ГЕРБ почва нова серия преговори с РБ, БСП, ПФ и АБВ

Нели Чолашка 20 октомври 2014 в 15:30 5243 20

Снимка ГЕРБ/Пресцентър

Брифингът на Бойко Борисов след партийната среща.

ГЕРБ ще продължи преговорите за нов кабинет с четири формации -  Реформаторски блок, БСП, "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" и АБВ.

Това заяви Бойко Борисов след партийната среща на ГЕРБ в НДК, на която присъстваха близо 300 членове на ГЕРБ от цялата страна.

Борисов отново изтъкна, че нямало да прави коалиция с ДПС.

„Народът ни зададе уравнение, което дори математиците не могат да решат в момента. Много хора си мислят, че изборите са почти неизбежни. Ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи.

Държавата може да бъде управлявана само стабилно и принципно правителство, което да може да взима решение. Ние гледаме много отговорно на това“, обяви в началото на изказването си Борисов.

Той обясни, че все пак ще положи още усилия за съставяне на правителство, защото не било честно през няколко месеца на президента Росен Плевнелиев да му се вменява дълг да прави служебно правителство и да носи отговорността на политическите партии.

„Затова решихме тази седмица да проведем още един кръг от консултации – на първо място Реформаторите – единственият неоспорим наш партньор, независимо от проблемите, които има там. Аз съм за единство на Реформаторския блок и сме длъжни с тях да се разберем. Още повече техните лидери заявиха, че на 90% ни съвпадат програмите. Да не говорим по тема съдебна система и енергетика – там категорично имаме общи виждания на консултациите“, обясни лидерът на ГЕРБ.

След реформаторите ГЕРБ ще се срещне с БСП, който преди седмица обявиха, че искат да останат в опозиция, с Патриотичния фронт и с АБВ.

Борисов отново няма да участва в срещите, на тях ще ходи преговорния екип – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, експертни групи.

Лидерът на партията ще се включи в преговорите, само когато има готово коалиционно споразумение.

Ако се стигне до коалиционни споразумения, на лидерска среща ще се разпределят министерските постове и областните управители, обясни още Борисов.

На тези, които твърдят, че от Брюксел ще кажат какво правителство да направим, Борисов отговори, че от Брюксел искали само да си направим стабилно правителство и човек, който да носи отговорност.

Другият понеделник в 11 ч. той пак събира съпартийците си и ще обяви дали и какво правителство ще прави.

Следващият понеделник ще е първото заседание на Народното събрание, на което новите депутати ще се закълнат. Очаква се след това президентът Росен Плевнелиев да връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Според Бойко Борисов мандат извън ГЕРБ много трудно би се реализирал, защото втората и третата партии в парламента имат малко депутати.

„ГЕРБ и БСП не е голяма коалиция. Това е проблемът. Ако БСП имаше 60-70 депутата, тогава може би нямаше да ми оставите възможност да маневрирам, щеше да е нарисувана такава коалиция и никой от избирателите нямаше да ни позволи да не го направим.

За съжаление те паднаха толкова много, че вече това не е голямо – заедно БСП и ГЕРБ имат 123 депутати, без Кирил Добрев и Георги Кадиев – 121“, обяви Борисов в отговор на въпрос защо не иска да прави широка коалиция.

Той беше категоричен, че няма никаква възможност ДПС да е партньор в правителство на ГЕРБ.

„Преди година и два месеца ни питахте какви са ви грешките, какви кадрови промени ще направите, за да стане ГЕРБ Приемлива партия. Ние близо 20 души освободихме и то Изпълнителната комисия, областни ръководители и мисля, че сега с новото ръководство на изпълнителната комисия с новите зам.-председатели, с новото поведение ГЕРБ изглежда по различен начин. ДПС имат време да си отчетат грешките. Те трябва също да направят ревизия, за да станат приемлива партия. Имат прекрасно време, както ние, когато бяхме в опозиция, да си почистят къщичката“, коментира Борисов.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!