Христо Иванов иска прокуратурата и НСО да проверят признанията на Борисов за снимките от спалнята му

Съпредседателят на ДБ не вярва обвинението да си свърши работата, но се кани в следващото НС да има анкетна комисия по казуса

OFFNews 07 декември 2020 в 16:36 4801 0

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов внася сигнал до главния прокурор Иван Гешев и до шефа на НСО с искане да бъдат проверени обстоятелствата около скандала, който се разрази след твърденията на премиера Бойко Борисов пред Франкфуртер Алгемайне Цайтунг  за т.нар. Мата Хари, която проникнала в неговата правителствена вила и внесла - по журналистически сметки, между 1 и 2 млн. евро в пачки и злато.

"Борисов направи най-пълното си изложение досега за появата на снимките с шкафчето във вила "Секвоя". На практика той призна, че тези снимки са автентични. Че в спалнята му има сума пари, които не могат да бъдат обяснени на базата на данъчни декларации. Т.е. това е първата индикация за незаконни доходи, а може би и за корупция", обясни Христо Иванов.

Според него не е ясно какво е станало със сумите. Версията на Борисов за монтаж е отпаднала след собствените му признания пред германския вестник. От журналистически разследвания ставало ясно, че снимките са правени в четири момента в период от 17 месеца. 

Иванов се е консултирал със специалисти, които потвърждават, че снимките са автентични. Освен това има доказателства, че парите са били в оборот, защото на различните снимки са с различни серийни номера. 

"Дори и да приемем версията на Борисов, че има пробив в личния му живот, това е изключително притеснително, че всеки може да му прати красива дама и да организира такъв пробив и да произведе компромат за българския премиер. А НСО отрича да има пробив. Едното от твърденията не е вярно. Прокуратурата трябва да каже има ли или няма пробив. Но тогава остава версията за корупция", коментира Христо Иванов. 

Той допълни, че мълчанието на прокуратурата досега е подозрително и създава впечатление, че се опитва да замаже скандала. "Ако имаше някакво просто обяснение, политически и юридически приемливо, то щеше да бъде извадено не под форма на някакви безумни интервюта пред германски вестник, а като версия след проверка на съответните органи", смята той.

Прилична версия, която изключва корупция или пробив в националната сигурност, няма. Компромати се произвеждат, за да се оказва въздействие. И това въздействие винаги е свързано с пробив в националната сигурност, потенциално е свързана със злоупотреби с правомощия, е категоричен Иванов. 

"Прокуратурата трябваше да е проверила кой държи компромати срещу българския премиер. Ние не знаем какво още може да има на снимки срещу него. В същия период са произведени и записи, съвпадащи по време с тези снимки. Те трябва да се гледат като една съвкупност. Значи човекът не е бил проверяван за записващи устройства". посочи още Христо Иванов.

Друг притеснителен въпрос е за начина на съхранение на оръжието върху шкафчето на Борисов. 

"Нямам очакване прокуратурата да си свърши работата, защото Гешев покрива всичко това под килима. Научаваме, че има някакви действия на прокуратурата, защото ЕП е попитал. Самият Гешев е в записите, а това прилича на злоупотреба на прокуратурата. Тя няма работа да планира действия с премиера и то в контекста на предизборна борба и политически чувствителни теми. Гешев няма интерес да разследва. Бързането на ГЕРБ да ликвидира процедурата за разследване на главния прокурор чрез нещо, което няма да сработи, а ще бъде поредният монтаж, е част от тази взаимна омерта. На практика Гешев пази гърба на Борисов. А Борисов затваря възможността да бъде приета реална процедура, която може да доведе до разследване на Гешев", допълни Христо Иванов.

Причината, поради която внася сигнала, е, че след няколко месеца има избори и ДБ ще бъде в парламента. Партията ще предизвика анкета за това как прокуратурата е замазала този казус.    

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови