасяне на проекторешенията, иначе съвсем формална процедура, се оказа дълъг. Непосредствено след избухването на войната в Украйна се заговори и за изпращане на оръжия. Докато европейските държави една по една изпращаха военна помощ, в българския парламент основната тема се оказа въпросът дали изпращането на оръжия ще ни направи или не страна в конфликта.

От ДБ и ГЕРБ-СДС категорично се обявиха за изпращането на оръжия, докато БСП и "Възраждане" бяха на другия полюс. Най-голямата парламентарна група ПП, както и ИТН и ДПС отказваха да коментират предложението. И така до 30 март, повече от месец след началото на войната, когато в декларация от трибуната на НС ДБ обяви, че започват консултации с другите парламентарни групи за военната помощ за Украйна.

Докато управляващите спореха по темата и не успяваха да стигнат до консенсус, ГЕРБ изпревари ДБ с проекторешение за изпращане на оръжия за Украйна.

Разликите между предложението на ГЕРБ (30 март) и на ДБ (1 април) са минимални. В искането на бившите управляващи е заложено, че правителството трябва да започне преговори със съюзниците в НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на България. В предложението на ДБ пък е посочено, че оръжията ще се финансират от бюджета, както и от специалните фондове на ЕС и НАТО за общо финансиране на подкрепата за Украйна.  

И в двете предложения е заложено, че изпращането на военна помощ не трябва да е за сметка на отбранителните способности на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!