Захариева успокои чуждите посланици: Съдебната реформа ще подобри бизнес климата

OFFNews Последна промяна на 11 февруари 2016 в 11:53 2808 6

Захариева успокои чуждите посланици: Съдебната реформа ще подобри бизнес климата

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева е уверила посланиците на държави членки на ЕС, Норвегия и Швейцария, че се работи по съдебната реформа, която трябва да подобри бизнес климата в страната. 

В края на януари десет смесени търговски камари в България пратиха отворено писмо до правителството, в което изразяват безпокойството си от засилващото се впечатление за недостиг на върховенство на закона. 

Днешната среща при Захариева е проведена по инициатива на холандския посланик в България Том ван Оорсхот, който подкрепи съдиите в протеста им срещу провалената съдебна реформа. 

От пресцентъра на министерството съобщиха, че министърката е запознала посланиците за предприетите спешни мерки по препоръките в доклада на Европейската комисия по Механизма и сътрудничество, както и с хода на реформата в съдебната система и законодателната инициатива на правителството по възстановяване на инвестиционния климат в страната, чрез въвеждане на мерки срещу кражбата на фирми и работата на Съвета по актуализираната стратегия за съдебна реформа.

„Вярвам, че тази работна среща е чудесна възможност да споделя пред Вас твърдата вола на правителството за успешно довеждане до край на съдебната реформа в България“, заяви министър Захариева.

Холандският посланик от своя страна е подчертал необходимостта от "осезаеми и конкретни резултати през 2016 г. в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност".

“Независимата и надеждна съдебна власт и конкретните резултати при разследването на случаите на корупция по високите етажи на властта са от съществено значение за изграждането на доверие в българската съдебна система. Българското общество заслужава да може да вярва на върховенството на закона. Това би допринесло за по-добър инвестиционен климат и икономическо развитие”, е заявил Оорсхот.

„Най-спешни са промените в Закона за съдебната власт, както и продължаване на реформата в юридическото образование. Колкото по-качествено е образованието на магистратите, толкова по-гарантирана ще е независимостта на съдебната система. Съдебната реформа ще работи за подобряването на бизнес климата в България“, е обяснила министър Захариева. Тя акцентирала и върху важните стъпки по въвеждане на електронното правосъдие у нас, за което вече има осигурено финансиране.

„Това е ключово както за българските гражданите, така и за чуждестранните инвеститори. Очакваме електронното правосъдие да окаже положителен ефект и върху качеството на работа на магистратите и разследващите органи“, допълни правосъдният министър.

По думите й са предприети спешни мерки срещу кражбите на фирми. "Изключително важно за ограничаване на този вид злоупотреби са изготвените промени в Наказателния кодекс и Търговския закон. Предстои сериозно да се занимаем и с изменение на процесуално- правните норми за ускоряване на наказателния процес,“ допълни правосъдният министър.

Посланиците се обединили около идеята, че съдебната реформа е ключът към заздравяване на сътрудничеството между страните членки и гарант за повишаване на доверието към България от страна на европейските й партньори. Те изразили и  положителната си оценка за темповете, с които екипът на Министерство на правосъдието изпълнява заявените законодателни приоритети и благодариха на министър Захариева за диалога и прозрачността в отношенията с другите институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2016 в 02:59

Смеша работа. Политиците и техните кукловоди така и не разбраха че ако страната не се освободи от корупцията това е лошо за всички включително и за тях. Работело се по съдебната реформа, вече не само че трябваше да е приета и работеща ами да има и резултати, но не от онези невидими "видими резултати" на ГЕРБ. Надявам се един ден тези които са днес на власт, крадат и се правят че правят съдебна реформа да си получат заслуженото.

14.02 2016 в 10:30

Браво Кате, браво Захариева! Вече съм много спокоен. Най-накрая справедливостта ще възтържествува. Сега вече мога да се върна в България, но ще го отложа за друг път.

11.02 2016 в 15:25

СЪДЕБНА РЕФОРМА... МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

11.02 2016 в 13:29

Тая точно като Лили-Винетката: обяснява колко хиляди машини са излезнали да чистят снега по пътищата. А хората ги интересува резултатът. Който засега е нулев.

11.02 2016 в 12:56

Ще подобри *ура ми. Защото съдебна реформа няма да има. И инвестиции няма да има. Ще има спорадични изблици на социализъм докато има еврофондове за оглозгване. Жизнения стандарт няма да се подобри. В крайна сметка глупавия българин получава това, което заслужава.

11.02 2016 в 12:54

Захариева се е облекла, все едно излиза от операционната.Няма ли кой да и обясни как да се облича?Прилича ми на син кит!