Quantcast

Правителството ще наваксва в борбата с корупцията до 2019 г.

Конфискуват имущество при конфликт на интереси, военните попадат под ударите на антикорупционния закон

Юлиан Христов Последна промяна на 17 февруари 2016 в 15:12 2785 4

Правителството ще наваксва в борбата с корупцията до 2019 г.

След критиките в последния доклад на Европейската комисия и намека на председателя на комисията Жан-Клод Юнкер за разделяне на България от Румъния в мониторинга в областта на правосъдието и вътрешния ред, правителството реши да приложи по-сериозни мерки в борбата с корупцията.

На днешното си заседание на правителството прие предложението на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева за определяне на зам.-министри с ресор борба с корупцията. Решено е и затягане на антикорупционните мерки, като например възможността държавата да конфискува имущество при констатиран конфликт на интереси или при несъответствие на приходите и имотното състояние.  

"Имаме няколко години, в които да наваксаме и България да покаже, че има политическа воля да го направи", коментира пред журналисти Кунева. По думите ѝ "след три години няма да сме в ситуацията на идеална държава, с нулева корупция". Това, което трябва да се направи, е настъпление по много фронтове, обясни вицепремиерът. Тя посочи за пример електронното управление, обществените поръчки и борбата с корупцията по високите етажи на властта.

"Този закон не за всичко. Той е за това, да могат са де схванат тези с власт и достъп до ресурси, които работят в чувствителни сфери", обясни Кунева. Тя прогнозира, че първите отчетливи резултати от новото законодателство трябва да бъдат очаквани през 2019 г. 

Днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов лично е разпоредил спирането на няколко големи обществени поръчки, сред които тази за новите документи за самоличност и на Югозападното държавно предприятие. Поръчката за личните документи е за близо 600 млн. лв. с ДДС, а другата - за 95 млн. лева. Тя е свързана с компанията "Водстрой 98", близка до депутата Делян Пеевски. Фирмата е и сред изпълнителите на поръчката за строителство на ограда по границата в участъка на област Бургас. Там парите бяха дадени без провеждането на обществена поръчка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2016 в 16:58

Яко са се насрали от два-три дена, явно е имало много свирепи шокове. Свищовското икономическо чудо Владко и той дал изявления в смисъл "по-добре веднага, отколкото никога".

Остава да видим къде ще се спука.

17.02 2016 в 16:11

Овца. Ако искаше промяна или поне съществен обществен отзвук, който да наклони везните в полза на промяна, трябваше всички да си тръгнат с министър Христо Иванов. Днес вече е късно.

17.02 2016 в 15:58

Национализация и нов Народен съд за всички соросоиди и мутри !

17.02 2016 в 15:51

"Тя прогнозира, че първите отчетливи резултати от новото законодателство трябва да бъдат очаквани през 2019 г."

Политическо говорене !!! Отчетливи резултати могат да бъдат и всичките в парламента да влезете в затвора в рамките на няколко месеца .