Еврокомисар Рейндерс у нас: Трябват солидни резултати от делата за високите етажи

Призова за отчет на всеки 3 месеца за разследването на убийството на Мартин Божанов

OFFNews 16 февруари 2024 в 12:42 900 0

Дидие Рейндерс.

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс

Необходимо е да реформираме правосъдната система в редица държави членки. Това важи и за България. Много е важно да осигурим независимост на съдебната система, заяви пред БНР еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Вчера той се срещна с премиера Николай Денков и участва в дискусия за върховенството на закона в присъствието на депутатите от три комисии - по въпросите на Европейския съюз, по правни и по конституционни въпроси.

"Ако няма ефективна съдебна система, е невъзможно да се изпълняват правилата, които се въвеждат на европейско ниво", предупреди еврокомисарят в ефира на БНР.

По думите му промяната на законите е много важна, но не е лесно да се промени ситуацията дори с ново законодателство. Той отбеляза, че трябва да се уверим, че новото законодателство е в съответствие със стандартите, но след това то трябва да се изпълнява. Като пример даде необходимостта от независими членове на комисията за противодействие на корупцията, защото "ако има намеса и влияние от различни политически партии, ще е проблем за доброто функциониране на комисията".

"В момента извършваме такава проверка. За да бъдат ефективни реформите, трябва да има солидни резултати от дела за случаи по високите етажи на властта", каза Рейндерс. 

Той допълни, че трябва да има независима полиция, прокурори и съдии, необходимо е да има и реална отчетност на главния прокурор, който трябва да може да бъде наказателно преследван.

През следващите седмици и месеци предстои да бъдат избрани съставите както на Антикорупционната комисия, така и на съдебния и прокурорския съвети.

Рейндерс заговори и за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и връзките му с магистрати. Според него има много сътресения във връзка с разследването на това убийство. 

"Това, което е особено важно сега, е да се уверим, че има възможност да се започне разследване от независими лица. Ето защо е необходимо на всеки три месеца да се дава отчет за това разследване, за да сме сигурни, че то ще стигне до съда, за да се постигне тази цел, трябва да се променят много неща в България." 

Според Рейндерс е налице "много ясен ангажимент за промяна на ситуацията в България", но "следващата стъпка е той да бъде прилаган". По думите му, "има воля за промяна в институциите".

В паралел с Румъния и разследването на представители на висшия ешелон във властта Дидие Рейндерс заяви, че в България липсват такива случаи, "има доклади на разследващи журналисти, но не се стига до съдебна зала".

"Когато се направи сравнение с други държави членки, това е много важен елемент от мониторинга. Необходимо е да се стигне до края на процеса, не само да започне разследване, но да има и съдебно дело."

По темата със състоянието на медиите Рейндерс смята, че са необходими добър регулаторен орган за плурализма в медиите и повече прозрачност за собствеността и финансирането им. Той отчита "все по-голям риск, на който са изложени журналистите".

"Делата-шамари са реална тенденция не само в България, но и в други държави членки. Трябва да бъдат предприети допълнителни стъпки по отношение независимостта на съдиите", каза Рейндерс в парламента. 

Вчера в дискусия за върховенството на закона в присъствието на депутатите от три комисии - по въпросите на Европейския съюз, по правни и по конституционни въпроси, Рейндерс отбеляза, че реформата на антикорупционната система трябва да бъде приета и припомни, че това е част от ангажиментите, които е поела България. 

Пред народните представители Дидие Рейндерс апелира за адаптиране на състава на Висшия съдебен съвет по европейски стандарт, ефективност на разследванията на корупция по високите етажи на властта, подобряване на прозрачността на разпределянето на държавни средства за реклама в медиите, както и за свободата на словото и защитата на журналистите.

По време на срещата с еврокомисаря по правосъдие, премиерът Николай Денков е заявил, че България разчита на Европейската комисия относно борбата с корупцията.

"Борбата с корупцията трябва да бъде във фокуса на внимание. Необходим е напредък в тази посока. Въвеждането на реформите ще отнеме време. Важно е да се работи с всички заинтересовани страни", заяви Рейндерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!