Борисов: Председателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове за векове

OFFNews 07 януари 2018 в 09:58 6476 3

Европредседателството е за шест месеца, а с Турция сме съседи от векове за векове, заяви премиерът Бойко Борисов преди тържествената церемония по откриването на ремонтираната българска църква "Св. Стефан" в Истанбул.

България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат такива огромни отговорности, заяви Борисов в отговор на въпрос дали пътят на Турция към Европа минава през България.

Да, ние можем да посредничим, да настояваме, допълни той.

Турция е наш съсед, а това, че на Златния рог има възстановен български храм, е едно прекрасно доказателство за добросъседството и разбирателството. Много е лесно да се противопоставя, много е трудно да се гради мир, каза Борисов. 

Българският премиер благодари на ръководителката на реставрационните дейности в църквата архитект Фекрие Булунмаз, като каза, че тя е вложила душата си във всеки елемент.

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм пристигна за официалното откриване на възстановената желязна църква.

Вие започвате годината с европредседателство и искам да Ви поздравя за това. По време на Вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели. С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес изпратим посланието: „Да сме толерантни", каза Бинали Йълдъръм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews