Ешерихия коли във водата на Перник, кризисният щаб на крака при Борисов /обновена/

OFFNews Последна промяна на 24 декември 2019 в 16:33 11251 1

Снимка пресцентър

Районната здравна инспекция в Перник откри бактерията „Ешерихия коли“ във водата, за обитателите на два жилищни блока ще се доставят водоноски, съобщава „За Перник“.

Това са блоковете 12 и 13 в квартал „Проучване“, където питейната вода не трябва да се ползва, а хората ще разчитат на количествата от водоноските.

От местното дружество В и К са заявили, че водоснабдяването до тези два блока е прекъснато, а в момента извършвали ремонт. Въпреки това хората от блока си искат водата, дори с бактерията „Ешерихия коли“, пише изданието.

Жители на улица „Рашо Димитров“ също сигнализират за вода с цвят и мирис, различни от нормалното. Вероятно утре ще има някаква яснота от пробите там. Засега от домашните чешми на улицата не е открита „Ешерихия коли“.

В момента храната за учебните заведения и детските градини се приготвя с вода от държавния резерв.

Днес премиерът Бойко Борисов е приел в Министерския съвет представители на кризисния щаб на Перник, сформиран във връзка с бедственото положение в общината. На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, кметът на града Станислав Владимиров и областният управител Емил Костадинов, съобщиха от пресслужбата на Борисов.

В хода на разговора премиерът Борисов беше информиран за предприетите мерки във връзка с водната криза в района. Още днес започва обследването на загуби по мрежата по Клон 2, където по моментни изследвания се губят по около 90 литра в секунда.

За целта ще се направят изкопи през около 150-200 метра в участъка, за да се разбере дали става въпрос за авария или за нерегламентирано отклонение. На 27 декември на река Владая ще се постави табела, че изграденото съоръжение за отклоняване на водата към язовир „Студена“ е временно, до преминаване на бедствието.

Премиерът Борисов беше информиран и за предстоящия монтаж на разходомери на събирателна тръба след „Врелото“, на река Кладница, на река Матица, в участъка между Чуйпетлово и Боснек, на шахтата след ВЕЦ. От съобщението на правителствената пресслужба не става ясно какво точно е разпоредил и какъв е планът му за управлението на тази криза. 

Междувременно вчера стана ясно, че „Стомана Индъстри“ заплашва да изкара работниците си на протест в София, тъй като били неоснователни опитите вината за водната криза и за бедственото положение да се прехвърлят на завода.

По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха, че след състоялата се среща на кризисния щаб при премиера Бойко Борисов и набелязаните мерки за действие в бедствената ситуация в Перник, министрите Младен Маринов и Емил Караниколов са отишли да инспектират на място стартиралите ремонтно-монтажни дейности и обследването на трасето на Клон 2 от водопреносната мрежа на града.

Двамата са проверили създадената организация за обследване на трасето, част от което преминава през територията на завод "Стомана". Целта на обследването е да се установи точната локация на оттечките и дали става въпрос за авария, или за нерегламентирано включване в мрежата.

БНР съобщи, че полиция и жандармерия са влезли на територията на пернишкия завод „Стомана“. На място операцията се ръководи от вътрешния министър Младен Маринов и от представители на прокуратурата. 

По информация на „Хоризонт“ акцията е свързана с разследването около безводието в Перник.

Екипите на полицията е трябвало да осигурят достъп до тръба, част от която минава през територията на завод „Стомана“, и да се провери дали има опити за отклоняване и незаконно източване на вода. На място е пристигнал и кметът на Перник Станислав Владимиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22108

1

Стефан

25.12 2019 в 00:28

И сега кво вещаят от джипа?
Ако някой е пропуснал да чуе, то "ишерихия коли" във водопровода, значи че на тия хора им пускат лайняна вода. От нечий нужник.
И това очевидно няма отношение към пещите на оня завод.