Андрей Гюров: Обмисляме партия от коалицията да не предлага неща, които не са одобрени от другите

Ангел Марковски 13 април 2022 в 10:14 1569 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

При коалиция с 4 партии е сложно да се взимат единни решения постоянно, каза председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров пред "Нова телевизия". Затова той предложи да се обмисли вариант, при който да не може една партия да вкарва предложение, което не е подкрепено от останалите политически сили в коалицията.

Повод за коментара му ситуацията по избор на управител на Българската народна банка (БНБ). Единственият кандидат за поста е Любомир Каримански от "Има такъв народ", след като самията Гюров се оттегли заради напрежение в коалицията.

„Породи се политическо напрежение около този пост. Дискусията беше изместена от такава на идеи и аргументи към политически заявки, което не можем да позволим на този етап. Като най-голямата парламентарна сила носим отговорността за стабилността на управлението. Мисля, че беше добро решение да оттеглим кандидатурата, за да дадем шанс и на нашите партньори от коалицията и да подновим процедурата”, каза Гюров.

От "Продължаваме промяната" призоваха Каримански също да се оттегли, тъй като няма подкрепата на партиите в управляващата коалиция и трябва да бъде избран с гласовете на опозицията - ДПС и ГЕРБ. От партията на шоумена Слави Трифонов обаче отхвърлиха предложението и гласуването в зала трябва да е тази седмица.

Гюров каза, че в партията му са отворени за предложения за нов кандидат за поста, ако се стигне до провал на сегашната процедура. Има много проблеми за решаване. Затова хората, които искат да са на този пост, трябва да направят много важно решение - да оставят своя живот и кариера, който са изградили досега, и да се заемат сериозно с проблемите", допълни Гюров.

Той не отхвърли възможността сегашният управител на БНБ Димитър Радев, чийто мандат изтече през лятото на миналата година, да продължи да ръководи финансовата институция, но не уточни дали за постоянно. Радев беше издигнат за поста през 2015 г. от ГЕРБ. Гюров обаче направи уточнението, че "това не е позиция за човек, който иска да се пенсионира". „Димитър Радев е доказан професионалист. Очакваме от бъдещия директор на БНБ да постави фокус върху борбата с корупцията, изчистването на проблемите в банковата система, предотвратяването на прането на пари, изясняването на ситуацията с КТБ”, поясни председателят на парламентарната група на ПП.

Пътищата са наследство от ГЕРБ

„Това е едно наследство от многогодишното управление на ГЕРБ. Те ни оставиха две неща – пътища в лошо състояние и недействителни договори за поръчки. В момента работим върху това да разрешим казуса. Виждаме, че влиза проект за решение от Министерството за регионалното развитие и благоустройството в НС, което трябва да одобрим. Повдигнаха се много въпроси – дали това трябва да става със санкции на парламента. Решение ще има, ще работим денонощно. Това не е проблем от вчера. Трябва осигурим средствата, които са заделени в бюджета и да направим така, че по законен начин да достигнат до фирмите, които вече са свършили работата си. Другото, което трябва да направим е, следващите 520 млн. лв., които са за поддръжка и ремонт на пътищата да отидат наистина там, където трябва”, каза Гюров за протестите на пътните строители. Тази тема също скара ПП и ИТН. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови