Ердоган: Нашите деди винаги са давали право на религиите в земите, които са завоювали

OFFNews 07 януари 2018 в 11:05 17357 14

Нашите прадеди винаги са осигурявали право на вероизповеданията в земите, които са завоювали, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на официалното откриване на възстановената желязна църква „Св. Стефан" в Истанбул.

Султан Фатих Мехмед и нашите предци са отдавали значение на толерантността и уважението към религиозните убеждения на поданиците. Оставили са голям брой фермани, които са доказателство за правото на вероизповеданията - от Истанбул до Босна, твърди Ердоган.

Свободни сте да изповядвате своите религиозни убеждения, ние ще ви защитаваме - такива са били разбиранията и на нашите деди. Лошите спомени от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Трябва да има единение, това е нашето отношение към всички религии - единство в многообразието. С това разбиране ние се стремим да поддържаме храмовете на всички религии във всички части на Турция, каза президентът.

Днешното събитие е важно послание за международната общност. Истанбул показва, че различните култури живеят заедно в този град, днес още един път доказваме това, заяви Ердоган.

Надявам се това наше сътрудничество да продължи и с историческите, и с религиозните паметници, които се намират в България. Ще бъде удоволствие за мен да участвам в церемонията по откриването на реставрираната джамия в София, добави турският президент.

Борисов: Благодаря на Тайпи

Благодаря на общината, благодаря на Тайпи. Помня когато и той като кмет е правил опити, и аз съм идвал да се опитвам да направя нещо. Бяхме в София и аз го помолих - тъй като много разрешителни, много процедури има във всяка една държава - да помогне да възстановим църквата "Св. Стефан". И той, както и за много други неща, когато е поемал ангажимент, си удържа напълно на думата, за което благодаря, заяви премиерът Бойко Борисов.

България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът Йълдъръм ясно каза – бият се мюсюлмани с мюсюлмани, християни с мюсюлмани, тероризъм навсякъде, дори в най-големите европейски столици. Само заедно можем да го преборим, само заедно можем да бъдем ефективни, само при пълен обмен на информация, каза Борисов.

Обикновено смесените общности или изселниците се ползват за натиск, конфликт. Ние имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници, мюсюлманите в България да бъдат мост на приятелство, мост на сигурност, да гарантират сигурността, на етническата толерантност, категоричен е българският премиер.

Турция е най-големият съсед на ЕС, с най-голяма армия в Европа, посочи още Борисов. Той заяви, че макар и велика държава, България не си поставя задачата да има съществен принос за отношенията между ЕС и Турция.

Но ако можем да помогнем в тази посока, ще помогнем, защото съм убеден, че това е пътят, допълни българският премиер.

Кой присъства на церемонията?

Реставрираната българска църква "Св. Стефан" в Истанбул беше открита с тържествена церемония в присъствието на премиерите на България Бойко Борисов и на Турция Бинали Йълдъръм и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

На официалната церемония присъстваха Вселенският патриарх Вартоломей Първи, Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.

В официалната българска делегация са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министрите Боил Банов, Емил Караниколов, Румен Порожанов, посланикът ни в Турция Надежда Нейнски, депутати.

От турска страна са министър-председателят Бинали Йълдъръм, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и кметът на Истанбул Мевлют Уйсал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12216

16

Uzer2

10.01 2018 в 18:10

Съдбата на тримата софийски мъченици през XVI век - https://bulgarianhistory.org/trimata-sofiiski-mychenitzi-16-vek/

12216

15

Uzer2

08.01 2018 в 09:49

Поомнят се и св. Райко Шуменски, св. Димитър Сливенски и т.н...

23293

13

Стефан

07.01 2018 в 20:24

Никакво право на никого не са давали. Вярно е казаното от Попа във втория пост, май че.
Търпели са ги, с голяма мъка. Просто за да не изчезне това население, за да има от къде да вземат чиновници, началници, и военни.
Вижте историята на Отоманската империя. През повечето време, в нея е било забранено турци да заемат почти всички държавни постове, освен султанския. Понеже отлично са знаели, що за стока са самите те.

2550

12

alfakentavur

07.01 2018 в 18:21

Давали са право на монотеистичните религии. Като Християнството. Политеистичните хич не са ги толерирали.

23293

9

Стефан

07.01 2018 в 17:32

Не, Батак не е верска разправа. Заедно с изгорената Копривщица, това им е струвало империята, но е друга издънка.
Това е било нарушение на обичайното право на водене на война, съществувало векове. А именно - да не се посяга на население, скрило се в храм.

16193

7

SC

07.01 2018 в 13:54

Не, бе, Смеагол хич не се мисли за новия османски султан...