Правителството ще наваксва в борбата с корупцията до 2019 г.

Конфискуват имущество при конфликт на интереси, военните попадат под ударите на антикорупционния закон

Юлиан Христов 17 февруари 2016 в 15:12 3403 4

Правителството ще наваксва в борбата с корупцията до 2019 г.

След критиките в последния доклад на Европейската комисия и намека на председателя на комисията Жан-Клод Юнкер за разделяне на България от Румъния в мониторинга в областта на правосъдието и вътрешния ред, правителството реши да приложи по-сериозни мерки в борбата с корупцията.

На днешното си заседание на правителството прие предложението на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева за определяне на зам.-министри с ресор борба с корупцията. Решено е и затягане на антикорупционните мерки, като например възможността държавата да конфискува имущество при констатиран конфликт на интереси или при несъответствие на приходите и имотното състояние.  

"Имаме няколко години, в които да наваксаме и България да покаже, че има политическа воля да го направи", коментира пред журналисти Кунева. По думите ѝ "след три години няма да сме в ситуацията на идеална държава, с нулева корупция". Това, което трябва да се направи, е настъпление по много фронтове, обясни вицепремиерът. Тя посочи за пример електронното управление, обществените поръчки и борбата с корупцията по високите етажи на властта.

"Този закон не за всичко. Той е за това, да могат са де схванат тези с власт и достъп до ресурси, които работят в чувствителни сфери", обясни Кунева. Тя прогнозира, че първите отчетливи резултати от новото законодателство трябва да бъдат очаквани през 2019 г. 

Днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов лично е разпоредил спирането на няколко големи обществени поръчки, сред които тази за новите документи за самоличност и на Югозападното държавно предприятие. Поръчката за личните документи е за близо 600 млн. лв. с ДДС, а другата - за 95 млн. лева. Тя е свързана с компанията "Водстрой 98", близка до депутата Делян Пеевски. Фирмата е и сред изпълнителите на поръчката за строителство на ограда по границата в участъка на област Бургас. Там парите бяха дадени без провеждането на обществена поръчка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!