Хазарта: Не споделям дивата еуфория за моменталното премахване на ПСА

"Приятелите ми се смееха на снимката с бабата пред паметника. Да де - ама тя е българин, колкото си ти, колкото съм аз"

Ружа Райчева 13 март 2023 в 15:11 4105 4

Колаж OFFNews

Снимка Колаж OFFNews

Колаж OFFNews

Бившият депутат, сега кандидат за народен представител от "Продължаваме промяната" Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, изненадващо сподели, че не подкрепя демонтирането на Паметника на съветската армия по време на предизборната кампания. 

"С уговорката, че изразявам своето мнение, а не това на моето поколение - темата е много интересна и следя с интерес това, което става. Вероятно мои колеги биха се разсърдили за това, което ще кажа, но аз не споделям тази дива еуфория за моменталното премахване на този паметник", каза той пред Нова телевизия. 

Хазарта посочи, че действително има решение на Столичния общински съвет отпреди 20 години за обявяването на паметника за окупаторски, но че това е поредната тема, която разделя българското общество. 

"Стигнали сме до ниво, на което не можем да достигнем до нормален разговор по която и да било тема. Ние заставаме от двете страни, разделяме се и почваме да се плюем и да не се чуваме. Гледах как се смеят моите приятели на снимката с бабата, примерно. Да де, ама тя бабата е българин, колкото си ти, колкото съм аз. Ние може да не харесваме тези хора, но ние трябва да се опитаме да ги разбираме", каза Ицо Хазарта.

Баба Стойна протестира пред Паметника на съветската армия. Снимка: Фейсбук

Ицо Хазарта заяви, че сред европейските държави се наблюдават различни подходи, например в Полша повечето подобни паметници са премахнати, но другаде, за сметка на това, такива паметници седят до ден днешен:

"В Австрия дали са по-глупави от нас? И нещо по-важно - всяко едно действие, което бъде извършено по време на политическа кампания, се гледа по съвсем различен начин. Когато правиш кампания и си политик, ти се опитваш да кажеш нещо на хората. Има хора, които са категорично за махането на този паметник, но срещам и хора, които ми казват: "Абе приятел, вие хубаво ще го съборите това. Ама дали не е добре първо нещо да построите?". И не е излишно хората в политика да обръщат внимание на такива неща."

Ицо Хазарта добави, че когато е бил млад, често се е събирал с компании в Княжеската градинка по хубави поводи и че нито веднъж не е ходил там, за да "чества" съветската армия. 

На профила си във Фейсбук по-късно кандидат-депутатът на "Продължаваме промяната" написа: 

"На своята страница колегата Даниел Митов от ГЕРБ е направил добър и аргументиран анализ защо трябва да бъде премахнат този грозен паметник. Поздравявам го, понеже в днешни дни е по-скоро рядкост да прочетеш нещо, написано спокойно и без лични нападки. Има я леката снизходителност към мен, но тя не ме обижда, понеже с човека се познаваме и знам, че ме уважава, както и аз - него.

Моите колеги от "Демократична България" се борят за премахването на този паметник от десетилетия, и то - непрестанно. Не са чакали да дойде войната на Путин, нито предизборната кампания. Има и българи, които смятат, че монументът трябва да остане. Това не е учудващо предвид трите поколения, които израснахме, учейки история от учебници, написани от руснаци и живеейки в руска колония. Добри, лоши, прави или криви - тези хора са българи. Може да не сме съгласни с тях, но не може да се правим, че ги няма.

Това, с което г-н Митов съм сигурен, че би се съгласил е, че важните решения в една държава се взимат при стабилно управление, а не в предизборна кампания. Иначе рискуваш някой неопитен политик да те попита защо след 18 години управление на Столична община баш сега в предизборната кампания си се разбързал да го събориш тоя паметник. Или например - защо в предизборна кампания рушиш паметници на една държава, а докато управляваш й подаряваш газопроводи или кученца - в зависимост от ситуацията."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

13.03 2023 в 17:50

Редовен,

За Австрия има някакъв резон да са благодарни на Червената Армия. Все пак Хитлер е бил прилапал страната и установил там нацистка диктатура. След ВСВ рашняците се изнасят от Австрия и тя тръгва по пътя на свободата. За жалост същото не може да се каже за останалите страни, в които е стъпвал съветският ботуш. Тях просто ги хвърлят от трън на глог - от нацистка окупация в комунистическа такава. За нас пък специално е повече от ясно - хвърлят ни от една съвсем свободна и демократична държава в 45 години мракобесие. Та така... "За тебе баба, чедо, за мене - тъща! Подай втория пълнител!".

-240

3

редовно четящ

13.03 2023 в 17:27

В Австрия няма паметник на рашистите, а само една плоча с благодарствен надпис. А и тя е боядисана с цветовете на украинското знаме. Хазартът може да има мнение, но то не съвпада с мнението на по-голямата част от българите, на които им омръзна да им навират в очите окупационни символи.

14469

2

случайно прочетох

13.03 2023 в 16:52

Ако Ицо Хазарта беше казал това за бабата преди 20-25 години щях да се съглася. Но! Тези години бяха откраднати от живота ми от такива, като сегашната баба! А след 15г Лойко ще е и той там с байраче... помилван от някой добродушен, като младия сега Ицо Хазарта (за когото ще гласувам).
Времето на този паметник изтече, както търпението на много, като мен и няма значение дали идват избори или не. Да го махат!!!

345

1

Джендо Джедев

13.03 2023 в 15:22

Паметникът трябва да се премахне. В това няма спор. Лошото е, че ГЕРБ правят предизборни номерца за разлайване на червените кучета. А всяко разлайване на тия кучета оттегля гласове от подкрепата за ПП/ДБ. ГЕРБ си разчитат на твърдия електорат, той е точно като тоя на ДПС. Няма мърдане.

А иначе, че и бабата е българин - ами хубаво, то и тия дето са гласували за Атака са българи, ама не са представени в парламента, нали? Не може всички да са щастливи.

 
X

Подкастът на OFFNews