Quantcast

ГЕРБ почва нова серия преговори с РБ, БСП, ПФ и АБВ

Нели Чолашка Последна промяна на 20 октомври 2014 в 15:30 4592 20

Снимка ГЕРБ/Пресцентър

Брифингът на Бойко Борисов след партийната среща.

ГЕРБ ще продължи преговорите за нов кабинет с четири формации -  Реформаторски блок, БСП, "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" и АБВ.

Това заяви Бойко Борисов след партийната среща на ГЕРБ в НДК, на която присъстваха близо 300 членове на ГЕРБ от цялата страна.

Борисов отново изтъкна, че нямало да прави коалиция с ДПС.

„Народът ни зададе уравнение, което дори математиците не могат да решат в момента. Много хора си мислят, че изборите са почти неизбежни. Ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи.

Държавата може да бъде управлявана само стабилно и принципно правителство, което да може да взима решение. Ние гледаме много отговорно на това“, обяви в началото на изказването си Борисов.

Той обясни, че все пак ще положи още усилия за съставяне на правителство, защото не било честно през няколко месеца на президента Росен Плевнелиев да му се вменява дълг да прави служебно правителство и да носи отговорността на политическите партии.

„Затова решихме тази седмица да проведем още един кръг от консултации – на първо място Реформаторите – единственият неоспорим наш партньор, независимо от проблемите, които има там. Аз съм за единство на Реформаторския блок и сме длъжни с тях да се разберем. Още повече техните лидери заявиха, че на 90% ни съвпадат програмите. Да не говорим по тема съдебна система и енергетика – там категорично имаме общи виждания на консултациите“, обясни лидерът на ГЕРБ.

След реформаторите ГЕРБ ще се срещне с БСП, който преди седмица обявиха, че искат да останат в опозиция, с Патриотичния фронт и с АБВ.

Борисов отново няма да участва в срещите, на тях ще ходи преговорния екип – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, експертни групи.

Лидерът на партията ще се включи в преговорите, само когато има готово коалиционно споразумение.

Ако се стигне до коалиционни споразумения, на лидерска среща ще се разпределят министерските постове и областните управители, обясни още Борисов.

На тези, които твърдят, че от Брюксел ще кажат какво правителство да направим, Борисов отговори, че от Брюксел искали само да си направим стабилно правителство и човек, който да носи отговорност.

Другият понеделник в 11 ч. той пак събира съпартийците си и ще обяви дали и какво правителство ще прави.

Следващият понеделник ще е първото заседание на Народното събрание, на което новите депутати ще се закълнат. Очаква се след това президентът Росен Плевнелиев да връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Според Бойко Борисов мандат извън ГЕРБ много трудно би се реализирал, защото втората и третата партии в парламента имат малко депутати.

„ГЕРБ и БСП не е голяма коалиция. Това е проблемът. Ако БСП имаше 60-70 депутата, тогава може би нямаше да ми оставите възможност да маневрирам, щеше да е нарисувана такава коалиция и никой от избирателите нямаше да ни позволи да не го направим.

За съжаление те паднаха толкова много, че вече това не е голямо – заедно БСП и ГЕРБ имат 123 депутати, без Кирил Добрев и Георги Кадиев – 121“, обяви Борисов в отговор на въпрос защо не иска да прави широка коалиция.

Той беше категоричен, че няма никаква възможност ДПС да е партньор в правителство на ГЕРБ.

„Преди година и два месеца ни питахте какви са ви грешките, какви кадрови промени ще направите, за да стане ГЕРБ Приемлива партия. Ние близо 20 души освободихме и то Изпълнителната комисия, областни ръководители и мисля, че сега с новото ръководство на изпълнителната комисия с новите зам.-председатели, с новото поведение ГЕРБ изглежда по различен начин. ДПС имат време да си отчетат грешките. Те трябва също да направят ревизия, за да станат приемлива партия. Имат прекрасно време, както ние, когато бяхме в опозиция, да си почистят къщичката“, коментира Борисов.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2014 в 04:19

Еми то вече се видя, че само Сретен може да го реши тоя проблем, или задокеанските кукловоди на Боко Тиквич. Пиндосите така и не се научиха, че да се подкрепят генерали-диктатори по цял свят е контрапродуктивно.

Особено простаци като тоя. Секи случай такъв паразит скоро не е имало в българския политически живот. Вкопчил се е като кърлеж във властта и не пуска.

На всякакви простотии сме се нагледали, обаче мазната банкянска филия прост минава сяква граница. Готов е да съсипе държавата, за да се добере до власта на всяка цена. Омерзен съм.

21.10 2014 в 00:24

"ЦИРК" БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА СЪС ЗРЕЛИЩА.САМО ДЕТО НЯМА ХЛЯБ.ЩО ЗА НАРОД СТЕ БЕ БЪЛГАРИ?ИЗГОНЕТЕ ТОЯ БАНДИТ НА МИНУТАТА,ТОЯ КРЕТЕН Е УБИЙСТВО ЗА ВАС...

20.10 2014 в 22:02

Нищо добро не ни чака.ЕС се отнася ,(залисан с големите проблеми по света и в собствените такива на големите,водещи сили )твърде чиновнически към нашата действителност.Имам чувството ,че им изнася да се правят,че не познават в детайли действителността тук.А това не е вярно,защото посланиците доказаха ,че ни познават и кътните зъби.Може да се окаже,че сме оставени да се гърчим по системата "проба-грешка",защото знаят ,че отвън сме здраво захванати от руската мечка,отвътре от мафията(която също вони на източен нафталин) и тъй като сме най-незначителния икономически и най-несигурния политически фактор в ЕС,ще патим.Сравненията с Румъния вече не вървят.Там съдят премиери,министри,дръпнаха икономически,по-независими са от Русия,представляват патртньор с потенциал..Народът не иска реформи.Големите фирми не плащат и не искат да плащат,дребните на т.н. "улучно ниво" и сивата икономика осигуряват оцеляване,което при правила не би било сигурно и т.н и т.н.А безразличните 50 % негласуващи хич не им пука за съдбата на държавата-половината от егоизъм ,другата от безнадеждно отчаяние..

20.10 2014 в 21:36

Еми това еположението - от 8 партии в НС 7 са ЛЕВИ и НЕОкомунистически.

Това дали ГЕРБ, РБ, БСП, ПФ, АБВ - се една дружина БИВШИ КОМУНДЕЛИ И АГЕНТИ НА ДС. Да си водят там ВЪТРЕШНОПАРТИЙНИТЕ ПРЕГОВОРИ и да не лъжат повече НАРОДА.

Вече 25 годин ни управляват само МУТАЦИИ НА БКП, а западняците се правят на "ни чул ни видял". Сичкото "мирен преход" им беше за да ни яхнат вместо дядовците и бабите, дъщерите и синовете, а вече дори внуците и внучките на ЧЕРВЕНАТА БУРЖОАЗИЯ, бивша КОМУНИСТИЧЕСКА НОМЕНКЛАТУРА и ПАРТИЙНА АРИСТОКРАЦИЯ.

Обречени сме за вечни времена на КОМУНИЗЪМ. Западняците са виновни - да го духат. Омерзен съм.

20.10 2014 в 21:27

КОЙчовците налапаха поредната измишльотина на Кюнеца, лансирана като "РЕФОРМИ" и я размятат като "оня" чаршаф от циганската сватба.
Ама проблема им е, че не могат да смятат.
Имат 7 депутата, а им трябват 160, за да променят конституцията и да подчинят НЕЗАВИСИМАТА правосъдна система на Иван Костов.
Ще има да почакат...
От умре'л пи'смо...

20.10 2014 в 20:43

Крайната цел на оставката на Борисов лъсна с цялата си сила – вкарва страната в един лабиринт от парламентарни и правителствени кризи. През това време безмандатното служебно правителство заедно с президента ще изпълнява волята му. Докато не бъде подменена цялата администрация и след тая варварщина да се отиде до поредните избори, които ще му докарат абсолютно мнозинство. Такова управленско коварство нашата история не помни.

Авантюризмът в политиката никога не води до просперитет на нацията и държавата. Борисов по същество е пират, но не е човек на честта, както отдавна е известно. А спектакълът, който ни разиграва е направо пожароопасен. Ако не го озаптят задокеанските и европейските му приятели, предстои пълен разпад на държавата. Защото държава без бюджет няма как да съществува, колкото и жалка да е тая държава.
ГЕРБ е еднолично дружество, управлявано от главатар. Главатарят е в състояние да сбъдне и най-мрачните ви очаквания. Вторият тур на консултациите и прочутите 18 точки едва ли ще донесат някакъв конструктивизъм. Обществото така и не разбра какви са тия точки, защо са 18, а не 9 или 20 и т. н.
Другият вариант – да има все пак някакъв кабинет, също не е оптимистичен. И едва ли ще удържи протестите на хората, когато усетят истинската цена на токовия удар.
Засега е ясно само, че политиците ни са типове, които не заслужават никакво доверие. КТБ е част от криминалния пейзаж.

20.10 2014 в 20:19

Eми старият "Професор Балкански" се оказа прав, както винаги.

Извънредните ИЗБОРИ не само, че нищо не решиха, но дори още повече ВЛОШИХА СЪСТОЯНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА. Не само, че старите гадове са за съжаление пак в НС, но се навлякоха и нови гадове.

Омерзен съм.

20.10 2014 в 19:34

До Вси Светии може и да направят правителство...толкова много лапачи няма как да разделят баницата!!!

20.10 2014 в 19:04

„Народът ни зададе уравнение, което дори математиците не могат да решат в момента. Ама на - аз мога, значи съм висш математик. Много хора си мислят, че изборите са почти неизбежни. Ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи. Затова на всяка цена правителство без принципи.
Държавата може да бъде управлявана само от стабилно и принципно правителство, което да може да взима решение. Ние гледаме много отговорно на това, затова аз ще скоча ей през този прозорец...“

20.10 2014 в 17:02

Аз не виждам Борисов да е надмогнал свръх егото си. Отново се сърди дали ТОЙ ще е премиер. Нямало да ходи на преговори. Искал да го поздравят. Бил си изчистил къщичката. А тя пак с Цветанов за портиер. Сричащата Цачева и вечно кривата Менда Стоянова. Това ли му е новия облик. Къде са младите.. Къде е Делян Добрев, къде е Томислав Дончев, къде е Лиляна Попова. Пуснал пак кадровиците /бивши партийни секретари/ преговори да водят. Пак ли да очакваме "дадох", платих, направих и рязане на лентички.