Хартиената коалиция се завърна: КПКОНПИ ще се реформира по идеята на ГЕРБ

Йорданка Веселинова 14 юни 2023 в 17:24 8287 0

Десислава Атанасова

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на заседание на парламентарната правна комисия

Комисията за противодействие на корупция и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) ще се реформира по идеята на ГЕРБ. По време на днешното заседание на правната комисия бе приет само законопроектът партията на Борисов, но не и предложенията на ПП-ДБ и Крум Зарков.

Проекозаконът на Министерски съвет бе охвърлен. Той бе подкрепен с 6 гласа "за" (ИТН, "Възраждане" и двама от ПП-ДБ), трима бяха "против" (ДПС), а 12 гласуваха "въздържал се" (ПП, БСП и ГЕРБ-СДС). Текстовете на ПП също паднаха - "за" гласуваха само депутатите от ПП-ДБ, от ДПС бяха "против", а ГЕРБ, БСП и "Възраждане" се въздържаха. Проектозаконът на ГЕРБ-СДС мина благодарение на непоклатимото мнозинство на завърналата се хартиена коалиция. Текстовете минаха с 12 гласа "за" (ДПС, БСП и ГЕРБ) и 7 "въздържал се" (ПП-ДБ, ИТН и "Възраждане").

След края на заседанието бившият правосъден министър Надежда Йорданова коментира пред журналисти в парламента, че е изненадана от гласуването в комисия.

"Има време до пленарна зала. Надявам се колегите да преосмислят решението си, защото това, което се случи, е само политическо помпане на мускули и нацакване със законопроекти", добави тя.

Предстои текстовете да бъдат гласувани в пленарна зала. Ако народните представители подкрепят повече от един от законопроектите, ще е нужно да се изработи общ проектозакон и едва след това да се гласуват сроковете за предложения между двете четения. След изтичането им предложенията ще се гласуват на второ четене в комисия и пленарна зала. Реформата в антикорупционната комисия, освен ключова за борбата с корупцията по високите етажи на властта, е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Приемането на текстовете е свързано с получаването на втория транш по ПВУ.

ГЕРБ спори с ГЕРБ

В хода на дебата се случи стигна до нестандартната ситуация ГЕРБ да спори с ГЕРБ. След представянето на проектозакона на ГЕРБ изказване взе депутатът от партията на Бойко Борисов Бранимир Балачев. Той заяви, че с промените антикорупционната комисия ще бъде неефективна и след година, при представянето на доклада за дейността ѝ, това ще бъде доказано. На свой ред съпартиецът му Марин Маринов заяви, че парламентарната група застава зад текстовете. На свой ред бившият председател на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) заяви, че именно с предложението на парламентарната му група ще се направи оптималното, за да се изпълнят поетите в Плана за възстановяване и устойчивост ангажименти. Той каза още, че "не възприема" разделянето на КПКОНПИ и даването на разследващи функции, но въпреки това ще подкрепи законопроекта.

"Друг е въпросът, че изобщо не трябваше да бъдат поемани такива ангажименти", добави Чолаков.

Той изтъкна, че не трябва в Брюксел и Страсбург да се дават обещания, ако това не е съгласувано с Народното събрание.

От БСП заявиха, че ще подкрепят проектозакона на ГЕРБ-СДС. Смиляна Кръстева заяви, че левицата ще подкрепи разделянето на антикорупционната комисия, но между двете четения ще са нужни редакции. От ИТН пък обявиха, че ще подкрепят предложението на Крум Зарков, но ще искат редакции между четенията.

Всичко започва от Кирил Петков...

Освен вътрешнопартийните спорове, в хода на дебата имаше и спор между ротационните партньори от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Всичко започна с изказването на Мирослав Иванов, който заяви, че най-сетне ГЕРБ и БСП са узрели за идеите на ПП за реформиране на антикорупционната комисия. Той припомни, че в 47-ото НС, когато за първи път "Продължаваме промяната" внесе законопроекта си, срещу него се обявиха както от ГЕРБ, така и от БСП. На свой ред Хамид Хамид иронично заяви, че всичко започва от ПП, а Гроздан Гараджов от ИТН добави, че всичко започва от Кирил Петков.

Как да се реформира КПКОНПИ

Правната комисия днес разгледа три проектозакона за реформа в антикорупционната комисия. Бившият служебен правосъден министър Крум Зарков внесе отново законопроекта си - ден след старта на 49-ото НС. В края на април и ПП-ДБ отново внесоха своята версия, която за първи път бе представена в 47-ото НС. На втори юни, когато ротационният кабинет "Денков-Габриел" бе представен, и ГЕРБ-СДС внесе свой законопроект.

КПКОНПИ на Крум Зарков: Бившият правосъден министър предложи КПКОНПИ да се състои от петима членове - двама, избрани от Народното събрание, един - от президента, както и по един от ВКС и ВАС. Освен това институциите, които са избрали комисарите, няма да могат да ги отзовават. Прекратяването на мандата е възможно единствено при обективна невъзможност за изпълнение на функциите. Според Зарков така комисарите ще са независими. Според текстовете антикорупционната комисия няма да има постоянен председател, вместо това членовете ѝ ще заемат този пост на ротационен принцип с мандат от по една година. 

Предвижда се още да има разследващи инспектори, които ще бъдат назначавани от комисията, а не от председателя. КПКОНПИ ще разследва лица, заемащи висши публични длъжности, членовете на ВСС и на инспектората към ВСС, управителя, подуправителите и членовете на управителния съвет на БНБ, председателя, зам.-председателите и членовете на КФН, управителя и подуправителя на НЗОК, директора и зам.-директорите на Агенция "Митници", директора и зам.-директорите на НАП, областните управители, кметовете и техните заместници. 

КПКОНПИ на "Продължаваме промяната": Антикорупционната комисия, която ПП предлага, се състои от петима членове, всичките от които се избират от Народното събрание. За председател (този път не на ротация) се избира един от членовете ѝ. Освен това инспекторите в комисията ще имат разследващи функции, а досегашната КПКОНПИ се разделя на две.

Инспекторите ще извършват разследващи действия само за корупционни престъпления и ще имат право да носят служебно оръжие. Те ще работят по вътрешно убеждение и закон, а началниците им няма да могат да им се месят с указания или по друг начин, предвижда още проектът. Комисията ще работи и по сигнали, които не са анонимни, както и по медийни публикации. "Лице, което е уволнено, преследвано, или по отношение на което са предприети действия, водещи до психически или физически тормоз заради това, че е подало сигнал, има право на обезщетение за претърпените от него имуществени и неимуществени вреди по съдебен ред", пише още в законопроекта.

КПКОНПИ на ГЕРБ-СДС: Според законопроекта, внесен от Десислава Атанасова, антикорупционната комисия трябва да бъде разделена на две - едната да се занимава с незаконно придобито имущество, а другата - за противодействие на корупцията. Според ГЕРБ антикорупционната комисия трябва да има седем членове. Шест от тях се избират от парламента, а седмият се номинира от президента, но се гласува в Народното събрание. Един от членовете ще се избира за председател на ротационен принцип.

Комисията няма да има зам.-председатели, а решенията ще се взимат с пълно мнозинство. Освен това комисията може да назначава разследващи инспектори, които ще работят по корупционни престъпления. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки