Коалиция между ГЕРБ и АБВ e възможна

OFFNews 19 октомври 2014 в 17:00 6142 16

Коалиция между ГЕРБ и АБВ е възможна. Това обяви Румяна Бъчварова (ГЕРБ) след края на консултациите с формацията на Георги Първанов, които продължиха три часа и половина.

"Общото ни мнение е, че на фона на приликите и основните различия има възможност да продължим консултациите на експертно ниво, за да видим дали можем да сближим позициите си", заяви тя.

Разговорът е бил задълбочен, а тонът - отличен, стана ясно от думите на Цецка Цачева и Румяна Бъчварова.

Шестимата представители на АБВ и ГЕРБ се обединили около това, че е необходимо стабилно мнозинство за новия кабинет, а не кабинет на малцинството. От АБВ били категорично "за" широка коалиция, в която са включени основните партии, "но това е въпрос, който зависи от решенията на други партии, затова темата остава отворена", каза Румяна Бъчварова.

Двете страни постигнали съгласие и за това, че не трябва да има политизиране на сектор "Сигурност" и че партиите, с които АБВ и ГЕРБ не искат да си партнират са едни и същи - ДПС, "Атака" и "България без цензура".

Общо е виждането ни за необходимостта демографската политика да е сериозен акцент на следващото управление, каза още Бъчварова

Различията дошли при обсъждането на ролята на държавата - от ГЕРБ искат тя е ограничена, но да има засилени контролни функции, а от АБВ - да се засили. Принципни различия има и за изграждането на нови ядрени мощности. От АБВ искат мораториума за строежа на АЕЦ "Белене" да падне, а от ГЕРБ са категорично против. Третата област на различия е данъчната политика. ГЕРБ са "за" плосък данък, а АБВ - за прогресивно подоходно облагане, данък върху наследствата, когато те са големи, и върху трансакциите в банките.

Постигнахме съгласие по 14 от 18-те точки, заяви Менда Стоянова. Различията ще бъдат предмет на обсъждания в следващите ни разговори в експертните групи, допълни тя.

"По отношение на енергетиката, възприемаме допълненията на колегите по отношение на това да бъде разкрита енергийна борса в България и включването ни към европейската енергийна борса. Има съгласие и за развитието на националните находища от нефт и газ, кафявите въглища, хидропотенциала ни чрез изграждане на ВЕЦ", каза още Стоянова.

По четири теми има принципно съгласие, но различия в нюансите, допълни тя.

Те са здравеопазване, пенсионна система, сферата на сигурността и Изборния кодекс.

"За здравеопазването АБВ държат на постепенното увеличаване на бюджета за здравеопазване, но на въпроса как и откъде да се увеличи този бюджет нямаше отговор - явно трябва да се работи с работните групи. Те искат диференцирана ставка на ДДС за лекарствата. Нашата позиция е, че не трябва да има такава. Ефектът от една намалена ставка не е винаги положителен спрямо цената на тези стоки и услуги. Различие имаме и за пенсионната реформа. Те настояват повишаването на възрастта да е съобразено с продължителността на живота. но тук има и други теми - ранното пенсиониране на служителите в МО и МВР, категорийните работници, имаме различия", каза Стоянова.

На разговорите Румен Петков (АБВ) е заявил още, че България трябва да бъде честна и да откаже да приема повече бежанци, тъй като няма ресурса да им осигури подходящи условия за живот.

По отношение на Изборния кодекс от ГЕРБ настояват преференциалното гласуване да се развива, а от АБВ - да се върне предишната система, при която 1/2 от депутатите се определят мажоритарно, а останалата 1/2 - според партийната листа.

И двете партии обясниха, че са "за" въвеждане на задължително гласуване след предварителен обществен дебат по въпроса. 

От АБВ обясниха, че не са се отказали от настояването си за промяна на политическия модел на страната. според двете партии обаче този въпрос не стои на преден план в момента. 

Има принципно съгласие между АБВ и ГЕРБ, че основен приоритет за следващото управление е демографската ситуация. Според тях трябва да има демографска стратегия, която да бъде водеща при определянето на останалите политики.

"Аз съм удовлетворен от разговора, който проведохме. Успяхме да влезем в дълбочина на разискваните въпроси и в разискването на принципите", подчерта лидерът на АБВ Георги Първанов. 

Според АБВ трябва бързо да се решат проблемите в КТБ и да се вземат мерки за оздравяването на банката. 

Първанов каза още, че от АБВ са направили предложение за съставяне на парламентарна енергийна анкетна комисия, която да прегледа всички документи в сектора "Енергетика" и да извади наяве всички далавери. 

От АБВ обясниха, че са "за" за завършването на проекта "Южен поток", но по европейските правила и с избор на нов изпълнител, различен от избрания от предишното управление. 

От партията са предложили и създаване на независима служба за борба с корупцията по високите етажи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews